N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview
Ben Wallace De Britse minister van Defensie is in aanloop naar de NAVO-top in Vilnius achter de schermen druk met de voorbereidingen. Op de agenda: veiligheidsgaranties voor Oekraïne en zijn eigen kandidatuur voor de belangrijkste NAVO-baan.
De Britse minister van Defensie is doodop. Al bijna vier jaar in deze functie, onder drie verschillende premiers, met een oorlog in Europa, waarin het Verenigd Koninkrijk hofleverancier van Oekraïne is. De Britten mogen uit de politieke unie zijn gestapt, militair zijn ze nog altijd leidend.
Zo ook dinsdag in Amsterdam, waar Ben Wallace (53) op bezoek is voor een bijeenkomst van de Joint Expeditionary Force, een militair samenwerkingsverband van tien Noord-Europese landen onder aanvoering van het Verenigd Koninkrijk, dat zich primair richt op hybride oorlogsvoering. Deze keer ging het specifiek over de bescherming van vitale onderzeese infrastructuur zoals internetkabels en pijpleidingen. Een ander onderwerp was de oorlog in Oekraïne, die de sabotagedreiging vergroot.
Lees ook ‘MIVD wees CIA op Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen’
Voor de persconferentie, samen met zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren, moet Wallace nog dringend een kop koffie. Met donkergroene wallen onder zijn ogen staat Wallace wel uitgebreid, scherp en vriendelijk de verzamelde pers te woord. Dan moet hij door. De voorbereidingen voor de NAVO-top in Vilnius, volgende maand, zijn in volle gang. Daar zal het onder meer gaan over een verhoging van de defensiebijdrage. Over de Zweedse toetreding, waar Turkije nog voor ligt. Over lidmaatschap voor Oekraïne – of een redelijk alternatief. Idealiter wordt dat geregeld voor de top, en in Vilnius beklonken.
In de Litouwse wandelgangen zal ook worden besproken wie de populaire NAVO-baas Jens Stoltenberg in oktober moet opvolgen. Ben Wallace wordt veel genoemd. Zelf doet de oud-legerkapitein niet geheimzinnig over zijn belangstelling. Hij is heus dol op zijn huidige baan, maar heeft „natuurlijk veel waardering voor de taak van de secretaris-generaal van de NAVO. Dat is een echt belangrijke baan, zeer belangrijk in deze tijden van Russische agressie. En het is heel, heel belangrijk dat we razendsnel lessen leren van de situatie in Oekraïne en de NAVO moderniseren.”
Maar uiteindelijk is het aan de 31 lidstaten om over de positie te beslissen, zegt Wallace. „En ik weet zeker dat er veel goede kandidaten rondlopen.” Zijn kandidatuur is niet onomstreden. Wat tegen hem pleit is dat hij geen vrouw is, geen (voormalig) staatshoofd en geen Oost-Europeaan. Ollongren geeft publiekelijk „geen commentaar”.
Het is heel, heel belangrijk dat we razendsnel lessen leren van de situatie in Oekraïne
Achter Wallace hangt een doek met een afbeelding van de Slag bij Bevesier in 1690. Daar werd de Engels-Nederlandse vloot verpletterd door de Fransen. Wallace verwijst liever naar de recentere Brits-Nederlandse marinesamenwerking, die juist haar vijftigjarige bestaan viert. „Die is briljant.” En naar de samenwerking voor Oekraïne. „Ik herinner me dat ik hier een paar dagen na de Russische invasie kwam en Nederland als eerste vooraan stond met zijn steun.”
Dat de defensiebijeenkomst nu in Nederland plaatshad, mag worden gezien als een Britse blijk van waardering. Nederland en het VK leveren beiden bilateraal relatief veel aan Kyiv, ze staan op respectievelijk plek zes en acht op de ranglijst op basis van percentages van het bbp. Het VK en Nederland maken zich samen ook hard voor de levering van F-16’s.
Ollongren temperde deze week wel de verwachtingen. Oekraïne zal niet op korte termijn over F-16’s beschikken, aldus de minister. „Maar ze zijn heel belangrijk voor de toekomst. Als de oorlog voorbij is, moet Oekraïne zichzelf kunnen verdedigen tegen een nieuwe poging van Rusland.” Dat levering nog een tijd zal duren noemde Wallace dinsdag „absoluut waar”.
Bent u net zo tevreden over de Duitse inzet? Duitsland komt pas op plaats 18 op de ranglijst.
„Ja. Duitsland heeft Oekraïne M270’s [raketartilleriesystemen] geleverd. Er is veel kritiek op Duitsland, maar de M270 blijkt een van de meest vernietigende wapens tegen Rusland. Dus de Duitsers doen veel. Misschien in een ander tempo, maar ze maken een groot verschil.”
Hoe beoordeelt u de Franse inzet? Plaats 25.
„Kijk, Frankrijk is ook op weg een van de grootste leveranciers te worden. En we hebben allemaal onze sterke punten. Mensen doen erg hun best om geschillen tussen ons aan te tonen. Maar de internationale gemeenschap is behoorlijk sterk. We zijn nu zestien maanden bezig. We begonnen dit jaar met de levering van tanks. En nu F-16’s. Als ik u dit achttien maanden geleden had verteld, had u me niet geloofd.”
Gezien al deze steun, valt het langverwachte Oekraïense lente-offensief niet tegen tot nu toe?
„Ik denk niet dat wij teleurgesteld kunnen zijn. Wij zijn niet degenen die met bajonetten op geweren afrennen. Ik denk dat de Russen grote verliezen lijden dankzij de dappere Oekraïners. Ik weet alleen dat alles volgens plan verloopt en dat Oekraïne succesvol is, ze hebben nog steeds momentum. In de lucht zijn ze soms niet de sterkste, maar ze hebben een van de grootste legers ter wereld afgeweerd.”
Als de NAVO niet instemt met toetreding van Oekraïne, is het Verenigd Koninkrijk dan bereid te helpen de veiligheid van Oekraïne te garanderen, zoals de VS al voor Israël doen?
„Ik denk dat het VK een aantal modellen zal onderzoeken. Wij waren al in 2014 met Britse troepen in Oekraïne om te adviseren en hun troepen te trainen. We waren niet alleen bezig met het hervormen van hun krijgsmacht, maar hadden ook troepen in dat land om onze taak te vervullen bij hun afschrikking.
„Ik ga nu niet speculeren over een toekomstig model, dat is een discussie die ik nog moet voeren met mijn premier, maar er bestaan modellen die passen bij de verschillen tussen de NAVO-leden. Sommige landen staan vooraan als het gaat om veiligheidsgaranties, anderen zijn minder happig. Ik denk dat gelijkgestemde bondgenoten een soort veiligheidspact zullen sluiten.
„Het is belangrijk dat alle NAVO-leden begrijpen dat president Zelensky ook onder politieke druk staat. Als hij geen lidmaatschap krijgt toegezegd in Vilnius, wat haalt hij dan wel binnen? Achter de schermen is die discussie gaande in heel veel landen.”