N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Iedereen leest Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: deel acht van de Zeven zussen-reeks van Lucinda Riley, dat postuum werd voltooid door haar zoon Harry Whittaker.
Na 5.069 bladzijden, verdeeld over acht boeken, is het zover: de wederwaardigheden van Pa Salt (Atlas) en zijn dochters zijn afgerond. De man die al die dochters adopteerde alsof ze voor het oprapen lagen, is dood (hij is vredig gestorven), net als zijn bedenker Lucinda Riley. De Zeven Zussen-reeks is afgerond met deel acht, Atlas, dat postuum werd voltooid door haar zoon Harry Whittaker. Tijd voor een ode aan Lucinda Riley, die niet alleen miljoenen boeken verkocht over deze zeven zussen, maar met die bestsellers tevens het boekenlandschap veranderde.
Lees ook: Bestsellerauteur Lucinda Riley: ‘Ik heb geen vertrouwen meer na wat me is overkomen’
Een ode, want kritiek leveren heeft geen zin. Wie iets aan te merken heeft op deze iets te omvangrijke bouquetreeks-delen wordt weggezet als elitair. Sterker nog, de suggestie misschien eens een deel over te slaan werd beloond met een flinke stapel boze lezersbrieven. Een ode dus, in de vorm van acht geboden voor het schrijven van zo’n reeks. De voorbeelden komen uit het slotdeel met Whittaker, die de geboden als eerste in de praktijk moest brengen.
1. Zorg ervoor dat elk deel een geheim bevat. („Het briefje bevatte een geheime boodschap.”)
2. Zorg ervoor dat liefde in geen enkel deel ontbreekt, bij voorkeur van een mooie, zorgzame man, stoer en toch gevoelig. Hij uit die liefde in zinnen als: „Je hebt geen idee hoeveel vreugde je me hebt geschonken.”
3. Zorg voor voldoende historische clichés over een land (roze flamingo’s in Kenia, donkere whisky in Ierland, kastelen in Schotland, dansers in Spanje, Grieg in Noorwegen, kunstenaars in Parijs, mystieke aboriginals in Australië, et cetera) zodat mensen denken dat ze tijdens het lezen iets over de wereld leren.
4. Zorg ervoor dat gevoelens cursief staan (in Atlas gebeurt dat iets minder, maar ze zijn er gelukkig nog wel: „Ik kan niet onder woorden brengen hoeveel ik van je hou”, „Mijn liefste, mijn cherie”).
5. Zorg ervoor dat de namen van personages betekenis hebben, en benadruk dat genoeg. („Het gewicht van de wereld rust op jouw schouders. Ik noem je Atlas.”)
6. Zorg ervoor dat de personages, ondanks alle moeilijkheden die ze op hun pad tegenkomen, blijven geloven in de goedheid van de mens. Soms is dat niet eenvoudig, want ze maken heel wat ellende mee. In zo’n geval kan een dialoog verlichting bieden: „Ik haatte je omdat je maar bleef geloven in de goedheid van de mens. Toen al… en nu nog steeds.” „Dat is het enige wat je me nooit hebt kunnen afnemen.”
7. Zorg ervoor dat de vrouwen kinderen krijgen als bewijs van een grenzeloos geloof in de toekomst. Mannelijke hoofdpersonages sterven bij voorkeur als heiligen: „Uiteindelijk, toen de zon al hoog aan de hemel boven Delos stond, viel er een lichtstraal op het gezicht van Atlas. Hij deed zijn ogen open en op zijn gezicht verscheen een glimlach die niets dan warmte en liefde uitstraalde.”
8. Zorg ervoor dat je origineler bent dan Soraya Lane met De Cubaanse dochter, deel twee in de Verloren dochters-reeks over ‘zeven dochters, zeven geheimen, zeven liefdes’.