De ‘Kersentuin’ is misschien niet zo geschikt als opera

Recensie Muziek

Opera Aan de voet van Fort Rijnauwen brengt Holland Opera de buitenproductie ‘Kersentuin’ bij sfeervol maanlicht. Een geweldige locatie, maar de subtiele, tragikomische ironie van Tsjechovs origineel laat zich lastig vangen in opera.

Scène uit de opera ‘Kersentuin’ van Holland Opera.
Scène uit de opera ‘Kersentuin’ van Holland Opera. Foto Ben van Duin

De zon gaat onder tijdens de openluchtvoorstelling Kersentuin van Holland Opera. Het is een lichtplan dat perfect in het thema van de avond past, want ook in het stuk valt de avond over de kersentuin, die verkocht moet worden om de schulden van de ooit zo rijke adellijke landeigenaren te kunnen voldoen.

Holland Opera vond in Fort Rijnauwen in Bunnik een prachtig decor voor hun muzikale bewerking van Tsjechovs stuk. Waar vind je zulke grote, levensechte bomen, zo’n gevoel van vergane tijden, terwijl een echte halve maan aan de hemel verschijnt? Het nadeel van openluchttheater is dat de muziek versterkt wordt, en de geluidskwaliteit daarmee wat moet inleveren, maar dat weegt op tegen de prachtige ambiance.

De muziek die Niek Idelenburg schreef op het libretto van Jacob de Groot baseerde hij deels op werk van Tsjaikovski, en het resultaat is misschien niet revolutionair maar zeker effectief. De nieuwe tijd dient zich in deze productie aan in de vorm van een scheurende elektrische gitaar en de nieuwe rijke Lopachin, die de boomgaard wil kopen, omhakken, en commercieel wil uitbuiten.

Anders dan bij Tsjechov is Lopachin in Rijnauwen een vrouw. Sopraan Elisabeth Hetherington zet in haar petroleumblauwe pakje een geweldige rol neer. Fel, vol autoriteit, zelfverzekerdheid en met een vleugje wraakzucht. Je gaat bijna mee in haar plan voor Airbnb’s. Sowieso wordt er door de hele cast sterk gezongen. Ook de mix van verschillende talen – Russisch, Engels en Nederlands – is een goede vondst.

Scène uit de opera Kersentuin van Holland Opera.
Foto Ben van Duin

Ironische Tsjechov-sfeer

En toch mist er iets. Het lukt de makers niet over te brengen wat dit stuk nou een geliefde klassieker maakt. Dat is in ieder geval niet het plot. In het begin wordt verteld dat de kersentuin wordt verkocht, en aan het eind is hij dat ook. Het origineel bestaat bij de gratie van het uitblijven van enig handelen. Het genie zit hem daardoor in de subtiliteit van Tsjechovs tekst. In de dialogen die steeds om het onderwerp heen draaien en toch de personages prachtig gelaagd tekenen. Het is zowel satire, tragedie als farce. Het gaat over veranderende tijden, over de tekortkomingen van de mens, en het wonder van het stuk bevindt zich ergens tussen Tsjechovs regels.

Maak hier maar eens muziektheater van. Hoe creëer je die typische, licht ironische Tsjechov-sfeer van verveling en vergeefsheid? Elke eenduidige interpretatie slaat het plat. De dialogen kun je moeilijk allemaal handhaven en bovendien slaat de balans tussen komedie en tragedie bij opera al snel door naar het laatste.

De makers hebben op deze kwesties geen overtuigend antwoord gevonden, of ze zagen simpelweg het probleem niet. Wellicht lazen ze in het stuk vooral een potentiële actuele allegorie voor onze slechte omgang met de aarde en hebben ze verder ‘gewoon’ het verhaal op muziek gezet met flarden van Tsjechovs oorspronkelijke tekst. Het resultaat is alleraardigst. Maar bezoekers die het stuk niet kennen, zullen zich toch afvragen waar ze met dat gedoe rondom die tuin nou eigenlijk naar hebben zitten kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=yKIX4p36C8U