De Cybercab is een zelfrijdende Tesla – maar nu echt

Wat belooft Elon Musk deze keer?

Afgelopen week toonde de Amerikaanse autofabrikant Tesla de Cybercab, een robottaxi die geheel zelfstandig zou moeten kunnen rijden. Volgens Tesla-topman Elon Musk, die lachend uit een prototype stapte, is de Cybercab vanaf 2026 te koop voor minder dan 30.000 dollar. „Maar het kan ook 2027 worden”, voegde hij eraan toe.

De zelfrijdende taxi is tien keer veiliger dan eentje met een menselijke bestuurder, aldus Musk. Maar het belangrijkste voordeel is volgens hem dat je je tijd weer terugkrijgt, omdat automobilisten hun aandacht niet meer bij de weg hoeven te houden. „Je kunt je ogen dichtdoen en wakker worden op je bestemming.” Volgens Musk is een tochtje met een zelfrijdende elektrische auto goedkoper dan een busrit: „20 cent per mijl, in plaats van een dollar per mijl met de bus.”

Waarom komt Musk met een goedkope taxi?

Elon Musk is de rijkste man op aarde, de teller staat nu op 247,6 miljard dollar. Dat vermogen is vooral gebaseerd op het succes van Tesla, maar hij is ook de baas van SpaceX, sociaal netwerk X en tal van andere techbedrijven. Musk heeft tussendoor nog tijd om presidentskandidaat Donald Trump te steunen tijdens diens campagne en gebruikt de vrije uurtjes om complottheorieën de wereld in te slingeren.

Tesla was een pionier op het gebied van elektrische auto’s. Maar nu de markt overspoeld wordt door goedkope, krachtige stekkerwagens uit China, probeert Musk het bedrijf te verbreden met robots en kunstmatige intelligentie. Hij richtte een nieuwe bedrijf op, xAI, dat de concurrentie aangaat met bedrijven als OpenAI.

Zelfrijdende technologie is een van de toepassingen van AI. De Cybercab werd geïntroduceerd tijdens een ‘We, Robot’ evenement, waarbij Tesla ook een update van de Optimus-robot toonde. Deze menselijk ogende robot zou in staat zijn om het gras te maaien of de hond uit te laten – en levend terug te brengen.

https://youtu.be/Fft81BTpatc?si=kc2xBSyUlc9WIl0w&t=115

Had Tesla dan nog geen zelfrijdende auto?

Tja. De topman van Tesla heeft de neiging om beloftes te doen die lang niet altijd waargemaakt worden. Die zelfrijdende auto is een terugkerend thema . Al in 2015 kondigde Musk aan dat Tesla’s „over drie jaar” volledig autonoom zouden kunnen rijden. Hij herhaalde die belofte daarna vaak, en verkoopt een full self driving variant van rijassistent ‘Autopilot’. Deze optie kost in Nederland 7.500 euro, en herkent verkeerslichten en stopborden. Maar volledig autonoom rijden is er nog niet bij.


Lees ook

Gaat de zelfrijdende auto doorbreken?

Een zelfrijdende Jaguar-taxi van techbedrijf Waymo rijdt door Los Angeles.

Hoe werkt de Cybercab?

Er zit geen stuur in de Cybercab. Hetzelfde geldt voor de Robovan, een zelfrijdend busje waarvan Tesla alvast een eerste ontwerpversie liet zien. Voor de aansturing wil Tesla alleen AI en camera’s inzetten, geen prijzige radar- of lidarsensoren. De robottaxi’s van Waymo en Cruise, die in verschillende Amerikaanse steden rondrijden, hebben wel zulke extra sensoren om de omgeving extra nauwkeurig in kaart te brengen. Als het regent of sneeuwt zijn camera’s minder betrouwbaar. Ook bij Autopilot is het systeem niet feilloos. Na meerdere ongevallen, soms met dodelijke afloop, lopen er in de VS onderzoeken naar mogelijke misleiding door Tesla.

Nog een drempel om te nemen: zelfrijdende taxidiensten moeten kunnen uitleggen waarom en hoe hun auto’s de plank soms misslaan. Dat betekent dat Tesla een stuk scheutiger moet worden met het delen van data.