De eerste Marokkaanse sciencefictionfilm kruipt onder je huid

Is het huwelijk tussen Itto en Amine wel zo gelukkig? Al vanaf z’n eerste spookachtige beelden zaait Animalia daar twijfel over. De hoogzwangere jonge Berbervrouw Itto is weliswaar ‘omhoog getrouwd’, maar haar schoonfamilie kijkt op haar neer en Itto lijkt zich meer bij het keukenpersoneel op haar gemak te voelen dan aan de dinertafel. Ze aarzelt dan ook geen seconde als ze de kans krijgt om onder een feestje bij de gouverneur uit te komen. Amine gaat overigens wel erg snel akkoord. Alsof ook hij stiekem denkt dat een vrouw van eenvoudige komaf sowieso misstaat bij de Franssprekende nouveau riche van Marokko.

Terwijl de familie weg is, breekt er een mysterieuze storm los. Wat er aan de hand is, wordt nooit helemaal duidelijk. Er is sprake van een ‘invasie’, van iets ‘buitenaards’. Mensen en dieren beginnen zich wonderlijk te gedragen, alsof we in een Marokkaanse versie van scifi-klassieker Invasion of the Body Snatchers (1978) zijn terechtgekomen. Worden mensen ‘overgenomen’ door andersoortige intelligenties? En hebben die goed of kwaad in de zin? Het gebrek aan informatie en de overdaad aan speculatie leiden tot massahysterie. Binnen de kortste keren rijden er tanks door de straten en verzamelen mensen zich op heilige plaatsen. Ook Itto slaat op de vlucht.

Animalia is waarschijnlijk de eerste sciencefictionfilm van een Marokkaanse regisseur, maar dan niet eentje met ruimteschepen, glazen woontorens en futuristische architectuur. Wat Sofia Alaoui in haar speelfilmdebuut doet kruipt onder je huid: ze laat het ‘gewone’ er vreemd uit zien, vooral door de suggestieve cameravoering. En zo creëert ze ruimte om van alles op z’n grondvesten te laten schudden, met name de manier waarop religie de sociale orde bepaalt. Het levert een hoogst originele en verontrustende film op. Dat vond ook de jury van het Sundance-filmfestival waar Alaoui vorig jaar de Speciale Juryprijs in ontvangst mocht nemen.

Net als meer filmmakers, modeontwerpers en muzikanten gebruikt Alaoui volksverhalen, religie, realisme en speculatieve fictie om commentaar te leveren op de manier waarop de Arabische wereld doorgaans wordt gerepresenteerd. Daar is een naam voor: arabfuturisme. Dat doet denken aan de traditie van het afrofuturisme in de Verenigde Staten. Die term werd begin jaren negentig voor het eerst gebruikt voor verhalen, muziek en films van kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora in de Verenigde Staten die op de grens van cultuur en technologie alternatieve toekomstbeelden voor hun gemeenschap creëerden.

Daarmee maakt Animalia deel uit van een grotere trend: er zijn wereldwijd allerlei ‘other futurisms’ in kunst en popcultuur. Het werk van Sofia Alaoui heeft veel te danken aan dat van de Qatarees-Amerikaanse kunstenaar Sophia Al-Maria. Zij lokaliseerde in haar memoires ‘Girl Who Fell to Earth’ haar gevoel van ontheemding in een futuristisch Qatar. Korte film A Space Exodus (2009) van de Palestijnse kunstenaar Larissa Sansour is inmiddels een klassieker. Hierin voert Sansour zichzelf op als de eerste vrouw op de maan, maar krijgt ook het planten van de Palestijnse vlag een dubbelzinnige betekenis die verwijst naar zowel het koloniseren van de maan als van Palestina.

Animalia laat zich echter niet in een hokje vangen. Er zit een scène in de film waarin er als het ware een poort naar de hemel wordt opengezet. Het is apocalyptisch en troostrijk tegelijkertijd. Zelf noemde Alaoui Tarkovski’s Stalker (1979) en Glazers Under the Skin (2013) als inspiratiebronnen. Net als in die films roept Animalia de uitspraak van de oud-Griekse occulte profeet Hermes Trismegistus in herinnering dat alles in hemel en aarde met elkaar verbonden is: ‘zo boven zo beneden’.

De rijkdom van Animalia ligt erin dat er zoveel ruimte is. Om je dingen af te vragen, zaken niet te weten. Er is plaats voor je eigen associaties. In een interview vertelde Alaoui haar best te hebben gedaan de vertelling zo structureren dat niet alles verklaard hoefde te worden. Ze wilde het publiek de gelegenheid geven de film te ervaren. Daar slaagt ze op bijzonder wijze in.