Danser-choreograaf Cherish Menzo en muzikant Vernon Chatlein winnaars Gieskes-Strijbis Podiumprijs

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2024 gaat naar danser-choreograaf Cherish Menzo en muzikant Vernon Chatlein (componist, percussionist en jazzmuzikant). De prijs is vanavond uitgereikt in het Rotterdamse Theater Walhalla.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland en richt zich op mid-career makers. De winnaars mogen het prijzengeld van 60.000 euro per persoon naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling.

Podiumkunstenaars Meral Polat, Saman Amini en Maya Fridman ontvangen een eervolle vermelding en krijgen ieder een geldbedrag van 10.000 euro.

De winnaars worden gekozen door een zogeheten ‘adviescommissie’, onder leiding van Jeannette Smit, voorheen algemeen directeur van het Amsterdamse Theater Bellevue. Over Menzo schrijft de commissie: „De afgelopen jaren maakte Cherish Menzo, naast haar bijzonder sterke aanwezigheid en prestatie in werk van anderen, diepe indruk met haar eigen performances JEZEBEL en DARKMATTER. In haar voorstellingen neemt ze het zwarte lichaam als uitgangspunt en snijdt ze onderwerpen aan die ook in het maatschappelijke debat een grote rol spelen. Menzo weet dit te vertalen naar een nieuwe dans- en bewegingstaal.”

Verbindende kracht

Over Chatlein schrijft de commissie: „Met zijn project Voices from letters richt Vernon Chatlein zich door middel van diepgravend onderzoek op de geschiedenis van de Tambú, een dans- en muziekstroming uit het Caribisch gebied, geworteld in verschillende Afrikaanse muziektradities. Samen met choreograaf Remses Rafaela onderzoekt Chatlein nieuwe vormen van de Tambú, met gebruik van oude en nieuwe instrumenten en met choreografieën die een mix tonen van oude en nieuwe invloeden. De verbindende kracht van Vernon Chatlein spat van het podium.”

Cherish Menzo (Amsterdam, 1988) ontving in 2022 al de Cultuurfonds Talentprijs Charlotte Köhler (20.000 euro). Voor DARKMATTER kreeg ze vorig jaar de BNG Bank Theaterprijs en de VSCD Mime/Performance Prijs. In een reactie via de organisatie laat Menzo weten dat de prijs voor haar „een duw in de rug is om samen met anderen te blijven dromen, bevragen en creëren en onze realiteit in dialoog te brengen met het theater”.

Het album Imershón van Vernon Chatlein (Curaçao, 1984) werd door MixedWorldMedia uitgeroepen tot beste Nederlandse release van 2023. In 2023 stelde hij, naast zijn eigen performance, als curator een programma samen bij North Sea Jazz Festival vanuit het thema Sounds of Diversity. Over de prijs zegt Chatlein dat hij „overweldigd en vereerd is”, maar dat de toekenning „ook wat ongemakkelijk” voelt. „Ik ben ontzettend dankbaar met deze fantastische ondersteuning die me in staat stelt om artistiek werk te kunnen creëren. Tegelijkertijd realiseer ik me ook heel goed dat dit niet voor iedereen geldt.”


Lees ook

Interview met Cherish Menzo over Jjezebel’

Cherish Menzo in haar dans ‘Jezebel’ over video vixens.