De AfD wordt waarschijnlijk de grootste in de voormalige DDR. Wat verklaart hun succes in die regio?

Eén van de meest bekeken video’s van AfD, met alleen al op YouTube bijna een miljoen views, is getiteld: „Weet u nog hoe mooi Duitsland ooit was?” In de video is een meisje te zien dat met grote ogen naar een opgetuigde kerstboom kijkt – de beelden zijn door AI gegenereerd. „Weet je nog hoe je als kind met stralende ogen over een kerstmarkt kon lopen, zonder dat vervelende gevoel in je buik?”, vraagt een voice-over, verwijzend naar een aantal aanslagen op kerstmarkten in de afgelopen jaren. „Weet je nog hoe het was voor 2015, toen de grenzen werden opengezet?”

Het zijn teksten die een jaar of tien geleden onvoorstelbaar waren in Duitsland. Maar bij de verkiezingen van dit jaar, die op 23 februari plaatsvinden, haalt de radicaal-rechtse AfD hoogstwaarschijnlijk meer stemmen dan ooit. Met ongeveer 20 procent van de stemmen is AfD in de peilingen de tweede partij van het land.

De partij groeit in het westen van Duitsland. Volgens de peilingen kan AfD in de meeste West-Duitse deelstaten rekenen op meer dan 13 procent van de stemmen, bijna twee keer zo veel als bij de vorige verkiezingen in 2021. Maar de machtsbasis van AfD ligt in het oosten van Duitsland. In alle vijf de ‘nieuwe’ Duitse deelstaten wordt AfD naar verwachting de grootste partij. Hoe kan het dat AfD juist in voormalig Oost-Duitsland zo populair is?

NRC verzamelde statistieken over alle Duitsers, van kort na de val van de muur tot nu. Hoewel West-Berlijn bij het vroegere West-Duitsland hoorde, is Berlijn in deze statistieken met voormalig Oost-Duitsland meegeteld. De inwoners aan weerszijden van het vroegere IJzeren Gordijn zijn vergeleken op ruim driehonderd kenmerken, bijvoorbeeld hoe veel ze verdienen en hoe ze stemmen, maar ook hoe ze denken over hun eigen leven en over democratie. Daaruit blijkt dat juist de bevolking van voormalig Oost-Duitsland lijkt op de typische achterban van radicaal-rechtse partijen in West-Europa.


Lees ook

Rechts lijkt steeds meer op gemiddeld

Denderleeuw.

Emigratiegolf

De aanhang van partijen als PVV, Vlaams Belang en Rassemblement National is vaker man, lager opgeleid en onderdeel van de arbeidersklasse. Daarnaast heeft deze groep een lager vertrouwen in instituties en is de aanhang fel gekant tegen migratie.

Dezelfde eigenschappen zie je terug in het oosten van Duitsland: hoewel vrijwel iedereen in de DDR een opleiding afrondde, is men vaker praktisch geschoold dan in het westen. Het vertrouwen in bijvoorbeeld politici of de rechtsstaat is significant lager, blijkt uit een enquête van de European Social Survey, een Europa-breed opinieonderzoek. Oost-Duitsers willen vaker een sterke overheid die haar burgers beschermt en vinden vaker dat migranten ervoor zorgen dat Duitsland een slechtere plek is om te leven.

Dat komt mede door een emigratiegolf na de hereniging van Oost- en West-Duitsland, zegt Kai Arzheimer, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Mainz. „Mensen die meer open en tolerant waren, zijn vertrokken, met name naar de steden in het westen van Duitsland. Wie achterbleef, is vaker man, lager opgeleid en ouder.”


Daarnaast is het westen van Duitsland in de afgelopen decennia gewend geraakt aan immigratie, onder meer door grote aantallen Turkse gastarbeiders. In het oosten bleef het aantal immigranten ook na de val van het IJzeren Gordijn laag.

Maar daar kwam in 2015 verandering in, toen veel Syrische migranten naar Duitsland trokken. Dankzij een wet die migranten door het hele land verspreidde, vestigden niet-Europese migranten zich voor het eerst in groten getale in het oosten. „Duitsers in kleine dorpen in het oosten kwamen vaak voor het eerst in aanraking met migranten, die er anders uitzien, een andere taal spreken en een andere religie hebben”, stelt Arzheimer. AfD, bij de oprichting in 2013 met name een eurokritische partij, maakte in die periode een scherpe draai naar radicaal-rechts.


Luther

Het is verleidelijk om alle verschillen tussen het oosten en westen van Duitsland te wijten aan het DDR-verleden. Maar een deel van de verschillen gaat veel verder terug, zegt Sascha Becker, hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk. Toen hij voor het eerst een kaart zag van Duitsland met daarop het kerkbezoek aan het begin van de twintigste eeuw, geloofde hij zijn ogen niet. „In het oosten werd de kerk toen al minder bezocht. De DDR schijnt al door op een kaart uit 1910.”

Volgens Becker ligt de verklaring voor die oost-west verdeling bij de katholieke kerk, die in het oosten van het huidige Duitsland nooit sterk geworteld is. „Het christendom vestigde zich pas laat in de Middeleeuwen in het oosten. De bisdommen bestreken bovendien veel grotere, rurale gebieden en hadden daar minder grip op.” Daardoor kregen nieuwe, radicale ideeën in Oost-Duitsland eerder ruimte. „Het is geen toeval dat [de protestantse theoloog] Luther juist in Wittenberg, een Oost-Duitse stad, doorbrak.”

Onderzoek van Becker en zijn collega’s leerde dat er op allerlei vlakken onderscheid te maken was tussen het oosten en westen van Duitsland, vóór de DDR ontstond. De communistische partij was ver voor de Tweede Wereldoorlog al populairder in het oosten van Duitsland. Er waren meer arbeiders en minder zelfstandige ondernemers dan in het westen van het land, een hogere vrouwelijke arbeidsparticipatie en er waren meer buitenechtelijke kinderen. Ook de NSDAP van Adolf Hitler sloeg als eerste aan in de rurale gemeenten van het protestantse oosten.


Laboratorium

Voor AfD is voormalig Oost-Duitsland een laboratorium. Een stuk land waar decennialang geen democratie is geweest, waar maatschappelijke organisaties als kerken of vakbonden weinig aanhang hebben – daar zijn mensen veel ontvankelijker voor nieuwe politieke ideeën, zegt Arzheimer. „Ook als die radicaal zijn.” En dus begon AfD vanaf 2014 te experimenteren met politieke boodschappen, met name over migranten.

Inmiddels zijn de regionale afdelingen van drie Oost-Duitse deelstaten door de Duitse veiligheidsdienst beoordeeld als „met zekerheid rechtsextreem”. Dat stempel betekent dat er geen twijfel is over de extremistische doelen en geeft toestemming voor het hoogste niveau van toezicht. Afdelingen in het westen hebben dat stempel niet. De jeugdorganisatie van AfD is in alle vijf de Oost-Duitse deelstaten aangemerkt als zeker rechts-extreem. AfD verbrak in januari overigens de banden met de jeugdafdeling.

AfD verwijst ondertussen graag naar de Oost-Duitse identiteit. In 2019 stond op campagneposters ‘Wir sind das Volk’. Oost-Duitsers in de DDR gingen met dezelfde slogan de straat op, wat bijdroeg aan de val van de Muur. De campagnebelofte van AfD was dan ook ‘Wende 2.0’.

Werkloosheid is verdampt

De verschillen tussen oost en west zijn de afgelopen jaren kleiner geworden, blijkt uit data van het BBSR, het Duitse instituut voor ruimtelijke ordening. De Ossi en de Wessi lijken vandaag de dag meer op elkaar dan ze de afgelopen vijfendertig jaar hebben gedaan. De levens van Oost-Duitsers zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld sterk verbeterd. De historisch hoge werkloosheidcijfers uit de jaren negentig zijn verdampt, het bbp trekt bij, per inwoner is het aantal studenten aan hogescholen en universiteiten inmiddels zelfs groter dan in het westen.


Oost-Duitsers zijn dan ook best tevreden over hun leven: ze geven dat een rapportcijfer van 7-plus – een vol punt hoger dan twintig jaar geleden. In westelijk Duitsland bleef dat cijfer op hetzelfde niveau, net boven de 7; het verschil tussen oost en west is daardoor niet significant meer.


Aan de andere kant verandert het westen van Duitsland ook. In sommige opzichten begint het meer op het oosten te lijken. In het westen noemen mensen zich steeds minder religieus. Ook belangengroepen zoals vakbonden worden minder sterk. En het politieke landschap versplintert: CDU/CSU haalt nu nog nauwelijks 30 procent van de stemmen, net als SPD – een paar decennia geleden hadden zij samen vrijwel het hele parlement in handen.

Daardoor groeit in het westen de voedingsbodem voor AfD, ziet politicoloog Arzheimer. En toch, verwacht hij, zal AfD in het oosten veel groter blijven. „De organisatie staat veel beter in het oosten, ze hebben er meer leden. Ook wat betreft extremistisch gedachtegoed blijft het oosten uniek. Ik verwacht dat die verschillen ook over één of twee generaties nog merkbaar zullen zijn.”

Met medewerking van Roos Liefting

AfD-supporters op een campagnebijeenkomst in Halle, Oost-Duitsland op 25 januari 2025.
Foto AFP