De emoties kolken in aanstekelijke theaterbewerking van ‘ Wuthering Heights’

Recensie Theater

Muziektheater In de Britse theaterbewerking van ‘Wuthering Heights’ heeft passie altijd een duistere kant. De vormgeving van de voorstelling is een feestje.

Scène uit Wuthering Heights van de Britse regisseur Emma Rice en haar gezelschap Wise Children.
Scène uit Wuthering Heights van de Britse regisseur Emma Rice en haar gezelschap Wise Children. Foto Muriel Steinke

In de theaterversie van Wuthering Heights danst de hei over de bühne. Het ongetemde landschap rond de twee landhuizen waarin het verhaal zich afspeelt, heeft een stem. Je oogst wat je zaait, vertelt het – een boodschap die na deze donderstorm van een voorstelling zeker is doorgedrongen.

Met haar gezelschap Wise Children maakt de Britse regisseur Emma Rice wervelend muziektheater van de beroemde roman (1847) van Emily Brontë. Naast een onstuimige liefde is voortwoekerende wraakzucht een groot thema in deze voorstelling. Dat blijkt uit de haat-liefdeverhouding van de jonge Catherine (Lucy McCormick) en Heathcliff (Ricardo Castro). Hun relatie begint aandoenlijk, als de jongen in huis wordt genomen door Catherine’s vader. De kinderen spelen, lijken zielsverwanten. Maar als de verhoudingen in de familie verschuiven, wordt Heathcliff als knecht aan het werk gezet. Hij verdwijnt, maar keert jaren later verbitterd terug.

Regisseur Rice vertelt dit verhaal op epische wijze, met een beeldtaal die blijft verrassen. Als je vogels hoort zingen, zie je boeken over het toneel fladderen; met verrijdbare deuren worden hele landhuizen verbeeld. De voorstelling bevat poppenspel, slapstick én muziek. Hoewel de vertelling behoorlijk complex is met al die personages en ontwikkelingen, blijft Wuthering Heights toegankelijk.

Visueel spektakel

Met name vóór de pauze vliegen de fictieve jaren voorbij en volgen de plotwendingen elkaar snel op, maar Rice houdt haar publiek bij de les met humor en visueel spektakel. De vormgeving van Vicki Mortimer is een feestje. Verwacht geen klassieke 19de-eeuwse interieurs, maar een decor dat de wereld van Catherine en Heathcliff op creatieve wijze verbeeldt. Videoprojecties op de achterwand zijn daarbij sfeerbepalend: een wolkendek kleurt dreigend grijs, het hoost en klaart dan weer op.

Wuthering Heights kan hard zijn – iets wat critici in Brontës tijd tegen de borst stuitte. Maar juist de rauwheid maakt dit verhaal intrigerend. Er zijn sterfgevallen en geboortes, geestverschijning en geweld: passie heeft steeds een duistere kant. Catherine en Heathcliff groeien op, komen tot elkaar en botsen frontaal. Dit soort turbulente momenten wordt uitmuntend vertolkt, zonder in extremen te vervallen.

De afwijzingen die Heathcliff ervaart en die de voedingsbodem vormen voor zijn woede, zijn in Rice’ bewerking geworteld in racisme. Het toont aan wat uitsluiting kan voortbrengen en geeft een inkijkje in de ongepolijste kanten van de menselijke geest, in momenten waarop de ratio naar de achtergrond verdwijnt. Dit komt tot uiting in de composities van Ian Ross, die live worden uitgevoerd. Zijn soundtrack varieert van folk tot felle rock. Op deze muzikale momenten krijgen personages de kans om hun emoties te tonen en zich even helemaal te laten gaan, maar de nummers geven ook lucht aan scènes, waarin het er hevig aan toe gaat.

In deze aanstekelijke Wuthering Heights kolken de emoties aanhoudend: soms toveren scènes een glimlach tevoorschijn, soms zijn ze ronduit huiveringwekkend. Woede en liefde vechten om voorrang, maar in de verte gloort de hoop – als ochtendzon boven de heide.

https://www.youtube.com/watch?v=QTJiuPo_mMY