De kans dat Memphis Depay nog topscorer van het Nederlands elftal wordt slinkt met zijn overstap naar Brazilië

Terwijl het Nederlands elftal zich in Zeist voorbereidt op de kraker voor de Nations League tegen Duitsland, rondt de man die de afgelopen jaren steevast door opeenvolgende bondscoaches als aanvalsleider werd gebruikt aan de andere kant van de wereld een transfer af. Het Braziliaanse Corinthians is de nieuwe club van Memphis Depay (30). Hij tekent een contract dat doorloopt tot de winter van 2026.

De overgang is om verschillende redenen opvallend te noemen. Allereerst omdat het aantal Nederlandse topspelers dat naar Zuid-Amerika vertrekt spaarzaam is. Depay is na Clarence Seedorf de tweede Nederlander ooit in Brazilië. De aanvaller komt terecht in een land dat bekendstaat om de enorme adoratie voor voetbal. Met bijvoorbeeld Thiago Silva, Marcelo en David Luiz treft Depay in de Braziliaanse competitie spelers die eerder tot de mondiale voetbaltop behoorden, maar verschil is wel dat zij achter in de dertig zijn en in eigen land naar hun voetbalpensioen toewerken.

Dat geldt niet voor Depay, die op sportief vlak nog genoeg heeft om voor te strijden. Zo kan hij Robin van Persie evenaren als vereeuwigd topscorer van het Nederlands elftal evenaren. Daarvoor heeft Depay nog slechts vier doelpunten nodig. Hoewel hij de afgelopen jaren vaak worstelde met blessures, maakte hij tot dusver 46 goals in het Oranje-shirt.

Corinthians hoort als zevenvoudig landskampioen tot de grotere clubs van Brazilië, maar staat er met een zeventiende plaats op de ranglijst belabberd voor in de al vergevorderde competitie. Vorig jaar werd Corinthians dertiende, terwijl de club de ambitie heeft om in de top mee te draaien. Eén van de verklaringen voor de moeizame seizoenstart is het gebrek aan scorend vermogen: slechts twee teams in de competitie maakten minder doelpunten. Aan Depay om die trend te keren.

Eerder speelde Depay bij PSV, Manchester United, Olympique Lyon, FC Barcelona en Atlético Madrid. Bij die laatste club vertrok hij afgelopen zomer transfervrij, na een seizoen vol blessures. De afgelopen maanden brachten Spaanse media hem nog in verband met Rayo Vallecano en Sevilla, maar tot een akkoord kwam dat niet.

Oranje

Toen de transfermarkten in de grote voetballanden als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië sloten en Depay nog steeds geen club had, werd een overgang naar een ander continent dan Europa steeds aannemelijker. Volgens Braziliaanse media tekent hij een zeer lucratief contract bij Corinthians: hij zou in tweeënhalf jaar tijd 11,3 miljoen euro verdienen.

Met zijn transfer naar Brazilië zet Depay zijn plek in het elftal van bondscoach Ronald Koeman op het spel. Die maakte afgelopen week bekend dat een andere aanvaller, Steven Bergwijn, niet langer in aanmerking komt voor Oranje vanwege zijn overstap naar Saoedi-Arabië. Uit zo’n transfer sprak volgens Koeman te weinig sportieve ambitie. Of voor Depay hetzelfde geldt, valt te bezien. Volgens de bondscoach ligt het niveau van de Braziliaanse competitie hoger dan de Saoedische. Daarnaast heeft Koeman Depay, ook toen hij in mindere vorm stak, bijvoorbeeld op het afgelopen EK, altijd het vertrouwen gegeven.

Dinsdagavond kiest Koeman in elk geval voor Brian Brobbey in de spits tegen Duitsland, nadat eerder Joshua Zirkzee tegen Bosnië op die positie indruk maakte. Koeman heeft bij het Nederlands elftal inmiddels afscheid genomen van Daley Blind en Georginio Wijnaldum − spelers die samen met Depay jarenlang de vaste Oranje-kern vormden. Koeman wil richting het WK van 2026 werken met een jongere spelersgroep. Met of zonder Depay, hield Koeman op een persconferentie deze week nog in het midden. „Dat ligt eraan of hij gaat spelen, fit is en zijn niveau haalt.”


Lees ook

Is Memphis Depay een spits van wereldklasse of komt hij tekort?

Memphis Depay (links) afgelopen zondag in duel met de Pool Jakub Kiwior.