De gezonde verslaving van Elton John: foto’s kopen

Toen de Britse zanger Elton John in 1999 in Londen de White Cube-galerie bezocht, werd hij omvergeblazen door de installatie Thanksgiving van de Amerikaanse fotograaf Nan Goldin. Van de vloer tot het plafond, hutjemutje naast en onder en boven elkaar op de muren gehangen, waren 149 foto’s uit de periode 1973 tot 1999 te zien. Een eerbetoon van Goldin aan haar vrienden, van wie een groot aantal door drank, drugs of aan aids was overleden. Geraakt door het onderwerp – Elton John was zelf in 1990 afgekickt van drank en drugs – riep hij uit: „Hoe kan je hier nou één foto uit kiezen? Die kan nooit dit hele verhaal vertellen.” En kocht ze dus maar allemaal.

De monumentale installatie van Nan Goldin is onderdeel van de tentoonstelling Fragile Beauty in het Victoria and Albert Museum, waarop tot begin volgend jaar meer dan 300 foto’s van ruim 140 fotografen uit de collectie van Elton John (77) en zijn echtgenoot David Furnish (61) zijn te zien.

Nan Goldin, Clemens, Jens and Nicolas Laughing at Le Pulp, Paris, 1999.
Foto Nan Goldin. Courtesy of Nan Goldin and Gagosian
Nan Goldin, Jimmy Paulette and Taboo! In the Bathroom, 1991.
Foto Nan Goldin. Courtesy of Nan Goldin and Gagosian

Elton John wordt gezien als een van de grootste particuliere verzamelaars van fotografie, mogelijk gemaakt door de rijkdom die hij als een van de best verkopende artiesten aller tijden vergaarde met zijn muziek. In interviews vertelt hij graag hoe hij zijn drank- en drugsverslaving verving door een andere, veel gezondere; het kopen van fotografie. Hij bezit er inmiddels meer dan 7.000.

Een imposante selectie met werk uit de periode 1920-1950 was in 2016 te zien in de goed ontvangen tentoonstelling The Radical Eye in Tate Modern. Fragile Beauty pakt de draad op met een overzicht vanaf 1950. De selectie bevat werk van vele beroemde namen: Richard Avedon, Irving Penn, Cindy Sherman, William Eggleston, Diane Arbus, en is daarmee een soort hall of fame van de fotografie. Er hangt ook werk van minder bekende, jonge kunstenaars als Meghann Riepenhoff, Harley Weir en Wardell Milan.

Untitled Film Still, 1978 (#17).
Foto Cindy Sherman, courtesy of the artist and Hauser & Wirth Gallery

Het kopen van kunst is een populaire vrijetijdsbesteding geworden van de superrijken. Ook veel artiesten leggen grote collecties aan, onder anderen Madonna, Pharell Williams, Robbie Williams, Beyoncé & Jay-Z – 350 werken uit de collectie van David Bowie werden na zijn dood in november 2016 geveild bij Sotheby’s en brachten meer dan 30 miljoen dollar op, destijds een verkooprecord in hedendaagse Britse kunst. Bij de aankoop van nieuwe kunstwerken worden musea inmiddels zwaar uit de markt geprezen door particuliere verzamelaars, vertelde kunstsocioloog Olav Velthuis eerder in een interview met De Correspondent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote musea graag met hen samenwerken – het geeft ze de kans werk te laten zien dat ze zelf niet kunnen aanschaffen. In het geval van John/Furnish en het Victoria and Albert Museum dateert de samenwerking al uit 2014, toen ze enkele werken uitleenden voor het grote retrospectief van de modefotograaf Horst P. Horst. In 2019 deden ze een significante donatie aan het museum bij de oprichting van een nieuwe vleugel voor fotografie, een van de galerijen draagt nu hun naam: de Sir Elton John and David Furnish Gallery.

Poppy, 1988.
Foto Robert Mapplethorpe Foundation
Peter Hujar, Candy Darling on her Deathbed, 1973.
Foto The Peter Hujar Archive, LLC Artists Rights Society (ARS), New York


Zachary, 2011.
Foto Adam Fuss. Courtesy of the artist and Fraenkel Gallery San Francisco

Fragile Beauty toont documentaire en journalistieke foto’s. John verzamelde bijvoorbeeld meer dan tweeduizend foto’s rond het thema van de aanslagen van 9/11. Er is veel mannelijk naakt (Robert Mapplethorpe, Larry Clarke, Ryan McGinley), mode (Herb Rits, Horst P. Horst, Irving Penn), portretten van beroemdheden (drie maal Monroe, door Eve Arnold, Avedon en Bert Stern). Elton John liet ook in opdracht werk vervaardigen. Zo is er een remake van een foto van de Britse fotograaf Adam Fuss, die in 1992 een paar prachtige levensgrote foto’s maakte van een baby in het water. Fuss herhaalde de werkwijze – hij maakt fotogrammen, elke foto is dus een unicum – in 2011 met Zachary, een van de twee zonen van John en Furbish.

Met het rauwe randje – de portretten van Goldin, The Falling 9/11-Man, het macabere werk van Joel-Peter Witkin, het indringende portret van Robert Mapplethorpe vlak voor zijn dood – laat John zien dat hij vooral geen brave tentoonstelling heeft willen maken. Je kunt de mooiste foto’s maken van de meest pijnlijke, verschrikkelijke dingen, zei hij eerder: „Dit is de kracht van fotografie, de dichotomie tussen tragedie en schoonheid.”

Elton John, Egg On His Face, New York, 1999.
Foto David Lachapelle