N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Jaaroverzicht televisie Acht van de tien beste televisieprogramma’s van 2023 werden uitgezonden door de NPO. Het indrukwekkendst was een documentaire over de Franse president Macron.
10 Au Pairs
Op de een of andere manier stelt deze serie nooit teleur. Het zal ’m zitten in de botsing tussen de Nederlandse oppassers, veel verstandiger en volwassener dan je zou denken, en de aanmodderende ouders. Soms krankzinnig streng of uitbundig religieus, vaak tobbend met de kuren van hun kinderen, onderwijl vooral zichzelf uitleggend waarom ze geen paal en perk stellen aan bepaald gedrag.
Lees ook: Bram is in de VS au pair bij kleine kinderen die op de grond kakken
9 De Augurkenkoning
Oos Kesbeke runt het familiebedrijf Kesbeke, producent van tafelzuren. Augurken, piccalilly, rode kool, kappertjes, zilveruitjes. Dat nostalgische, dat vleugje vroeger, is waarschijnlijk reden nummer 1 voor het succes van dit programma. Reden 2 tot en met 100 is het temperament van Oos. Zelden zie je iemand zo bloemrijk uit z’n panty springen.
Lees ook: Het aanstekelijke pessimisme van de augurkenkoning
8 De kantoorhond
De kantoorhond zit op schoot, op tafel of op een stoel bij vergaderingen, een enkele keer wordt er een plasje gepleegd tegen een tussenwand. Alsof je naar Toren C kijkt, de kantoorsatire van Margôt Ros en Maike Meijer. Vervreemdend en lachwekkend, maar ik weet niet of dat komt door de hond in deze omgeving, of door de mens.
Lees ook: We slepen de hond mee in de hel zonder daglicht – ons kantoor
7 B&B vol liefde
Kleine kans dat u dit programma niet hebt gezien. De hele zomer lang was er dagelijks een aflevering over acht B&B-houders in het buitenland die de liefde al of niet vonden. De stelletjes die het programma heeft opgeleverd, zijn inmiddels beroemdheden.
Lees ook: In de tantra-B&B al binnen twee dagen poedelnaakt met Walter in de sauna
6 Het mysterie van de melkrobots
De koeien van Johan van Rijthoven uit Casteren willen de melkrobot niet meer in. De boer legt de schuld bij de fabrikant van de robot, de fabrikant geeft de boer, zijn voer, dan wel zijn koeien de schuld. En dan is er nog Stef Freriks. Therapeut, medium, magiër? Hij vóelt dingen. Maar of dat de boer en zijn koeien helpt?
Lees ook: De melkrobot als vijand van de koe en de boer
5 My Maysoon
In de nacht van 24 augustus 2014 kapseisde een vissersboot met migranten voor de kust van Italië. Maysoon, het zusje van filmmaker Batoul Karbijha, springt in zee en komt nooit meer boven water. „Ik ga Maysoon zoeken”, zegt Batoul tegen haar vader, moeder, zus en broer. In de jaren na de schipbreuk hebben ze nooit gepraat over het vermiste zusje, niemand heeft zelfs maar een foto van haar aan de muren hangen van hun Nederlandse huizen.
Lees ook: Een gezonken migrantenboot, één onvindbaar zusje, een heel gezin getekend
4 De afhaalchinees
Kelly van Binsbergen stelt vragen die ze dertig jaar niet heeft willen stellen. Over haar eigen adoptie, maar ook over het fenomeen. Is adoptie een goede daad of juist egoïstisch? Red je een kind of ontwortel je het? En hoe voed je een kind op dat niet op je lijkt?
3 Bestseller Boy
Alles klopt aan deze televisieserie naar het gelijknamige boek van Mano Bouzamour over een Marokkaanse Amsterdammer die naast zijn werk als sushibezorger een boek schrijft. De stadse sfeer, de dialogen, de taal van Momo en zijn vrienden. En naar acteur Shahine El-Hamus als Momo wil je blijven kijken.
Lees ook: Shahine El-Hamus is zo’n acteur naar wie je wil blijven kijken
2 De jurk en het scheepswrak
Italië heeft Pompeï, Nederland heeft de Waddenzee. Texelse amateurduikers stuitten in 2014 op een ‘maagdelijk’ wrak vol kostbaarheden. Ze halen kratten vol 400 jaar oude schatten naar boven, waaronder een puntgave, 17de-eeuwse zijden japon. Van wie is deze museale schat? Van de ‘eerlijke’ vinders of van historici en wetenschappers?
Lees ook: ‘Graaien’, zegt de schatzoeker die op de zeebodem op de vondst van zijn leven stuit
1 A president, Europe and War
Uniek en fascinerend kijkje achter de schermen van de internationale diplomatie. Filmmaker Guy Lagache volgt de Franse president Emmanuel Macron aan de vooravond van de oorlog in Oekraïne. Hoor Macron bellen met de Russische president Poetin, die gepresseerd is, want hij wil nog even ijshockeyen.