De avocadoboeren van Mexico vrezen voor de dag dat Trump zijn tarieven invoert

De groene heuvels, zo ver als het oog reikt, steken af tegen de gortdroge akkers die er als een verkleurd tafellaken voor liggen. Over een hobbelige zandweg, die als een slang door het landschap kronkelt, raast de pick-uptruck van Antonio Ayala, avocadoboer uit de bergen van de Mexicaanse staat Michoacán. Een brede stofwolk daalt langzaam neer op de groene bladeren van de avocadobomen aan weerszijden van de weg.

Het hart van de avocado-industrie, zo wordt Michoacán genoemd. Avocado’s die mede door de vulkanische grond van zeer hoogwaardige kwaliteit zijn. De grootste afnemer zijn de Verenigde Staten: zo’n 85 procent van de vruchten gaan naar de noorderburen. De importheffingen van 25 procent, die de Amerikaanse president Trump als een zwaard van Damocles boven de Mexicaanse economie laat hangen, zouden hier op alle mogelijke manieren keihard gevoeld worden.

„Van hun guacemole blijft niet veel over!”, lacht Ayala hardop. Als de VS tarieven invoeren op Mexicaanse producten, zullen er minder avocado’s geëxporteerd worden, voorspelt hij. „Iemand moet die heffingen betalen. De Amerikanen gaan dat niet doen. De transporteurs ook niet. Dus komt het op het bord van de avocadoboeren terecht.”

Ayala heeft een avocadoplantage van drie hectare. De periode waarin een avocado groeit tot er geoogst kan worden, duurt minstens een jaar, zegt Ayala. Een boer kan ervoor kiezen om de vruchten een paar maanden langer te laten hangen, bijvoorbeeld als de marktprijs niet goed is. „Dat is wat nu gebeurt. Er is veel onzekerheid in de sector. De prijs voor een kilo avocado’s is al 15 pesos gedaald. Dat is heel veel voor ons.”

„De regering moet meer doen om ons te beschermen”, vervolgt hij. „Wij zijn een van de belangrijkste industrieën voor de Mexicaanse economie. De onzekerheid die de Amerikaanse regering met zich meebrengt moet opgevangen worden door de Mexicaanse regering. Maar die blijven stil.”

Ayala geeft nog eens gas en zet koers richting Uruapán, de stad van waaruit dagelijks vrachtwagens vol avocado’s de lange tocht naar de VS maken. In het spoor van de voortrazende truck van Ayala vallen een paar rijpe vruchten van de bomen.

Avocado-oogst in San Gabriel, Jalisco.
Foto Medios y Media/Getty Images

Rollercoaster

Het invoeren van importheffingen op Mexicaanse producten is een wapen waar Trump constant mee dreigt. Op de dag van zijn aantreden beloofde de Republikeinse president tarieven van 25 procent op alle producten die vanuit buurlanden Mexico en Canada naar de VS werden geëxporteerd. Het is een schending van het vrijhandelsakkoord USMCA, nota bene door Trump zelf onderhandeld en ondertekend in zijn eerste termijn.

In februari kondigde Trump aan deze tarieven met dertig dagen uit te stellen, om Mexico de kans te geven met tastbare resultaten te komen op het gebied van migratie en de smokkel van fentanyl. De Mexicaanse autoriteiten stuurden tienduizend militairen naar de grens, namen recordhoeveelheden fentanyl in beslag, leverden tientallen drugsbazen uit en zorgden ervoor dat het aantal illegale oversteken naar de VS daalde tot het laagste punt in jaren.

Het bleek niet genoeg: op 4 maart werden de heffingen alsnog ingevoerd, om ze een dag later weer in te trekken en uit te stellen tot begin april.

Het is een rollercoaster die grote impact heeft op de Mexicaanse economie, zegt Gabriela Siller, hoofd economische analyse bij de Mexicaanse bank BASE. „We zien dat de buitenlandse investeringen afnemen. De dreigementen van Trump zorgen ervoor dat investeerders afwachten wat er gaat gebeuren. In plaats van 1,5 procent zal de economie dit jaar met slechts 0,8 procent groeien, verwachten we.”

We zijn ieder jaar meer gaan exporteren naar de VS. Wij hebben ze de machtspositie gegeven die ze nu uitbuiten

Gabriela Siller
hoofd economische analyse Mexicaanse bank BASE

In 2024 exporteerde Mexico voor ruim 505 miljard dollar naar de VS, 83 procent van de totale export van het land. Het onderstreept hoe enorm afhankelijk Mexico is van de VS. Een afhankelijkheid die Siller een erfenis van vorige regeringen noemt. „[Claudia] Sheinbaum zit er pas sinds eind vorig jaar. Maar de vorige regeringen hebben niets gedaan om te economie te diversificeren. Er is amper werk gestoken in het aanhalen van banden met Europa en andere afzetmarkten”, zegt ze. „Sterker nog, we zijn ieder jaar meer gaan exporteren naar de VS. Wij hebben ze de machtspositie gegeven die ze nu uitbuiten.”

Siller benadrukt dat de Mexicaanse regering hierdoor geen andere optie heeft dan toegeven aan de soms buitensporige eisen die de regering-Trump stelt. Toch vraagt ze zich af of de heffingen over een maand, zoals aangekondigd door de VS, wél ingevoerd gaan worden. „Ook voor de VS zorgen deze heffingen voor inflatie en minder groei. Maar Trump zal dit wapen blijven gebruiken.”

Werknemers sorteren avocado’s bij een inpakfacililteit in Uruapan, Mexico.
Foto Armando Solis/AP

Miljoenen kilo’s naar de VS

Met 90 hectare avocadobomen is Los Lobos in Uruápan een van de grootste plantages in deze streek. Verder in de bergen van Michoacán hebben de eigenaren nóg twee plantages, met samen nog eens 110 hectare aan avocadobomen. In de nabijgelegen streek Jalisco wordt ook land opgekocht om avocado’s te planten. Avocado’s zijn, ondanks de huidige onzekerheden, een winstgevend product met een grote afzetmarkt: in 2024 exporteerden Mexicaanse boeren ruim 120 miljoen kilo avocado’s naar de VS, ter waarde van ruim 3 miljard dollar.

Vandaag wordt er volop geoogst. Mannen staan onder de bladeren van de avocadobomen, ze hebben schorten om waaraan buidelzakken zijn gebonden. Met lange stokken met visnetten aan het uiteinde trekken ze de avocado’s die rijp genoeg zijn tussen de takken naar beneden. De bladeren ritselen, soms is een doffe smak te horen als een avocado op de grond valt.

Met zijn armen gekruist kijkt Juan José Tamillo, landbouwingenieur op de plantage, goedkeurend toe hoe volle zakken geleegd worden in kratten, en vervolgens door twee man naar een vrachtwagen worden gesjouwd.

„Eerlijk gezegd maak ik me niet zo’n zorgen”, zegt Tamillo. „Avocado’s worden overal ter wereld het groene goud genoemd. Mensen eten ze overal. Als de VS onze avocado’s niet willen hebben, dan zoeken we toch andere markten?” Voor zijn ogen worden de deuren gesloten van de vrachtwagen, die inmiddels tot de nok gevuld is met kratten. „Het probleem is alleen de afstand. De avocado’s die hier geoogst worden, liggen binnen 40 uur op het bord van een Amerikaan in Texas of Californië. Als we naar Europa, India of Dubai exporteren, zullen de vruchten minder vers aankomen.”

Tamillo komt uit Uruapán. Hij stuurde landbouwkunde op de plaatselijke universiteit en heeft nooit iets anders gedaan dan met avocado’s werken. „De uitdaging zit hem in de afzetmarkt. Omdat wij naar de VS exporteren, wordt er van ons geëist dat de kwaliteit in alle opzichten hoog is.” Tamillo vertelt dat Amerikaanse inspecteurs de plantage meerdere keren per jaar bezoeken. Wie zonder heffingen naar de VS wil exporteren, als onderdeel van het nog altijd geldende USMCA-akkoord, moet voldoen aan de eisen van de Amerikaanse markt.

Foto Justin Sullivan/Getty

Als de mannen met de schorten en lange stokken in het kielzog van de vrachtwagen zijn vertrokken, begint Tamillo zachter te praten. „Deze jongens komen hier uit de streek, die betalen we per dag. Als we de avocado’s niet meer kwijt kunnen, bijvoorbeeld omdat de VS niet meer winstgevend zijn door de heffingen, zullen die jongens het als eerste voelen. Want als wij er niet aan verdienen, moeten we mensen gaan ontslaan.”

Hij wijst naar de stofwolk die de weggereden vrachtwagen heeft achtergelaten. „Zo werkt het altijd. Uiteindelijk worden de mensen die het minste verdienen het hardst geraakt.”

‘We doen alles wat ze vragen’

In de verte rijdt de vrachtwagen het terrein af. De volgende stop is Aztecavo, een fabriek op een steenworp afstand van de plantage. Het bedrijf specialiseert zich in het verpakken van avocado’s, waarna de dozen, met namen als Toscana Avocado’s en Green Goddess, opnieuw in vrachtwagens worden geladen. De chauffeurs rijden vervolgens de 1.100 kilometer naar de vestigingen van supermarkten Walmart en Costco aan de Amerikaanse kant van de grens.

De avocado’s die deze dag op plantage Los Lobos zijn geoogst, zijn hier zojuist aangekomen. In een gekoelde hal staan mannen en vrouwen te wachten, mondkapjes en haarnetjes op. Met zaklampen wordt een eerste check gedaan, om te kijken of er geen vliegen of wormen tussen de vruchten zitten. Een paar avocado’s worden opengesneden voor een extra controle. Met steekwagens worden de kratten naar een enorme machine gereden.

Foto Boris van der Spek

Sebastián Velasco, voorman bij Aztecavo, is zichtbaar trots dat zijn bedrijf naar de Amerikaanse markt mag exporteren. „De controles hier zijn streng. Op het gebied van hygiëne moeten wij aan alle eisen voldoen.” Hij wijst naar een aantal dozen, eveneens stampvol met avocado’s, die verderop in een hoek staan opgesteld. „Die daar voldoen niet. Die worden gebruikt voor de Mexicaanse markt.”

Velasco laat zien hoe overgebleven bladeren met de hand van de avocado’s worden geknipt. „Vrouwenwerk, want die hebben een fijnere motoriek.” Vervolgens rollen de avocado’s door een machine die twintig foto’s per seconde maakt van de vruchten. Beschadigde vruchten vallen automatisch door een luik. Vruchten die te klein zijn, vallen eveneens af. Aan het eind van de band vallen de avocado’s in de Amerikaanse supermarktdozen. „Goed hè?!”, lacht Velasco. Dan, serieuzer: „Wij houden ons aan alle voorschriften voor de export, doen alles wat de Amerikanen van ons vragen. Waarom zou je ons dan importheffingen willen opleggen?”

Iedere dag komen mensen vragen of ze over een paar maanden nog wel een baan hebben

Sebastián Velasco
Aztecavo

Hij wijst naar de volle dozen. „Iedere dag vertrekken er wel honderd vrachtwagens uit Uruapán, met duizenden kilo’s aan avocado’s, naar de VS”, zegt Velasco. Volgens hem zorgen de berichten uit de VS voor onzekerheid binnen het bedrijf. „Iedere dag komen mensen vragen of ze over een paar maanden nog wel een baan hebben. En iedere dag moeten wij ze weer vertellen dat we niets kunnen beloven. We weten niet wat de tarieven voor impact hebben op deze industrie. Maar dat ze ons zullen raken, en daarmee heel Uruapán, dat is zeker.”

Velasco begint op te sommen. De vrouwen in het bedrijf, vaak alleenstaande moeders. De mannen die hele gezinnen moeten onderhouden. De bussen waarmee personeel elke dag wordt opgehaald en weggebracht. De stalletjes buiten de fabriek, waar de werknemers in de pauze hun taco’s halen. De vrachtwagenchauffeurs die naar de VS rijden. „Zelfs de restauranthouders en de autoverkopers hier in Uruapán zullen het merken als de avocado-industrie hier wordt getroffen.” Dan, met een zenuwachtige lach: „Willen ze in Nederland onze avocado’s niet hebben?”