De Braziliaanse president Lula zoekt deze week een akkoord in Brussel

Tweedaagse top De Braziliaanse president hoopt het gesprek over een enorm vrijhandelsakkoord van EU met Latijns-Amerikaanse landen vlot te trekken.

Een slagerij in de Braziliaanse stad São Paulo. De prijs van vlees is in Brazilië is dit jaar met 3 procent gezakt. Het goedkoper maken van vlees was een verkiezingsbelofte van president Lula.
Een slagerij in de Braziliaanse stad São Paulo. De prijs van vlees is in Brazilië is dit jaar met 3 procent gezakt. Het goedkoper maken van vlees was een verkiezingsbelofte van president Lula. Foto Cris Faga/NurPhoto

‘Iedereen kan straks weer een stuk picanha eten, dat beloof ik u!’’ Dat waren de beloftevolle woorden van de Braziliaanse president Luiz ‘Lula’ da Silva in de verkiezingscampagne vorig jaar. Hij verwees naar de populaire Braziliaanse kwaliteitsbiefstuk die, volgens goed gebruik, niet mag ontbreken bij de zondagmiddagse churrasco (barbecue). Door de economische crisis onder Lula’s voorganger, de ultrarechtse president Jair Bolsonaro, was picanha voor veel Brazilianen te duur geworden.

Is de picanha inmiddels terug op het bord van de Brazilianen, nu het eerste half jaar van Lula er op zit? „Vlees is inderdaad goedkoper dan vorig jaar. En de prijs van picanha is gezakt”, zegt Maria-Vitoria Cavalcante vrolijk terwijl ze haar boodschappen op de toonbank legt bij supermarkt Prix. Ze rekent zestig real af, omgerekend 11 euro, voor een kilo picanha. „Maar alleen in het weekend hoor, het blijft een luxe als je vier kinderen hebt.”

Volgens het Braziliaanse bureau voor de Statistiek is de prijs van vlees sinds januari meer dan 3 procent gedaald, en daalt die verder. Het is goed nieuws Lula dat de nationale economie langzaam verder aantrekt, maar internationaal staat hij voor grote uitdagingen.

Maandag begint in Brussel de derde EU-CELAC-top tussen Latijns-Amerikaanse en Caribische staten en de Europese Unie. De tweedaagse top heeft als doel het partnerschap te versterken, met speciale aandacht voor milieu en digitale transitie.

Maar het gaat ook om verdere besprekingen tussen de EU en de ‘Mercosur’-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) en over de vraag of het ambitieuze vrijhandelsakkoord waarover twintig jaar is onderhandeld, er nog wel komt.

Enorme vrijhandelszone

Deze historische overeenkomst is in 2019 getekend, maar het EU-Parlement en de Europese Commissie moeten die nog ratificeren. Het vrijhandelsakkoord gaat over een markt van 780 miljoen mensen en omvat 25 procent van het mondiale bbp, waardoor het een van de grootste vrijhandelszones ter wereld is. Maar EU- landen denken verschillend over ratificatie. Dat had veel te maken met Braziliës vorige president, Bolsonaro. Toename van de ontbossing, massale branden in de Amazone in 2020 en verslechterde banden tussen Europa en Brazilië maakten dat veel landen het vrijhandelsakkoord in de ijskast zetten.

Lees ook dit profiel: De wederopstanding van Lula, de koning van het compromis

Met Lula terug op het internationale toneel zijn er weer mogelijkheden. Maar er zijn ook nieuwe hobbels. Eerder dit jaar voegde de EU nieuwe milieubepalingen toe aan het akkoord, zoals sancties bij overtreding van het Klimaatakkoord van Parijs. Ook is toegevoegd dat Europese bedrijven mee kunnen dingen naar aanbestedingen in de publieke sector in Mercosur-landen. Die bepaling, die nog zou zijn goedgekeurd door Bolsonaro, is Lula een doorn in het oog, omdat het de lokale markt zou verzwakken.

Anderzijds beschuldigt Lula de EU van protectionisme met de nieuwe milieuregels. „Lula ziet dit als een manier om de eigen markt van de Europese landen te beschermen”, zegt Lia Valls, onderzoekster bij de afdeling Economie van de Federale Univeriteit in Rio. „De Mercosur-landen kunnen bijvoorbeeld op grotere schaal en goedkoper vlees en kip produceren voor de Europese markt. Het is bekend dat de Franse president Macron door Franse boeren onder druk wordt gezet om niet te tekenen.”

Brazilië, met China als grootste handelspartner, wil zijn export verbreden

In reactie op de Europese opstelling wordt er in Brazilië op gewezen dat Lula zich altijd als beschermer van de Amazone heeft geprofileerd. Onder de nieuwe regering worden controle-instituten zoals milieudienst IBAMA nieuw leven ingeblazen en is de ontbossing afgenomen.

„Lula vertaalt de nieuwe eisen van de EU als wantrouwen. En hij gebruikt als retoriek dat het om kolonialisme gaat: Europa wil de Mercosurlanden, stuk voor stuk ex-koloniën van Europese mogendheden, opleggen wat er gedaan moet worden, terwijl bescherming van het milieu hier al nationaal hoog op de agenda staat’’, zegt Valls.

Tegenbod

Lula zal de komende maanden als voorzitter van Mercosur en president van Brazilie de belangen van de machtige grootgrondbezitters niet uit het oog moeten verliezen. Zij produceren vlees en soja voor de export en hebben politiek veel macht. Hij komt naar verwachting met een tegenbod voor de EU. Dat Spanje nu voorzitter is van de Europese Unie kan de gesprekken wat makkelijker maken, want dat land is een groot voorstander van een akkoord.

Hoewel Lula de afgelopen maanden dreigend sprak dat er voor Brazilië in „Azië nog een hele markt open ligt in landen als Singapore en Maleisie’’ is volgens Valls een akkoord met de EU enorm belangrijk voor Lula. „China is weliswaar de grootste handelspartner, maar met de Europese markt erbij kan Brazilië zijn exportmarkt diverser maken en verder groeien.

Als het akkoord er dit jaar niet komt, is het van de baan en zal Brazilië verder in de armen van China gedreven worden.”

Lees ook: Zo belandt fout Braziliaans rundvlees toch op een Nederlands bord

Vraag is of Europa en de VS dat zien zitten in een tijd waarin geopolitiek vooral uit blokvorming bestaat. Voor de interne markt is het akkoord ook belangrijk. Boeren en ondernemers, zowel voor de lokale markt als voor exportmarkt, staan te trappelen.

In São José do Vale do Rio Preto, waar een groot deel van de kip in de deelstaat Rio vandaan komt, kijkt kippenboer José Otavio reikhalzend uit naar de deal. In het stadje van ruim 20.000 inwoners werkt 90 procent van de bevolking in de kippenindustrie. „Maar we hebben veel concurrentie op de lokale markt van het zuiden van Brazilië, waar goedkoper geproduceerd kan worden. Boeren daar produceren ook maïs en soja, wat ook voer voor de kippen is. Maar als zij straks door de EU deal meer gaan exporteren, krijgen wij een groter deel in de lokale markt.”