De BBB draait en neemt pijnlijke landbouwmaatregelen

Zelfs de BBB komt niet onder pijnlijke landbouwmaatregelen uit. Minister Femke Wiersma (BBB) neemt maatregelen om de veestapel in Nederland op lange termijn te verminderen. Anders dan bij de stikstof- en natuurplannen van Rutte IV, lijkt Wiersma grotendeels mee te gaan in de mestmaatregelen van haar voorganger Piet Adema (Landbouw. ChristenUnie). Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC na berichtgeving over uitgelekte plannen in De Telegraaf op donderdag.

Deze draai is opvallend aangezien de BBB een uitgesproken tegenstander was van het mestplan van Adema, toen dat in april naar buiten kwam. Demissionair minister Adema presenteerde toen een rits plannen om te voldoen aan het lagere mestplafond in 2026 – waarmee een einde komt aan de mestuitzondering die Brussel jarenlang aan Nederland verleende. Voor die mestplannen wilde Adema 4 miljard euro uittrekken. Hoeveel geld Wiersma beschikbaar stelt, is vooralsnog onbekend.

Het miljardenplan van Adema beoogde onder meer de hoeveelheid mest af te laten nemen door een minimumaantal hectare grasland per dier vast te stellen. Ook zou de melkveehouderij minder mestrechten moeten krijgen en werd geld beschikbaar gesteld voor nieuwe, vrijwillige uitkoopregelingen. De maatregelen zouden de veestapel verkleinen, om tegemoet te komen aan Europese mestregels.


Lees ook

Hoeveel speelruimte heeft minister Femke Wiersma in Brussel? Het schrappen van de huidige regels kan wrevel wekken

Minister Femke Wiersma, (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur - BBB) voorafgaand aan een Kamer-debat.Foto Bart Maat

Dwangsommen

Tot ongenoegen van BBB-fractieleider Caroline van der Plas, die de „miljarden om nog eens duizenden boeren uit te kopen” niet „de bedoeling” vond. In de weken daarna vroeg ze schriftelijk aan Adema wat de consequenties waren als Nederland zich niet aan de door Brussel opgelegde mestregels zou houden. Adema reageerde dat het „zeer waarschijnlijk” was dat dan „forse dwangsommen” zouden volgen.

Nu lijkt het erop dat Wiersma de plannen van Adema in grote lijnen overneemt. Zo wil ze ook het aantal dierrechten van varkens- en pluimveebedrijven verminderen (wat resulteert in minder mee), evenals het aantal fosfaatrechten van de veehouderij (waardoor die minder mest mogen gebruiken). Ook komt het kabinet met innovatieregelingen, schreef De Telegraaf.

De BBB komt tegemoet aan coalitiepartners VVD en NSC, die voorstanders waren van Adema’s plan

Vrijdag presenteert het kabinet, naast het regeerakkoord, ook een mestplan. Details over de maatregelen die Wiersma wil treffen, worden dan verwacht. En dan moet duidelijk worden welke accenten de minister zelf legt en of ze onderdelen van het Adema-plan afzwakt om tegemoet te komen aan de boeren.

Altijd heeft de BBB zich geprofileerd als voorvechter van het behoud van de agrarische sector. Zo was de partij fel gekant tegen dwangmaatregelen, zoals de gedwongen uitkoop van piekbelasters, de grootste uitstoters van stikstof. Ook is ook onder invloed van de BBB in het hoofdlijnenakkoord de passage opgenomen dat niet wordt „gestuurd op gedwongen krimp van de veestapel”. Er komt ook geen „gedwongen onteigening”, zo spraken de PVV, BBB, NSC en VVD voor de zomer af.

Coalitiepartners

Toch komen deze uitgelekte maatregelen van Wiersma ook neer op een krimp, wat voor de achterban van de BBB en de agrarische sector zeer gevoelig is. Tegelijkertijd is het een relatief zachte aanpak die niet direct tot een grote krimp van de veestapel leidt. Pas op de langere termijn heeft de aanpassing van het totaalaantal vergunningen effect. De vraag is dan ook of dat voldoende is om de mestcrisis te verlichten.

In de draai die de BBB hierin maakt, komt ze tegemoet aan haar coalitiepartners VVD en NSC, die voorstanders waren van Adema’s plan. Deze partijen bevroegen de minister vorige week in de Tweede Kamer scherp en benadrukten dat ze snel met alternatieven diende te komen na het schrappen van de stikstof- en natuurplannen van Rutte IV.

LTO is ontstemd

De boerenbelangenorganistie
over de mestbrief van minister Wiersma

Wel plaatst de BBB zich in een moeilijke positie ten opzichte van haar achterban. Jarenlang beloofde de partij dat ze het anders zou doen als ze eenmaal in het kabinet zou plaatsnemen. De vraag is of de boerensector de invulling van die belofte, zoals nu in de uitgelekte mestmaatregelen naar buiten komt, accepteert.

De grootste boerenbelangenorganisatie LTO reageerde donderdagochtend verontwaardigd op het nieuws. De organisatie was „ontstemd” over de berichten en verwees naar een eigen mestplan dat het heeft aangeboden aan minister Adema. LTO wil dat in ruil voor minder diervergunningen de mestuitzondering die Nederland in Brussel jarenlang kreeg, wordt verlengd. Al eerder liet Adema weten dat hij geen Europese ruimte zag voor zo een nieuwe uitzondering. Maar het nieuwe kabinet, zo stelde het hoofdlijnenakkoord, wil „alles op alles” zetten om het intrekken van die mestuitzondering „terug te draaien”.


Lees ook

Een uitweg uit de mesthoop: vier vragen over het complexe samenspel van poep, plas en gewas

Een boer verspreidt kunstmest op zijn land.