De ayatollahs willen niet eindigen als Gaddafi

In de dagen voorafgaand aan de onderhandelingen die zaterdag in Oman zullen plaatsvinden tussen de Verenigde Staten en Iran over het Iraanse atoomprogramma, voeren beide landen de spanning verder op. Mochten de gesprekken op niets uitlopen, dan is militair ingrijpen „absoluut” mogelijk, herhaalde de Amerikaanse president Donald Trump woensdag nog maar eens. Waarop Iran de dag erna dreigde met het uitzetten van de inspecteurs van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties.

Trump zette de afgelopen weken bovendien zijn oorlogsretoriek kracht bij met troepenopbouw in de regio. Deze week meldde zich een tweede Amerikaanse vliegdekschip in het Midden-Oosten, terwijl er eind vorige maand B-2 bommenwerpers werden gestationeerd op de Amerikaanse basis Diego Garcia in de Indische Oceaan.

Er is nog veel onduidelijk over de onderhandelingen van zaterdag. Zo is onbekend of de Iraanse buitenlandminister Abbas Araghchi en Steve Witkoff – Trumps golfvriend en leider van de Amerikaanse delegatie – daadwerkelijk fysiek bij elkaar aan tafel zullen zitten. Mogelijk zullen de delegaties van de twee landen zich in aparte ruimtes bevinden. In dat geval treden Omaanse diplomaten op als boodschappers over en weer. De VS houden vol dat de twee partijen direct met elkaar zullen spreken, Iran beweert van niet.


Lees ook

VS en Iran gaan praten, met de wapens in de aanslag

In het museum van de Iraanse Revolutionaire Garde worden geavanceerde raketten tentoongesteld. Bij gebrek aan een sterke luchtmacht zijn deze raketten belangrijk voor de verdediging van het land. Foto Majid Asgaripour / West Asia press Agency via REUTERS

Concessies

Het kan allebei waar zijn, zegt Hossein Mousavian, voormalig Iraans diplomaat en in het verleden betrokken bij eerder nucleair overleg. Aanvankelijk zal het doel van gesprekken zijn om het eens te worden over een structuur en tijdspad voor de onderhandelingen. „Mocht de uitkomst positief zijn, dan zullen de Iraanse en Amerikaanse delegaties vervolgens beginnen met directe gesprekken”, aldus Mousavian op berichtenplatform X.

Kern van de onderhandelingen is dat Iran af wil van de ontwrichtende Amerikaanse sancties tegen zijn economie en dat de VS hopen het Iraanse atoomprogramma in te perken. De vraag blijft op welke punten de landen bereid zijn tot concessies.

Een recente satellietfoto laat zes Amerikaanse B-2 bommenwerpers zien die de VS vorige maand verplaatsten naar Diego Garcia in de Indische Oceaan.

Foto Planet Labs PBC

Trump kondigde de onderhandelingen met Iran aan in het bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Oval Office afgelopen maandag. Netanyahu drong er vervolgens op aan dat Iran het zogenaamde ‘Libië-model’ zou moeten volgen: de volledige ontmanteling van zijn nucleaire infrastructuur.

Iran is daartoe niet bereid, stelde de Iraanse buitenlandminister Abbas Araghchi de dag na het persmoment van Trump en Netanyahu. Iran zou nooit akkoord gaan met een deal zoals de Amerikanen in 2003 met de Libië sloten. „De VS kunnen slechts dromen van zo’n uitkomst”, aldus Araghchi.

Libië-model

In 2003 vielen de VS en bondgenoten Irak binnen op zoek naar massavernietigingswapens. De Libische leider Moammar Gaddafi wilde niet hetzelfde risico lopen: na negen maanden aan geheime onderhandelingen met de VS en het Verenigd Koninkrijk ging hij akkoord met de volledige ontmanteling van het Libische atoomprogramma. Centrifuges en andere benodigdheden voor het verrijken van uranium werden ingepakt en naar de VS verscheept, waar die werden opgeslagen in een lab in de staat Tennessee.

De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush zei destijds te hopen dat andere leiders een voorbeeld zouden nemen aan Gaddafi’s besluit zijn atoomprogramma op te geven.

Dat gebeurde niet. Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei sprak zich in 2011 tijdens een speech spottend uit over het besluit van Gaddafi. „De heer [Gaddafi] verzamelde onder druk van loze dreigementen al zijn nucleaire materiaal, laadde het op een schip en overhandigde het aan de westerlingen, waarbij hij tegen hen zei: ‘pak aan!’.” Iran zou niet in de voetsporen van Libië treden, stelde Khamenei: „Kijk in wat voor staat hun land is.”

Voor Teheran was de val van Gaddafi een waarschuwing: na het opgeven van zijn atoomprogramma werd die alsnog uit het zadel gewipt

Irans ayatollah doelde op de burgeroorlog die woedde in Libië. Een conflict, waarbij de VS en Europese bondgenoten waren overgegaan tot het bombarderen van het Libische leger nadat Gaddafi had gedreigd met het uitmoorden van de inwoners van de stad Benghazi, die in handen was van rebellen. Het militaire ingrijpen van het Westen deed de balans in de oorlog kantelen. Gaddafi sloeg op de vlucht en werd enkele maanden later door rebellen vermoord.

Voor Teheran was de val van Gaddafi een waarschuwing: na het opgeven van zijn atoomprogramma werd de Libische leider alsnog met steun van de VS uit het zadel gewipt.

Volledig ontmantelen

Analisten verwachten dan ook dat Iran ook nu niet akkoord zal gaan met een Libië-achtige deal. Meer kans maakt een akkoord zoals dat werd afgesproken in 2015, waarbij Iran zijn nucleaire programma niet geheel opdoekte maar wel fors beperkte. In 2018 trok Trump zich echter eenzijdig terug uit dat akkoord.

De Amerikaanse onderhandelaar Steve Witkoff.

Foto Evelyn Hockstein/Reuters

Het is afwachten welke eisen de Verenigde Staten ditmaal op tafel zullen leggen. De regering-Trump lijkt verdeeld. Trumps nationale veiligheidsadviseur Mike Waltz spreekt net zoals Netanyahu over de noodzaak om het Iraanse atoomprogramma „volledig te ontmantelen”.

Steve Witkoff, delegatieleider bij de onderhandelingen zaterdag, wil daarentegen een „verificatieprogramma optuigen, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken over Irans nucleaire materiaal”. Dat laatste lijkt veel meer op de deal uit 2015 dan het ‘Libië-model’. Hoe Trump er zelf over denkt, is onduidelijk.


Lees ook

Hoe reageert Iran op de gemengde signalen uit Washington? ‘Dit is een tikkende tijdbom’

Het traditionele vuurfestival Chaharshanbe Suri, waarmee Iraniërs het begin van de lente vieren, vorige week in Teheran. Het festival is ook een gelegenheid voor jonge Iraniërs hun onvrede te uiten over het regime.