De afstudeerfilms van de Filmacademie doen visueel niet onder voor Hollywood

Bijna alle eindexamenfilms van de Nederlandse Filmacademie worden dit jaar geïntroduceerd met een zeer persoonlijk verhaal. Overleden ouders, verbroken relaties, ervaringen met queer-zijn, migratie, klimaatverandering, gentrificatie, eenzaamheid. „Toen mijn vader overleed wist ik niet wat ik moest doen”, zegt regisseur Sammy Shefa Idris ter inleiding van zijn poëtische docu over vaderschap Vaders zijn ook zonen. „Deze film is een visueel testament.”

Als er één overkoepelend thema is bij de lichting van 2024, is het verlies – van familie, vrienden, onschuld of thuis. „Covid-19 heeft een grote impact gehad op deze lichting”, legt Marion Slewe uit, senior producer bij de Nederlandse Filmacademie en organisator van de persdag. Dat is niet alleen in de inhoud te zien, maar is ook de reden dat er dit jaar iets minder mensen afstuderen dan vorig jaar. „Er zijn wat mensen die hun studie hebben gestaakt.” Met Lichting 2024 studeren 73 filmmakers af en vijf componisten. Het levert twaalf films op: vier documentaires, acht fictiefilms. Van 26 juni tot 7 juli zijn de films te zien in Filmmuseum Eye en op de Nederlandse Filmacademie.

Still uit Doodgewoon, regie Ronald Zuidinga.

In de fictiefilms uit Lichting 2024 kan je grotere trends uit de filmindustrie spotten. Zo past Doodgewoon tussen de recente opleving van Nederlandse komedies over ouderen die geconfronteerd worden met hun sterfelijkheid – a là De Terugreis (2024). Een man, gevloerd door hartproblemen, besluit zijn kleindochter het een en ander over de dood te leren, en leert warempel zelf ook wat. De grappen werken, de plot ontroert: al is de speeltijd van twintig minuten iets te kort voor de ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt. Goudvink past tussen queer-films die niet gáán over queer-zijn, maar queer slechts „als setting” gebruiken. Kalf, over een zoon die de boerderij van zijn vader niet wil overnemen, wil „conflicten op een lievere manier behandelen”, en leidt tot een subtiel, Nederlands drama: aardappelen met jus en tranen.

Covid-19 heeft een grote impact gehad op deze lichting

Marion Slewe
senior producer bij de Nederlandse Filmacademie

De beste fictiefilm in de selectie is de minst ambitieuze: Januari. Na een relatiebreuk strompelt Willem door verdord Amsterdam. Werktuiglijk loopt hij zijn leven af: kringverjaardag, protest, rave. Niks kan hem bekoren, alles spoelt langs hem heen. Herkenbaar en heel komisch, zowel in de dialogen als in de hakkerige montage. Een pretentieloze, kleine film, met veel gevoel voor timing.

Wat opvalt is dat er vrijwel geen genrefilms tussen zitten. Er is geen actie, horror of thriller, maar voornamelijk Europees drama. Alleen Anatomie van een zeemeermin flirt met surrealisme en thriller-elementen. Een man groeit met zijn vader op in een bunker in het bos, doodsbang voor zeemeerminnen. Zijn ze echt? Het is een dappere eindexamenfilm, verdienstelijk uitgevoerd.

Still uit Kalf, regie Dirkje Duwel



Lees ook

Documentaire ‘Paul en Paul’ is een grimmig grappig, soms verbazend portret van twee bejaarde broers in Amsterdam-Noord

Still uit de documentaire ‘Paul en Paul’ van regisseur Hugo Drechsler.

Indrukwekkend

Het meest indrukwekkende aan de films in de Lichting 2024 is de grote hoeveelheid en kwaliteit van de visuele effecten. Het VFX&IM-departement (Visual Effects and Immersive Media) van de Filmacademie groeit al jaren gestaag. Studenten lopen stage bij grote internationale studio’s in Londen, en met succes: de effecten in veel van de films doen niet onder voor die in Hollywoodfilms. Eén film in de selectie is puur spierballenvertoon. A Taste of Friendship: een surrealistische, bijna videoclipachtige koortsdroom van een man in een door klimaatrampen verwoest Nederland. Vrijwel heel de film is een visueel effect – opgenomen voor een enorm ledscherm.

Opmerkelijk genoeg spelen de documentaires meer met visuele effecten dan de fictiefilms. Sterker nog: de docu’s zijn doorgaans ‘fictioneler’. Terwijl de fictiefilms overwegend realistisch drama of komedie bieden, gebruiken de documentaires magisch realisme en uitgebreide visuele metaforen om het onderwerp kracht bij te zetten. In een portret van zijn overleden vader ontmoet regisseur Sammy Shefa Idris een kindversie van zijn vader (Vaders zijn ook zonen). Het verhaal van Syrische migranten wordt bijgestaan door een vrouw die in de woestijn de beschutting van een boom zoekt (Teken mij een thuisland). Het leidt tot fascinerende en moeilijk te plaatsen non-fictie. Al werkt het niet altijd: soms staat poëtisering in de weg van het verhaal en de details die een documentaire juist zo interessant maken.

Still uit Januari, regie Jetske Lieber

Hoogtepunt

Het absolute hoogtepunt heeft de minst originele titel: De toekomst is failliet. Door de ogen van Bep en Tinus de Does, die een fotoarchief van Rotterdam bijhouden, kijkt de documentaire naar woningbouw in Rotterdam. Volkswijken worden afgebroken, ‘yuppenflats’ gebouwd. Bep en Tinus kunnen niks anders doen dan het in beeld brengen: de sloop van hun jeugd.

Het onderwerp is belangrijk maar bekend. Je verwacht een traditionele docu: wat achtergrondinfo over gentrificatie, en talking heads, zoals een wethouder en zielige buurtbewoners. Maar de documentaire van Suzanne Koopstra pakt het anders aan.

De film verbeeldt Rotterdam met prachtige maquettes en computereffecten. Tinus en Bep wandelen door een magisch-realistische versie van hun stad; soms torenen zij uit boven de wolken en kijken neer op de bouwputten, op andere momenten zijn ze klein en nietig tegenover enorme flatgebouwen. Die mix tussen trots en weerzin – aangevuld met veel humor – maakt De toekomst is failliet tot een emotioneel gelaagd portret van Rotterdam en haar inwoners. „Op de Filmacademie wordt je geleerd om altijd een protagonist en een antagonist te hebben in je film, een hoofdrolspeler en de tegenstander”, zegt Koopstra. „In mijn film is Rotterdam zowel de protagonist als de antagonist.”

Still uit De Toekomst is Failliet, regie Suzanne Koopstra

De toekomst is failliet zal er helaas niet met de Filmacademie-prijzen vandoor gaan. Die zijn vanaf dit jaar afgeschaft. In toenemende mate voelden studenten en docenten zich daar „ongemakkelijk” bij, zegt directeur Bart Römer bij zijn openingspraatje. „We zijn een school. En alle films zijn ons eigenlijk even lief.”

Keep an Eye Filmacademie Festival, t/m 7 juli, Filmacademie, Amsterdam. Info: filmacademie.ahk.nl