N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Onderhandelingen Bij FNV stemde een meerderheid tegen de loonsverhoging van 10 procent. CNV stemde in en gaat de cao „gewoon tekenen”.
Razendsnel waren vakbonden en werkgevers het begin deze maand eens. Alle 330.000 supermarktmedewerkers kregen er in één klap 10 procent bij. Maar nu de bonden ook hun leden over dat eindbod hebben laten stemmen, blijkt er verdeeldheid. Bij CNV stemde een ruime meerderheid in, bij FNV wees een meerderheid het voorstel juist af.
FNV meldde die uitslag woensdag als eerste: 57 procent van de leden was tegen. „Dus gaan we nu eerst met hen bespreken wat zij verder willen en of er voldoende draagvlak is om de werkgevers met acties weer terug aan de onderhandelingstafel te dwingen, zodat we verder kunnen praten over een betere cao”, zei bestuurder Daniëlle Wink in een toelichting.
Toch is het maar de vraag of die gesprekken er komen, aangezien bij CNV bijna 80 procent van de leden het eindbod steunde. „We gaan dit dus gewoon tekenen”, aldus een woordvoerder. Voor het ingaan van de cao hoeven werkgevers in principe maar met één vakbond een overeenkomst af te sluiten.
Al bij het ingaan van de onderhandelingen was duidelijk dat FNV en CNV niet dezelfde inzet hadden. CNV mikte op een korte cao om snel het koopkrachtsverlies bij leden aan te pakken, en begon met een looneis van 10 procent. FNV wilde met de werkgevers ook onderhandelen over andere verbeteringen en zette hoger in: 14,3 procent.
Lees meer over de stakingen bij Albert Heijn: ‘We gaan door tot alle eisen zijn ingewilligd’
Twee weken plat
Toch duurden de onderhandelingen niet lang. Meteen in het eerste overleg kwamen de werkgevers met een bod van 9 procent. De bonden zagen daarin de angst voor een herhaling van het Albert Heijn-scenario. Die keten heeft voor distributiemedewerkers een aparte cao, en toen die onderhandelingen dit voorjaar stroef liepen, legden stakers het beleveren van winkels bijna twee weken plat.
Na het eindbod van de werkgevers durfde bestuurder Wink, anders dan haar CNV-collega’s, nog niet vooruit te lopen op de stemming onder leden. Aan de ene kant lag er verrassend snel „een goed loonbod”, zei ze destijds. Maar de vraag bleef: „Hoe belangrijk zijn die inhoudelijke punten voor onze achterban?”
Een van de redenen om het loonbod nu af te wijzen is volgens Wink dat er in het voorstel geen afspraken zijn gemaakt over het verlagen van de leeftijd waarop werknemers het volwassen loon krijgen. Daarnaast willen de FNV-leden onder meer dat de zondagtoeslag terugkeert en dat er betere afspraken worden gemaakt over het aanpakken van de werkdruk in de sector.