
Of je nou een specifiek verloopkabeltje moet hebben voor een microfoon, een professionele keyboardstandaard, een rookmachine of een banjo voor beginners: bij groothandel Bax Music kunnen alle soorten muziekliefhebbers terecht. Het is een soort Blokker van de muziekwereld. Niet alleen in de variëteit aan producten, ook in de voorlopige afloop: het Zeeuwse familiebedrijf vroeg vrijdag uitstel van betaling aan en dinsdagochtend kwam de klap: de rechtbank verklaarde de muziekketen failliet.
De webshop is inmiddels uit de lucht en vaste klanten stonden zaterdag voor een dicht hek voor de hoofdvestiging in Goes. Hoe kon het zo mislopen bij het eens zo populaire muziekbedrijf?
Twee broers
Bax Music komt van de broers Nathanael en Jochanan Bax. Met die laatste als directeur groeide het bedrijf sinds de oprichting in 2003 razendsnel uit tot een van de grootste online muziekgroothandels, met daarnaast zes vestigingen in Goes, Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Antwerpen en Brugge. Vooral de online verkoop van instrumenten en muziekapparatuur ging hard. Bax werd een van de marktleiders één van de grootste in de Benelux.
Vooral ‘gewone’ consumenten van muziekinstrumenten en -apparatuur kwamen snel uit bij de Bax-shop. Maar het Zeeuwse bedrijf was ook een belangrijke groothandel voor commerciële klanten. „Bax was voor ons de partij in Nederland als we verzoekjes kregen van bands voor materialen”, zegt Gijs van der Louw, hoofd artist handling van festival Paaspop en directeur van poppodium De Pul in Uden. „Dat gebeurt heel vaak: een band is op tour, er gaat een versterker kapot of ze hebben andere materialen nodig, dan regelen wij dat voor ze. En Bax was snel, niet al te duur en ze hadden alles.”
Een band is op tour, er gaat een versterker kapot of ze hebben andere materialen nodig, dan regelen wij dat voor ze
Het faillisement van Bax is geen groot probleem voor Paaspop, zegt Van der Louw, maar wel vervelend: „Dit was iets waar wij nooit over na hoefden te denken, en dat moet we nu wel. Alternatieven zoeken kan wel, maar dat is ingewikkelder. Want de een is gespecialiseerd in microfoons, de ander in apparatuur, de volgende in instrumenten. Dat zat bij Bax allemaal bij elkaar.”
Er zijn inderdaad meerdere muziekwebshops, zoals het Duitse Thomann – dat in Nederland bezorgt – en het Amsterdamse Dijkman Muziek. Maar Bax is „veruit de grootste”, zegt Dick van Berkum, directeur van Ampco Flashlight, die met name geluidsmixers aan Bax levert voor de verkoop. „Een belangrijke klant van ons valt nu mogelijk weg.”
Gerookte gitaren
Hoewel de omzet van Bax jarenlang stabiel bleef, meestal tussen de 100 en 150 miljoen euro, namen de schulden toe, mede door grote investeringen. In 2023, twintig jaar na de oprichting, bouwde het Zeeuwse familiebedrijf een extra magazijn in Goes om online verder te kunnen groeien. Maar in september van datzelfde jaar brak in de centrale opslag een grote brand uit. Zeker 2 miljoen euro aan gitaren ging verloren door rookschade, meldde het jaarverslag. Het totale verlies dat jaar: bijna 2,6 miljoen euro.
Bax Music had ook moeite met het terugbetalen van te veel uitgekeerde coronasteun. De coronatijd was vanwege de vele geannuleerde festivals sowieso een zware periode, zei directeur Jochanan eerder tegen de NOS. Bax moest overheidssteun van in totaal 3,8 miljoen euro in termijnen terugbetalen, maar het bedrijf kon de betalingsafspraken niet nakomen.
Dat het ook binnen het familiebedrijf niet helemaal lekker liep, bleek afgelopen januari. Directeur en Bax-broer Jochanan werd ontslagen door de rest van het bestuur, onder wie zijn broer Nathanael en schoonvader Hans van Deursen. Het zou gaan om een „verschil van inzicht op aandeelhoudersniveau”. Meer details gaf de familie niet.
Ook lag het bedrijf onder Jochanan al langer onder de loep van vakbond CNV. Bax is een van de „slechtste werkgevers”, beweerde een CNV-bestuurder tegen Provinciale Zeeuwse Courant. Personeelsleden zouden te weinig salaris krijgen of onbetaald moeten overwerken en Jochanan zou „regeren met een ijzeren vuist”. In een reactie op die beschuldigingen zei Bax’ nieuwe interim-bestuurder Ton Louwers daar niets van te weten. Het bedrijf zou „netjes doorgaan” na het vertrek van Jochanan.
Op dit moment werken bij Bax Music zo’n driehonderd werknemers. Zij kregen afgelopen maandag van het faillissement te horen. Het is niet bekend wat hun toekomst is. Er zouden zich meerdere overnamekandidaten hebben gemeld, volgens curator Folkert Hiemstra. Onder hen is ook oud-directeur en oprichter Jochanan.
