Dé foto die hij tijdens de race in Monaco moest maken, vanaf de berg

Frits van Eldik werd geboren in mei 1969, als zoon van een garagehouder in Rhenen. Dat jaar won de Schot Jackie Stewart zijn eerste van drie wereldtitels in de Formule 1. Ook zíjn vader had een garage en verkocht auto’s. De eerste F1-race na Van Eldiks geboorte, tien dagen later, was de Grote Prijs van Monaco. Dat zou zijn favoriete grand prix worden. In het prinsdom maakte hij als autosportfotograaf zijn debuut in 1991 en in 2018 zette hij daar de kroon op zijn werk. Te zien in Ootmarsum, op zijn eerste solo-expositie.

Van het twintigtal foto’s in Museum Ton Schulten, op (soms zeer) groot formaat en veelal op ledlichtpanelen, zijn het de foto’s uit Monaco waar Van Eldik het meest trots op is. „Als ik in die eerste jaren na een trainingsdag naar mijn hotel in Menton reed, kocht ik onderweg een pizza en een colaatje en ging ik bovenop de berg zitten. Daar is het rustig, hoor je alleen de vogeltjes fluiten en heb je een fantastisch uitzicht over Monaco. Op die plek is het idee ontstaan de start van de race nog eens van bovenaf te fotograferen.” In 2018, met een uitgewerkt plan, acht camera’s, tig lenzen en vier helpers, was het zover.

Op de dagen voorafgaand aan D-day werd op de berg bij het dorp La Turbie proefgedraaid. Het zag er letterlijk en figuurlijk somber uit: dan weer mist, dan weer dikke wolken – Monaco was niet of nauwelijks te zien. „Elke dag kreeg ik van mijn helpers te horen, ‘Frits, het gaat niet lukken’.” Pas vlak voor de start werden de weersomstandigheden ideaal. „Het was perfect.”

Last Time 33. Max Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez vlak voor de laatste Grand Prix van 2021, op het circuit van Yas Marina, tijdens het maken van de traditionele teamfoto van Red Bull Racing aan het eind van het seizoen. Die zondag in Abu Dhabi zou de Nederlander zijn eerste wereldtitel winnen, en sindsdien zou hij niet meer met nummer 33 rijden, maar met nummer 1.
Foto Frits van Eldik

Van Eldik maakte de foto’s zoals hij die al jarenlang in zijn hoofd had gezien, maar de euforie kwam pas toen in Nederland zijn magnum opus op reuzenformaat – in Ootmarsum op 1.40 bij 2.10 meter aan de muur – uit een enorme printer was gerold. Die piepkleine race-autootjes, de toeschouwers op balkons en luxe jachten in de haven, vrijwel direct na de start gefotografeerd – zo gedetailleerd, zo scherp. En wat een contrast met Van Eldiks eerste raceweekend in Monaco, in 1991, toen hij er vooral van onder de indruk was hoe dícht hij bij de auto’s op topsnelheid kon komen. „Dan zat of lag je naast kniehoge vangrails. Aan de andere kant schampten de auto’s de vangrail: veertig centimeter tussen jou en die auto! Dat kan nu niet meer. Maar je kunt je daar nog wel onderscheiden”, zegt hij over de race die hij ook dit jaar weer fotografeert. „In tegenstelling tot op de moderne circuits, zoals in de woestijn. Dat zijn gewoon saaie betonbakken waar je amper kunt laten zien waar je bent. Monaco blijft een verademing.”

In een carrière met ups en downs – in 2006 ging zijn archief in vlammen op en het eindeloze gesjouw met camera’s, accu’s en lenzen over de circuits bezorgde hem een versleten heup – heeft Van Eldik zijn droom verwezenlijkt. Met dank aan de monteurs uit het autobedrijf van zijn vader. Die gingen in de weekends naar rally’s en races, en dan mocht de jonge Frits mee. Gefascineerd was hij door racefoto’s in tijdschriften, vooral die van de Fransman Bernard Asset in Grand Prix International, hij verslond boeken uit de bibliotheek over fotografie. Zandvoort werd zijn leerschool. „Op zaterdag foto’s maken bij de Paasraces, zondag de hele dag in de donkere kamer en dan ging ik op maandagochtend eerst bij de coureurs langs om voor tien gulden foto’s te verkopen.” Decennia en honderden grands prix later verkoopt Frits van Eldik zijn mooiste foto’s in een museum, en rekent hij andere, ‘grote’, prijzen.

,strong>Victory at Last. Porsche 917 K waarmee Richard Attwood en Hans Herrmann in 1970 de 24 Uur van Le Mans wonnen. Voor Van Eldik is dit een van de mooiste raceauto’s ooit gemaakt. Hij fotografeerde deze winnende auto van meer dan een halve eeuw geleden in 2023, tijdens een voorprogramma van de 24-uursrace.
Quattro 210x140. De Zweedse rallycoureur Stig Blomqvist met de Audi Quattro S1, tijdens de San Remo Rally. Deze auto was de favoriete rally-auto van Van Eldik. ,,Ik herinner me van vroeger nog het geluid van die auto. Toen ik daar stond hoorde ik al dat-ie beneden in het dal gestart werd. En dan hoor je hem aankomen en hoor je die turbo fluiten... En toen-ie langskwam was ik zo blij als een kind op sinterklaasavond.''Quattro. De Zweedse rallycoureur Stig Blomqvist met de Audi Quattro S1, tijdens de San Remo Rally. Deze auto was de favoriete rally-auto van Van Eldik. ,,Ik herinner me van vroeger nog het geluid van die auto. Toen ik daar stond hoorde ik al dat-ie beneden in het dal gestart werd. En dan hoor je hem aankomen en hoor je die turbo fluiten… En toen-ie langskwam was ik zo blij als een kind op sinterklaasavond.”

Foto’s Frits van Eldik

Monaco Chaos. Michael Schumacher in de smalle pitstraat van Monaco in 2002. ,,Deze foto is bijzonder voor mij, niet alleen vanwege het moment, maar ook omdat mijn archief in 2006 verbrandde. Van deze foto bleef alleen een kleine scan over, maar moderne technieken brachten die chaos weer tot leven.”
Foto Frits van Eldik