PVV-leider Geert Wilders zal komende maandag niet in Washington aanwezig zijn bij de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. De radicaal-rechtse partij Vlaams Belang schreef dinsdag in een persbericht dat Wilders uitgenodigd was, maar de PVV-leider ontkent dat. „Ik heb geen uitnodiging gehad. Ik had waarschijnlijk ook kunnen gaan, maar ik ga in ieder geval niet”, zegt hij dinsdag.
Het is ongebruikelijk dat buitenlandse staatshoofden, regeringsleiders of parlementsleden de inauguratie van een Amerikaanse president bijwonen. De meeste landen sturen hun topdiplomaat in Washington naar de vierjaarlijkse beëdiging op de trappen van het Capitool. Net als eerdere jaren is de officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse regering tijdens de inauguratieceremonie de ambassadeur in Washington, op dit moment Birgitta Tazelaar.
Xi stuurt topdiplomaat
Voor zijn tweede eedaflegging heeft Donald Trump niettemin enkele ambtgenoten uitgenodigd, onder wie de Chinese president Xi Jinping. Dit „als voorbeeld van hoe president Trump een open dialoog wil aangaan, niet alleen met leiders van landen die onze bondgenoten zijn, maar ook met onze rivalen en concurrenten”, legde toekomstig Witte Huis-woordvoerder Karoline Leavitt half december uit. China heeft de uitnodiging afgeslagen en stuurt waarschijnlijk een topdiplomaat.
Naast Xi zou Trump ook uitnodigingen hebben verstuurd naar de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Of zij komen, is nog onduidelijk. Meloni, die eerder deze maand een bliksembezoek aan Trumps verblijf in Florida bracht, zei vorige week tijdens een persconferentie dat ze „graag wil gaan”, als haar agenda het toelaat. Orbán, die Trump na zijn verkiezingswinst ook al heeft bezocht in Mar-a-Lago, zou de uitnodiging nog „aan het overwegen zijn”.
De overwegend radicaal-rechtse kleur van de gasten is ook van toepassing op twee andere Europeanen op de lijst: Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en de Franse radicale polemist en voormalig presidentskandidaat Éric Zemmour.
Die laatste – bij herhaling veroordeeld wegens aanzetten tot haat jegens moslims en aanhanger van de racistische omvolkingstheorie – zal naar Washington reizen, maakte zijn radicaal-rechtse partij Reconquête donderdag bekend. Zijn partner Sarah Knafo, sinds vorig jaar Europarlementariër voor Reconquête, gaat mee. Uit Spanje gaat partijleider Santiago Abascal van het rechts-populistische Vox naar Washington, melden Spaanse media dinsdag.
Ook Van Grieken zal aanwezig zijn bij de inauguratie, een evenement waar volgens een persbericht van zijn radicaal-rechtse partij „patriotten van over de hele wereld” samenkomen. „Het is een eer om samen met wereldleiders die onze waarden delen, deel te nemen aan een evenement dat opnieuw de boodschap van ‘eerst onze mensen’ op de kaart zet.”
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is niet uitgenodigd, zei Trump halverwege december op een persconferentie. „Maar als hij wil komen, dan wil ik hem er graag bij hebben”, voegde hij toe. Het Kremlin zei eind vorig jaar ook geen uitnodiging te hebben ontvangen, schreef het Britse Sky News.
Lees ook
Trumps resort Mar-a-Lago is nu een bedevaartsoord voor baantjesjagers
‘Coolste dictator’
Twee zittende staatshoofden die uitgenodigd zijn, zouden wél willen komen: Nayib Bukele (president van El Salvador) en Javier Milei (Argentinië). Bukele, die sinds 2019 op steeds autoritairdere wijze regeert, heeft zichzelf wel eens omschreven als „’s werelds coolste dictator”. Hij valt bij Trump in de smaak, omdat hij in zijn Midden-Amerikaanse land onder een noodtoestand tienduizenden criminelen (en een onbekend aantal onschuldige burgers) heeft opgesloten. Het bendegeweld is hierdoor fors afgenomen.
De eind 2023 aangetreden zelfverklaarde anarcho-kapitalist Milei zegt ook te willen komen. Hij heeft in zijn eerste jaar als president, na jaren van lage groei en hyperinflatie, de overheidsfinanciën weer op de rails gekregen met forse bezuinigingen. Onder meer op ‘progressieve’ begrotingsposten, zo is het ministerie van Vrouwenzaken wegbezuinigd, maar vooral op ambtenarensalarissen en pensioenen. Trump heeft techmiljardair Elon Musk, die zich op zijn sociale-mediaplatform X regelmatig een fan van Milei toont, in zijn volgende regering een soortgelijke saneringsopdracht gegeven.
Van een ander geestverwant op het Latijns-Amerikaanse continent, de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, is het hoogst onzeker of hij kan komen. Sinds de ultrarechtse oud-legerkapitein in navolging van Trump betogers de belangrijkste overheidsgebouwen van Brazilië liet bestormen na een verkiezingsnederlaag, is hij onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Hangende zijn mogelijke vervolging heeft Bolsonaro zijn paspoort moeten inleveren.
Lees ook
Agitator Elon Musk voorziet radicaal-rechts in Europa van een modern tintje