De 10 beste strips van 2024 volgens NRC

10. Johan Neefjes: De puinhopen van Sari (Hanabi Uitgevers)

De puinhopen van Sari is een zeldzaam goede strip voor kinderen vanaf elf jaar. Het verhaal over het Japanse schoolgaande meisje Sari, dat de strijd aangaat met reuzenmonsters, is een strip die vriendelijk, energiek en vooral ijzersterk is. Het leest als een trein, is spannend en grappig.


Lees ook

In de superstrip van Johan Neefjes redt de elfjarige Sari ons van de monsters

In de superstrip van Johan Neefjes redt de elfjarige Sari  ons  van de monsters

9. Ingrid Chabbert & Carole Maurel: Onderstroom (Daedalus)

Onderstroom is een aangrijpend, grotendeels autobiografisch verhaal over het verlies van een kind en hoe moeilijk het is om je leven erna weer op te pakken. Veel gebeurt zonder woorden, wat de lezer genoeg licht en lucht geeft om er een intuïtief verhaal van hoop en liefde van te maken. Indrukwekkende leeservaring.


Lees ook

Woordloos zien wordt voelen in ‘Onderstroom’, een aangrijpende strip over het verlies van een kind

Beeld uit Onderstroom.

8. Benjamin Flao & Fred Bernard: Het verborgen leven van bomen (Scratch Books)

In een even informatieve als kleurrijke strip, gebaseerd op het boek van Peter Wohlleben, vertelt boswachter Wohlleben met veel enthousiasme over de natuur, waardoor we zien waar het in onze groene ambities aan schort. Wohlleben is eerder liefdevol over bomen dan boos op de mens. Uitbundige pagina’s, met schilderachtige kijkplaten: krachtvoer voor leergierige lezers.


Lees ook

Strip over het verborgen leven van bomen wakkert groen enthousiasme aan

Beeld uit Het verborgen leven van bomen.

7. Aimée de Jongh: Lord of the Flies (Scratch Books)

Pageturner van jewelste. De Jongh vertelt het klassieke verhaal van William Golding in een daverend tempo. Met name de filmische, tekstloze sequenties zijn wonderschoon. Die voegen een fraaie extra dimensie toe aan het origineel: de kracht van het beeld is veelzeggend.


Lees ook

Klassieker ‘Lord of the Flies’ verstript: hoe een samenleving geregeerd door angst ten onder gaat

Tekening van Aimée de Jongh uit haar graphic novel  Lord of the Flies.

6. Kevin Huizenga: Curses (Drawn & Quarterly)

Verzameling korte verhalen van de excentrieke Amerikaanse stripmaker Kevin Huizenga. Via de onderkoelde piekeraar Glenn Ganges, stripfiguur tegen wil en dank, leren we over de systemen die ten grondslag liggen aan ons leven en onze emoties. Soms bizar of filosofisch, maar altijd boeiend.


Lees ook

Stripmaker Kevin Huizenga laat zijn doodgewone personages in hun hoofd de remmen los gooien

Curses  van Kevin Huizenga

5. Julia Wertz: Onmogelijke mensen (Scratch Books)

Twee flessen wijn per dag en toch redelijk normaal functioneren als stripmaker. In haar bij vlagen hilarische autobiografische memoir vertelt de Amerikaanse Julia Wertz over haar leven, haar strijd tegen de drank en hoe ze daarna zichzelf ontdekte. Dat doet ze met zelfspot en mildheid: hardop lachen.


Lees ook

Julia Wertz gaat met zelfspot haar drankverslaving te lijf

Beeld uit ‘Onmogelijke mensen’ van Julia Wertz.

4. Jan Vriends: De kosmonaut (Scratch Books)

Totaal vertederend ruimtesprookje over een kosmonaut die uit de baan vliegt. Deze Vladimir Vasiljevitsj wordt verliefd, belandt pardoes in een wereld die de zijne niet is en neemt het leven zoals het is. Poëtisch verhaal in heerlijk tempo van Stripmaker des Vaderlands Jan Vriends. Even leuk voor volwassenen als voor kinderen.

Stefan Nieuwenhuis: 2024 was het jaar van Jan Vriends. De stripmaker die vooral bekend is van strips uit meidenblad Tina werd de derde Stripmaker des Vaderlands, voor een periode van drie jaar, en zag zijn graphic novel De kosmonaut bekroond worden met de Willy Vandersteenprijs, de belangrijkste onderscheiding voor een stripalbum. Terecht: de strip is een empathisch verhaal dat bescheidenheid en vriendelijkheid viert. Wie goed leest, ziet dat geen enkel figuurtje (bij)bedoelingen heeft, anders dan volkomen positieve. En toch gaat Vriends de grote vragen van het leven bepaald niet uit de weg. Schitterend.

3. B. Carrot: Uitweg (Oogachtend)

In haar graphic novel Uitweg vertelt de sociaal betrokken stripmaker B. Carrot het aangrijpende verhaal van een jonge Poolse vrouw die voor abortus kiest. Alleen: in Polen beslissen politici daarover. Via via komt deze Magda in contact met het Collectief Abortus Netwerk Amsterdam (ANA). Het kleurgebruik is uitgekiend en slim: het ondersteunt het verhaal, dat beslist een plek verdient in de canon van relevante strips.


Lees ook

Ontroerende graphic novel over de twijfels en emoties rond abortus

Bladzijde uit Uitweg van B.Carrot: weinig stripmakers in Nederland tonen zich op zo’n actuele manier sociaal bewogen.

2. Grégory Panaccione: Iemand om mee te praten (Lauwert Uitgeverij)

Iemand om mee te praten is een herkenbaar verhaal, naar de roman van Cyril Massarotto, over idealen, dromen en geluk, in een aanstekelijke en expressieve tekenstijl. De vastgelopen dertiger Samuel Verdi belt op een zwak moment het telefoonnummer van zijn ouderlijk huis, uit zijn jeugd. Hij krijgt een jongetje aan de lijn: de tienjarige Samuel Verdi. Samen trekken ze Samuels leven weer vlot.

1. Jean-Marc Rochette: De laatste koningin (Concerto Books)

Urgente en meeslepende graphic novel die leest als een pleidooi om beter voor de aarde te zorgen. Rochette maakte een indrukwekkende, gelaagde natuurvertelling over de laatste beer uit de zuidelijke Alpen. In alle rust wordt de lezer verteld hoe de mens de confrontatie met de natuur verliest, maar het tegenovergestelde denkt.


Lees ook

En toen was er nog maar één beer over, in de fraaie strip ‘De laatste koningin’ over de Franse Alpen

En toen was er nog maar één beer over, in de fraaie strip ‘De laatste koningin’ over de Franse Alpen