De 20 beste films van 2024 volgens NRC

Geen vrolijk filmjaar, 2024. In The Zone of Interest keken we met de familie Höss stuurs weg bij Auschwitz, hoewel we roken, hoorden en begrepen wat daar gaande was. In Green Border keken we, net als de EU, toe terwijl Polen asielzoekers met illegale push-backs naar Wit-Rusland terugdreef in een dodelijk politiek steekspel. Die indrukwekkende film bezocht bijna niemand. Zo deprimerend.

Over onze beste films van 2024 hangt een rouwsluier. All Of Us Strangers op 2: liefde als een spookverhaal van gemiste kansen. Sterben op 3: familie als je ergste vijand (zie ook: Mal Viver). How to have Sex op 8: consent als verkrachting. Lichtpuntjes in onze top 10 waren het bizar vrolijke Poor Things en Linda wil Kip! Het is haar gegund.

Misschien is niet zozeer de film somber, maar zijn wij het. Cinema is van oudsher sterk in escapisme en zwak in agitatie: Civil War en The Apprentice weerhielden niemand ervan op Donald Trump te stemmen. En anders dan in 2017, toen op Brexit en Trump verontwaardiging en #MeToo volgden, is de toon nu berustend en bespiegelend. Woke werd een vies woord, links een onbewoond eiland: hoe kwam dat zo? Wellicht heeft AI, dat dit jaar onzichtbaar de filmindustrie binnensloop, nog frisse ideeën.

Coen van Zwol

20. La Chimera (Alice Rohrwacher)

‘Tombaroli’ plunderen in de jaren tachtig antiek uit Etruskische graven, op aanwijzing van de Brit Arthur, die daar een neus voor heeft. Hij is een verlopen Orpheus, op zoek naar zijn verloren geliefde in de onderwereld, in een alledaags soort magisch realisme zoals alleen Alice Rohrwacher dat kan.


Lees ook

Alice Rohrwacher over haar grafroversfilm ‘La chimera’: ‘Hoe konden mensen roven van spoken?’

Grafrover Arthur (Josh O’Connor) hangt tussen twee werelden, die van de levenden en de doden, in ‘La chimera’.

19. Moving (Shinji Sômai)

Na 31 jaar in de bioscoop: Europa ontdekt nu pas de in 2001 overleden Japanner Shinji Sômai, die men aanzag voor popcornregisseur. Zie dit meesterwerk over de kordate twaalfjarige Renko die van alles verzint om de scheiding van haar ouders te voorkomen. Een hallucinante reis naar het eind van de nacht brengt haar met de situatie in het reine.


Lees ook

Het briljante, herondekte oeuvre van de veel te jong gestorven Japanse grootmeester Shinji Sômai

Ouders kibbelen, de twaalfjarige Renko zint op maatregelen in Moving

18. Robot Dreams (Pablo Berger)

Nog meer animatie voor alle leeftijden. New Yorkse hond koopt gezelschapsrobot. Het blijkt ware liefde. Tot de robot een half jaar op het strand van Coney Island vastroest – lang verhaal. Tekstloze, fraai melancholieke animatiefilm over verlangen, jaloezie, liefde en verlies.


Lees ook

Animatiefilm ‘Robot Dreams’ is een melancholische liefdesbrief aan New York in de jaren tachtig

Dog en Robot in Robot Dreams.

17. Samsara (Lois Patiño)

Een film een ‘ervaring’ noemen, roept oogrollen op, maar is in dit geval de enige toepasselijke term. Samsara toont je in vaak verbluffende 16mm-beelden de ruimte tussen leven en dood. En regisseur Lois Patiño betrekt het publiek bij de zoektocht op gedurfde wijze. Ook voor de niet-spirituele kijker.


Lees ook

‘Samsara’ vraagt de ogen te sluiten én laat je trippen

‘Samsara’ vraagt  de ogen te sluiten én laat je trippen

16. Future Me (Vincent Boy Kars)

In het intrigerende laatste deel van zijn ‘millennialtrilogie’ Future Me verpakt Vincent Boy Kars grote vragen over identiteit en waarheid in hypnotiserende vragen als: kun je jezelf spelen in een film?


Lees ook

‘Future Me’: biologerend slot van ‘millennialtrilogie’ van Vincent Boy Kars

‘Future Me’ van Vincent Boy Kars.

15. Anora (Sean Baker)

Sekswerker Anora valt zeer in de smaak bij een Russisch oligarchenzoontje, dat met haar trouwt in Las Vegas. De familie is daar niet van gecharmeerd en stuurt er zijn zware jongens op af, maar Anora vecht als een straatkat voor haar Assepoesterdroom. Prachtig einde biedt een soort hoop – of niet soms?


Lees ook

Misdaadkomedie ‘Anora’: deze nachtvlinder is geen gewone Assepoester

Ani (Mikey Madison) en Ivan (Mark Eydelshteyn) vinden elkaar in ‘Anora’.

14. Dune: Part Two (Denis Villeneuve)

Wreekt Paul Atreides zijn dode vader en aanvaardt hij zijn geprefabriceerde ‘lotsbestemming’ als messias van woestijnplaneet Arrakis? Dat betekent een galactische jihad met miljarden doden, weet hij. Strak vormgegeven scifi-actiefilm neemt zijn onderliggende thema’s – kolonialisme, ecocide, macht en religie – serieus.


Lees ook

Niets is toeval in fenomenaal ‘Dune: Part Two’

Timothée Chalamet als de charismatische  Paul Atreides.

13. Dahomey (Mati Diop)

Mati Diop volgt 26 stuks roofkunst terug naar Benin. Frankrijk stal de beelden in 1892 uit het toenmalige koninkrijk Dahomey. Diop geeft een van de beelden een voice-over en ensceneerde een debat tussen studenten die zich afvragen of de beelden wel in een museum thuishoren.

Dana Linssen: Wat begint als documentaire over de restitutie van Afrikaanse roofkunst, wordt al snel hypnotiserend en ongewoon. De Haïtiaanse auteur Makenzy Orcel schreef een voice-over voor het standbeeld van Koning Ghezo, die we volgen gedurende een essayistische travelogue van de gangen van het museumdepot, gefilmd als een massamortuarium, tot aan de Baai van Benin, vanwaar hij ooit vertrok. Het debat dat Diop vervolgens met co-regisseur Gildas Adannou met studenten ensceneerde is magisch. Naarmate ze langer naar elkaar luisteren, komen er betere antwoorden op vragen rondom dekolonisatie en restitutie. Het laat je sprakeloos achter.


Lees ook

Documentaire ‘Dahomey’ over roofkunst is winnaar van filmfestival Berlinale

Regisseur Mati Diop met de Gouden Beer die ze won voor ‘Dahomey’, zaterdag tijdens het filmfestival in Berlijn.

12. Sometimes I Think About Dying (Rachel Lambert)

Introverte personages zie je vaker in films, maar in Sometimes I think About Dying vóél je wat Fran voelt. Hoe het leven zich afspeelt als toneelstuk waarin zij niet meespeelt. Ze ontsnapt aan haar saaie maar overweldigende leven in melancholieke maar prachtige fantasieën van de dood: alarmerend en rustgevend.


Lees ook

In deze zwartkomische film ontsnapt de introverte Fran in fantasieën over haar eigen dood

De introverte Fran fantaseert over dood zijn in een stil bos, in ‘Sometimes I Think About Dying’.

11. The Holdovers (Alexander Payne)

Tijdens kerstvakantie moeten overblijven op je kostschool: best zielig. Bittere docent, verwaarloosd rijkeluiskindje en moeder in rouw ontdooien precies op tijd in deze delicate, hartverwarmende en troostrijke kerstfilm, tevens een zeer fraaie tijdscapsule van de jaren zeventig.


Lees ook

‘The Holdovers’: lachen om rouw, zelfhaat en desillusie in een perfecte tijdcapsule uit de jaren 70

Angus (Dominic Sessa) en Mary (Da’Vine Joy Randolph) in ‘The Holdovers’.

10. Alreadymade (Barbara Visser)

Niet Marcel Duchamp, maar de Duitse Dada-dichteres Elsa van Freytag-Loringhoven is de auteur van Fountain uit 1917, een porseleinen urinoir dat als ‘readymade’ als eerste proeve van conceptuele kunst geldt. Barbara Visser vertelt haar verhaal in wervelende stijl en reflecteert op toe-eigening en de patriarchale mechanismen, auteurschap en authenticiteit.


Lees ook

Docu ‘Alreadymade’ ontrafelt alle mythes over de pisbak van Duchamp

Elsa von Freitag-Loringhoven, beeld uit de documentaire ‘Alreadymade’.

9. How to Have Sex (Molly Manning Walker)

‘Consent’ is meer dan een formaliteit, blijkt in deze zowel uitgelaten als droevige film over drie jonge Engelse meiden op vakantie op Kreta. Alcohol, jaloezie en hormonen vormen een giftige mix voor Tara, die ja zegt terwijl ze nee bedoelt.


Lees ook

Twee films over jongeren en seks tonen dat ‘consent’ meer is dan een oneliner

Mia McKenna-Bruce in How To Have Sex.

8. Linda wil kip! (Chiara Malta en Sébastien Laudenbach)

Franse kinderanimatie behandelt in ruwe, fleurige penseelstreken complexere emoties dan menig volwassen film. Moeder Paulette wil het goedmaken met de achtjarige Linda, die ze onterecht van diefstal beticht, door kip met paprika voor haar te maken. Absurde humor, hartverwarmende levenslust en een ontsnapte kip.


Lees ook

‘Linda wil Kip!’ is ook voor volwassenen een van de hartverwarmendste films van het jaar

‘Linda wil Kip!’ is ook voor volwassenen een van de hartverwarmendste films van het jaar

7. Soundtrack to a Coup d’Etat (Johan Grimonprez)

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog komen botsingen tussen Oost en West en tumult rond Congo samen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1960. Of eerder: in het Hotel Theresia, het Waldorf van Harlem, waar beatniks, burgerrechtenactivisten mixen met Fidel Castro, Nasser en Chroetstsjov. Een complexe documentaire. Net iets voor Johan Grimonprez.


Lees ook

De verborgen geschiedenis van Johan Grimonprez

Beeld uit ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’.

6. Poor Things (Yorgos Lanthimos)

Emma Stone won een Oscar voor haar rol als Bella Baxter in Poor Things; een Frankensteinige jonge vrouw, gemaakt van een lijk en het brein van een foetus. Totaal onbevangen ontdekt ze via haar seksualiteit een 19de-eeuws jugendstil Europa. Een rol die mensen zich nog jaren gaan herinneren.


Lees ook

Met ‘Poor Things’ laat filmtovenaar Lanthimos het publiek opnieuw naar adem happen

Bella Baxter (Emma Stone) met Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), een van haar vele minnaars, in ‘Poor Things’.

5. Love Lies Bleeding (Rose Glass)

Bodybuilder Jackie schudt een slaperig, pistoolfetisjistisch Amerikaans stadje op als zij – gebouwd als een anaconda – de gym binnenloopt. Vooral Lou’s leven verandert. Jackie helpt haar los te komen van haar vader, een insectenetende crimineel. Maar steroïden eisen hun tol, en de film schuift richting een walgelijk maar heerlijk absurd universum.


Lees ook

Love Lies Bleeding is een smerige maar heerlijke queer-film van megatalent Rose Glass (●●●●●)

Katy O’Brian en Kristen Stewart in ‘Love Lies Bleeding’.Foto Anna Kooris

4. Green Border (Agnieszka Holland)

Wit-Rusland sluist vluchtelingen door naar de Poolse grens, Polen reageert met illegale ‘push-backs’: een mensonwaardig, soms dodelijk politiek steekspel in winterse bossen en moerassen. Indrukwekkend en schokkend epos in zwart-wit volgt slachtoffers en vrijwilligers die helpen, of dat nou mag of niet.

André Waardenburg: De Poolse film Green Border, over het lot van een groep vluchtelingen in het grensgebied tussen Wit-Rusland en Polen, is een van de weinige films die mij letterlijk misselijk maakte. De smerigste horrorfilms doen mij vrij weinig, dit is dan ook andere koek. Dit is echte horror, met kwalijke gevolgen die tot de dag van vandaag voortduren: uitsluiting, demonisering, ontmenselijking. Green Border is een stomp in je maag, maar wel eentje die welkom is. Je kunt daarna niet meer zeggen dat je niet wist van de misstanden.



Lees ook

Lot van migranten in ‘Green Border’ maakt fysiek misselijk, maar de film is niet zonder hoop

‘Green Border’, over het lot van de migranten in het groene grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland, is een keiharde stomp in de maag.

3. Sterben (Matthias Glasner)

De Duitse cineast Matthias Glasner maakte een vilein portret van een gezin waarin elke ontmoeting eindigt als kettingbotsing. Vader is dement, moeder heeft kanker en treffen we in haar eigen diarree, dochter is een neergeslagen feestbeest. Een monument voor misantropie waarin elke zin een zweepslag is.

Coen van Zwol: Na drie uur dacht ik: deze kroniek van een desintegrerend Duits gezin in de greep van onuitgesproken wrok mag best wat langer duren. Je wil nog dieper in die afgrond van dubbele agenda’s, giftige patronen een troebele drijfveren afdalen. Sterben is een perfect geacteerd, genadeloos theater van onmacht, egoïsme en rancune, dat uitnodigt tot introspectie. Hoe zuiver zijn jouw eigen, ogenschijnlijk zo redelijke motieven eigenlijk?


Lees ook

Drama ‘Sterben’ is een voortreffelijk geacteerd monument van mensenhaat

Thomas (Lars Eidinger) draait zich vast in verlammende complicaties, in ‘Sterben’.

2. All of Us Strangers (Andrew Haigh)

Een van de meest romantische films van het jaar is een spookverhaal. Scenarist Adam beleeft in zijn verlaten flatgebouw een romance met de jongere, sjofele Harry terwijl hij werkt aan een script over zijn ouders die hij als 12-jarige verloor door een auto-ongeluk.

Sabeth Snijders: Beide keren dat ik All of Us Strangers bekeek, bleef het in de bioscoopzaal muisstil tot lang nadat de slotcredits over het scherm rolden. Uitgelopen mascara en tranen werden wat besmuikt weggeveegd. De magisch-realistische film van Andrew Haigh zoekt op originele en genuanceerde wijze naar de wortels van de diepe eenzaamheid van de homoseksuele scriptschrijver Adam (een geweldige Andrew Scott). Maar toont ook hoe hij – door te blijven hangen in zijn verlangen naar een meer idyllische jeugd – mist wat er voor zijn neus gebeurt. Een film die aankomt als een mokerslag.


Lees ook

‘All of Us Strangers’: verlatenheid en verlangen in een van de mooiste, romantische films van 2024

Andrew Scott (links) en Paul Mescal in ‘All of Us Strangers’. Foto Parisa Taghizadeh

1. The Zone of Interest (Jonathan Glazer)

Onder de rook van Auschwitz leeft kampcommandant Rudolf Höss met zijn gezin in een nazi-idylle. Zij horen en merken de vernietiging niet meer. De gruwelen blijven daarom buiten beeld, maar als kijker hoor je constant het gedreun van de ovens, gegil op de achtergrond. Een meesterlijke studie in wegkijken en normalisering.

Tristan Theirlynck: Geen film leidde dit jaar tot zoveel ingezonden brieven, mails, opiniestukken, ongevraagde en (onkiese) meningen van familieleden en gesprekken op de redactie als The Zone of Interest. Volgens sommigen kón je geen film maken over WOII zonder de horror te laten zien: immoreel was het, en contraproductief. Volgens anderen móést het juist: het ging over ons, over wegkijken. Of ging het toch om de banaliteit van het kwaad? Of is dat eigenlijk een dom begrip dat nietszeggend is, maar slim klinkt? Ik keek de film drie keer in de bioscoop, lette elke keer op iets anders (beeld, tekst, geluid) en kwam elke keer tot een andere mening. Dát doet de beste film van het jaar.


Lees ook

In ijzingwekkend ‘The Zone of Interest’ is Auschwitz gegil op de achtergrond

Hedwig Höss (Sandra Hüller) past de bontjas van een vergaste Jodin, in ‘The Zone of Interest’.