De Japanse kunstenaar Meiro Koizumi maakt met omtrekkende beweging trauma’s zichtbaar in een land dat officieel geen trauma kent

Er is een tong, er zijn stembanden en ook naar de hersenen vloeit nog bloed. Maar de woorden van de hoogbejaarde Japanse oorlogsveteraan Hajime Kondo breken, verrafelen en bestaan soms alleen maar uit wat stamelende geluiden. Kondo is te zien in Meiro Koizumi’s magistrale videoprojectie The Angels of Testimony, die op meerdere schermen wordt afgespeeld in een verduisterde ruimte in De Pont Museum. De videoprojectie is een ouder werk (2019) van de Japanse kunstenaar. Maar wát een werk.

Koizumi (1979) is geen onbekende. Hij zat in 2005 en 2006 op de Rijksakademie, kreeg solo’s bij galerie Annet Gelink in Amsterdam en ook De Hallen in Haarlem besteedde in 2016 uitgebreid aandacht aan hem. Koizumi’s werk is opgenomen in tal van Nederlandse musea maar ook in belangrijke instituten als het MoMA in New York en Tate Modern in Londen. Zelf noemt Koizumi zichzelf ondanks dat succes nog steeds „verlegen”, maar die verlegenheid heeft hij – zo blijkt op de pas geopende solotentoonstelling in De Pont – duidelijk van zich afgeworpen.

Een eerste illustratie daarvan vormen de meer dan manshoge sculpturen aan het begin van het overzicht. Ze heten Altars, zijn gemaakt in 2024 en 2025 en laten menselijke lichamen zien die zijn vastgekit aan motorblokken en stukken meubilair. Gezichten ontbreken, bewegingen zijn verstard en in plaats van vier ledematen bezitten deze hybride wezens er soms wel acht. Koizumi’s altaarstukken hangen als geslachte dieren aan kabels aan het plafond of liggen verkrampt op de vloer. Ze zien er angstaanjagend uit, dystopisch, en ook deerniswekkend.


Lees ook

Oorlog vanuit het standpunt van soldaten en nabestaanden

In Meiro Koizumi’s Portrait of a Young Samurai (2009) repeteert een acteur een korte, dramatische tekst waarmee een kamikazepiloot definitief afscheid neemt van zijn ouders.

Dat beroep op deernis is een belangrijke constante in het werk van de Japanner. Al Koizumi’s videowerk is doordesemd van empathie. In zijn werk lijd je mee met getraumatiseerde Japanse soldaten die oorlogsmisdaden pleegden tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Die oorlog duurde van 1937 tot 1945 en kostte aan 15 miljoen Chinezen het leven. Je lijdt mee met de Japanse piloten (en hun ouders) die met een kamikaze-opdracht („Offer jezelf op om iedereen te redden”) op de vijand werden afgestuurd. En je leeft mee met een vader die als kind meemaakte hoe Amerikaanse bommenwerpers Hiroshima en Nagasaki verwoestten. Koizumi’s meest indrukwekkende werk gaat daarover: over historische trauma’s die rondgisten in een land dat officieel geen trauma, geen schuldgevoel kent, alleen maar slachtofferschap.

Hoe maak je zichtbaar wat in het dagelijks leven onzichtbaar moet zijn? Hoe praat je met grootouders van wie de lichamen vol littekens zitten, maar die niet kunnen of durven te praten over wat ze hebben meegemaakt? Hoe wek je herinneringen die verstopt liggen onder dikke moltondekens tot leven zonder schade te doen?

Meiro Koizumi: A Sleeping Boy, 2015.
Foto Antoine van Kaam

Dat doe je niet door rechttoe-rechtaan om een verhaal te vragen. Koizumi is de specialist van de omtrekkende beweging. Hij zoekt een weg naar herinneringen, die alleen nog maar met de taal van het lichaam kunnen worden uitgedrukt. Een ontroerend voorbeeld daarvan in De Pont is Mnemonic (FATHER) uit 2010-2011.

Koizumi’s vader tekende voor de kleine Koizumi vaak de Amerikaanse bommenwerpers – toonbeelden van technologisch vernuft en dodelijke kracht. Nu zijn vader op leeftijd is, vraagt de kunstenaar opnieuw aan zijn vader om uit zijn hoofd een bommenwerper te tekenen, maar dan niet op papier maar op een korrelig gestuct plafond. Het via een microfoontje versterkte geluid van het potlood, wild krassend tegen het plafond, suggereert het geluid van een echte bommenwerper. Het doet dat bijna dreigender dan een echte bommenwerper. Maar bovenal: het benadrukt de machteloosheid van de ver boven zijn macht tekenende vader.

De laatste jaren is Koizumi een andere richting ingeslagen. De Altars aan het begin van de tentoonstelling laten een glimp daarvan zien als verbeelding van een door techniek gedomineerde samenleving. Ook heeft Koizumi zijn belangstelling verlegd naar nieuwe technieken, zoals het AI-programma Luma Dream Machine of VR, waarmee hij andere onderwerpen benadert. Het is begrijpelijk, want je wilt als kunstenaar niet alleen maar met trauma worden vereenzelvigd. Maar het is niet Koizumi’s beste werk in De Pont.

Meiro Koizumi: The Angels of Testimony, 2019.

Foto Antoine van Kaam, Beeld Collection De Pont Museum, Tilburg

Het met veel precisie gepresenteerde VR-werk Prometheus the Fire-Bringer (2023) is een 25 minuten lange, wat weeïge vertolking van een uiteindelijk idyllisch schitterende boswereld, waar je door Koizumi’s eigen zoon naartoe wordt gelokt, en waar je zogenaamd herboren uit tevoorschijn komt. Prometheus the Fire-Bringer opent geen vergezichten, het biedt geen nieuwe inzichten en empathie is ingeruild voor sublieme schitteringen.

Nee, dan Hajime Kondo uit The Angels of Testimony (2019). De nu 99-jarige man schreef als een van de weinigen in Japan een boek over zijn ervaringen in de Chinees-Japanse oorlog. Zijn leven lang bleven de nachtmerries hem plagen, bleef het schuldgevoel kwellen. Nu heeft hij een spraakstoornis en laat zijn geheugen hem in de steek.

Op de voorgrond van de video-installatie is Kondo te zien. Hij wordt ondervraagd door een interviewer die buiten beeld blijft. Op de achtergrond spreken jonge performers de teksten uit Kondo’s boek uit. Afschuwelijke wreedheden trekken voorbij – openbare verkrachtingen, de half mislukte demonstratie door een officier van een onthoofding, lachende Japanse soldaten. De performers fluisteren, sissen, tasten.

Van Kondo zelf is soms een woord verstaanbaar, soms slaakt hij alleen maar onverstaanbare kreten uit. Ook zijn er tranen. De oude man schokt, huilt. Maar dan zijn daar twee handen die zich naar de oude handen uitstrekken en deze troostend omklemmen. Het is gezegd. Het is gezien. Het is gevoeld. Ook door een nieuwe generatie.

Meiro Koizumi: Theater of Life, 2023.
Beeld Courtesy of the artist, MUJIN-TO Production and Annet Gelink Gallery