N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Tijdlijn Aan de veranderende Barbie-pop sinds 1959 zijn de maatschappelijke ontwikkelingen af te lezen: zo wordt Barbie vanaf 1992 ook Amerikaans presidentskandidaat.
1959
De eerste Barbie-pop komt in 1959 op de markt, geïnspireerd op de Duitse ‘Lilli’-pop. Die laatste was een 3D-versie van een wulps, komisch stripfiguurtje uit tabloid Bild Zeitung, bedoeld voor volwassen publiek. De Amerikaanse Ruth Handler zag het potentieel van de pop waarvoor je apart (zwoele) outfits voor talloze gelegenheden kon kopen; haar dochter hield immers meer van speelgoed waar ze volwassenen mee kon imiteren, dan van moedertje spelen met de vele babypoppen die op de markt waren.
1961
Mattel, opgericht door Handler en haar echtgenoot, brengt de eerste Ken uit in 1961. Vooral op verzoek van Barbie-fans; mannelijke poppen waren voordien zelden winstgevend. Maar begin jaren zestig was het idee van een financieel onafhankelijke, jonge vrouw zonder een mannelijke compagnon voor poppenliefhebbers een te grote anomalie.
Bij Mattel waren hevige discussies over de grootte van de „bolling” in Kens broek. Handler wilde graag een suggestie van genitaliën. Maar uiteindelijk bleef Ken grotendeels glad tussen de benen, uit schroom en uit praktische overwegingen bij de productie. Al had de pop in de eerste jaren wel een boel fallische accessoires, van een enorm geweer bij zijn outfit om te jagen tot een BBQ-vork met een worstje. Ken wordt vernoemd naar Handlers zoon, net als Barbie vernoemd is naar haar dochter Barbara.
1963
Barbie krijgt in 1963 een beste vriendin, de suffe Midge. En een jaar later een jonger zusje Skipper. Vele zijfiguren volgen. Bij Midge konden Mattel en Handler accessoires kwijt die ze niet vonden passen bij de zelfstandige, succesvolle working girl Barbie. Zo werd Midge in een trouwjurk gehesen voor een huwelijk met Alan, met wie ze ook drie kinderen kreeg. Al zorgde de Midge-pop uit de jaren tachtig, waarbij een foetus zat verstopt achter een bolle buik met magneetjes, ook voor controverse: de pop zou er te jong uitzien om zwanger te zijn en zo tienerzwangerschappen promoten.
1965
Het Barbie-imperium groeit met feministische ups én downs. De ‘slumber party’ (slaapfeestje)-outfit van Barbie bevat in 1965 een weegschaal die vastgevroren zit op 110 pounds (ongeveer 50 kg) en bedliteratuur met de titel How to lose Weight. Een advies daarin: Niet eten! Kens slaapoutfit bevat als accessoires een zoet broodje en een glas melk.
1967
Barbie onderging vele gedaanteverwisselingen in haar lange geschiedenis, een cruciale shift vindt plaats in 1967 als haar middenrif plots veel flexibeler wordt (en ze wimpers krijgt). Barbie kon nu meedansen in de swinging sixties. Ook een twist: oude Barbies konden worden ingeruild voor een korting op het nieuwe Twist ’N Turn-modelletje.
1971: Een andere radicale gedaanteverwisseling vindt plaats in 1971, de pop kijkt niet meer standaard beschroomd zijwaarts, maar recht vooruit, met een zelfverzekerde blik als Manets Olympia.
1974
‘De moeder van Barbie’ Ruth Handler, moet in 1974 vertrekken bij Mattel. Het bedrijf heeft financiële problemen en brengt onder meer foutieve informatie naar buiten over zijn omzet. Handler wordt ook vervolgd voor fraude. Het komt uiteindelijk tot een schikking. Handler richt later succesvol een bedrijf op voor borstprotheses.
1980
Barbie had haar eerste gekleurde vriendinnen al in de late jaren zestig, zoals Christie, maar pas in 1980 wordt de eerste officieel zwarte en Hispanic Barbie geïntroduceerd. (Meer hierover op C7 en C19.)
1986
Andy Warhol maakte in 1986 een kleurig zeefdrukportret van de intussen iconische blonde pop. De popartkunstenaar wilde al lange tijd een portret maken van zijn vriend en muze, de 23-jarige ontwerper en socialite BillyBoy*. Boy weigerde dit consequent en stelde: „Maak een portret van Barbie, want Barbie, c’est moi.”
1992
Barbie had in de voorgaande decennia vele carrières, van astronaut (1965) tot CEO (1985), maar in 1992 doet ze voor het eerst een gooi naar het presidentschap. Dat zal ze iedere presidentsverkiezing blijven doen. In wisselende outfits. In 2012 droeg de pop voor haar campagne schoenen met een sleehak waarmee ze zelfstandig recht kon staan, nieuw voor een Barbie.
1993: Barbie lag in de voorgaande decennia regelmatig onder vuur bij feministen, maar een van de meest beruchte acties tegen de pop vond plaats in 1993 in de VS. Een groep van activisten en kunstenaars verwisselt de micro-chips van een 300-tal Barbies en G.I. Joe-figuren waardoor de blondine plots zinnen uitspreekt als „Vengeance is Mine” en de actiefiguren opriepen om te gaan shoppen.
2004: Op Valentijnsdag 2004 laat Mattel weten dat Barbie en Ken uit elkaar gaan; het stel vond dat het tijd was voor quality time – los van elkaar. Commerciële overwegingen lijken hierbij een rol te
spelen: uit marktonderzoek bleek namelijk dat Ken met zijn jarennegentiglooks niet „cool” genoeg meer werd gevonden. Mattel hoopte mee te liften op de aandacht voor celebrity-relatiedrama’s. In 2011 komen Barbie en Ken weer bij elkaar.
2010
Door realityserie Oh Oh Cherso krijgt ‘Barbie’ in Nederland in 2010 een nieuwe betekenis. Het is de bijnaam van de Scheveningse mediapersoonlijkheid Samantha de Jong. Zij werd bekend door haar deelname aan realityseries. In de media was er veel aandacht voor haar hoogte- en dieptepunten. Het meest recente wat breed werd uitgesmeerd is haar OnlyFans-account.
2016-2023: Na 57 jaar van kritiek op Barbies onrealistische wespentaille beslist Mattel in 2016 om varianten van de pop op de markt te brengen met meer diverse lichaamsvormen. Aan de Fashionista-lijn werden poppen toegevoegd met verschillende lichaamstypen als curvy of petite, en meer uiteenlopende huidskleuren en haarstijlen. Maar ook poppen met vitiligo of een prothese. In 2023 volgde ook een pop met het syndroom van Down. De speelgoedfabrikant heeft daarnaast ook een collectie genderneutrale poppen.
Foto’s Yvonne Hemsey/Getty Images
Mattel/Newsmakers
Lawrence Lucier/Getty Images
Imageselect
Nancy Kaszerman/ZUMA Press Wire
Matthieu Alexandre/AFP
Edwin Janssen/ANP
Andre Chung/The Washington Post