De brede welvaart neemt toe, ondanks een daling van het bbp

De brede welvaart in Nederland is in 2023 toegenomen ten opzichte van 2022. Dat melden de Universiteit Utrecht en Raboresearch vrijdag. Daarmee zit Nederland weer op hetzelfde niveau als in 2019. Het Nederlandse bbp (bruto binnenlands product) is opvallenderwijs juist gedaald.

Brede welvaartsgroei in tijden van een dalend bbp is mogelijk omdat deze vorm van welvaart niet louter wordt bepaald door puur economische factoren als inkomen. De brede welvaart wordt berekend met behulp van zogenaamde dimensies die weer zijn opgedeeld in verschillende factoren. Zo wordt de dimensie ‘gezondheid’ berekend met de factor ‘levensverwachting’. Hoe hoger de levensverwachting, hoe hoger de waarde van de gezondheidsdimensie. Dat heeft dan weer een positieve invloed op de waarde van de brede welvaart.

De brede welvaartsstijging in 2023 was vooral te danken aan groei in de dimensies ‘maatschappelijke betrokkenheid’ en ‘milieu’. Zo zijn er weer evenveel vrijwilligers als voor de pandemie, goed voor de maatschappelijke betrokkenheid, en is de fijnstofuitstoot afgenomen, wat een betere score oplevert voor de milieudimensie.

Ook achteruitgang

Op sommige vlakken is de welvaart juist achteruitgegaan. Zo zagen de onderzoekers een jarenlange verslechtering van huisvesting en van persoonlijke ontwikkeling — gevolg van onder meer de verslechterde lees- en rekenvaardigheid van scholieren.

Ook is de brede welvaart niet gelijk verdeeld over Nederland, schrijven de Universiteit Utrecht en Raboreserach. Vooral de ongelijkheid op het gebied van huisvesting en inkomen neemt toe. Regio’s als Delfzijl en Den Haag die al een lage welvaart hadden zagen de afgelopen jaren nauwelijks groei. Ook is er in grootstedelijke gebieden als Den Haag en Amsterdam een lagere brede welvaart dan in de rest van het land. Een belangrijke reden daarvoor is een lagere woontevredenheid, veroorzaakt door lagere beschikbaarheid en hogere prijzen van huizen. Het oosten van Nederland kent juist de grootste groei van brede welvaart. Dit komt ondere andere door verbeterde baanzekerheid en het feit dat mensen daar beter scoren op tevredenheid.

Eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek toonde aan dat er ook een verschil in brede welvaart bestaat tussen generaties. Zo kampen jongeren tot 25 jaar met hogere woonlasten en zijn ze minder tevreden over de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben.