Dankzij Ashley Jones hoeven slachtoffers van partnergeweld niet meer twee jaar te wachten tot ze kunnen scheiden

‘Ik had een bepaald beeld van hoe een slachtoffer van huiselijk geweld eruitziet, en dat was ik niet”, zegt Ashley Jones (27). Ze heeft donkerblond haar tot aan haar heupen en een bril met een breed montuur, is welbespraakt en werkt als financieel adviseur. „Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen.”

Jones zit in de woonkamer van het opvanghuis voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Vijf jaar geleden kwam ze hier voor het eerst, nadat ze van het Zuider- naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland was gevlucht voor haar ex-partner. Hutt Valley Women’s Refuge ligt een half uur rijden buiten het centrum van hoofdstad Wellington. Het is een grote, vrijstaande houten villa, omringd door bloeiende hortensia’s.

Op haar achttiende ontmoette ze haar vijf jaar oudere ex-partner. Binnen drie maanden woonden ze samen. „Het leek allemaal zo goed te gaan. Maar de dwingende controle begon eigenlijk meteen, al had ik dat niet door.” Langzamerhand ging hij haar leven steeds meer beheersen. Ze raakte geïsoleerd van vrienden en familie. „Hij bepaalde wat ik wel en niet mocht doen, welke kleding ik droeg, met wie ik omging.” Soms waren er fysieke aanvaringen, maar meestal was het psychologisch. „Hij vernederde en kleineerde me, schold me uit en dreigde zelfmoord te plegen als ik hem zou verlaten. Ik zat aan hem vast”, zegt Jones.

‘Rode vlaggen’

Dwingende controle, ook wel intieme terreur genoemd, is een soms moeilijk te herkennen vorm van huiselijk geweld. Centraal staat een machtsverschil tussen partners, waarbij de één dwang en controle uitoefent op de ander. Naar de buitenwereld toe deed Jones lang alsof er niets aan de hand was. „Er was niets over van mijn zelfvertrouwen, dus ik trok me steeds vaker terug. En als ik familie of vrienden zag, was hij er altijd bij.”

Hulpverlener Rachel Williams (60) zit naast Jones aan tafel. De geboren Amerikaanse heeft een gulle lach en legt tijdens het gesprek soms haar hand op die van Jones. Ze ontmoetten elkaar hier, in een groep van zo’n tien vrouwen. De ruimte ligt vol kleurrijke kussens. Er staat een whiteboard en aan de muren hangen posters met ‘het wiel van dwingende controle’ en ‘rode vlaggen’. „Wij zagen meteen dat Ashley te maken had met partnergeweld, maar zij had het zelf nog niet door”, zegt Williams.

Want ook al was ze gevlucht voor haar partner, Jones zag zichzelf nog steeds niet als slachtoffer. Ze kwam naar het opvanghuis op aanraden van de rechtbank, nadat die haar partner een contactverbod had opgelegd. Williams spoorde haar aan om haar verhaal te delen met anderen. Tijdens een groepstraject van tien weken ging er een lampje branden. „Hier ontmoette ik vrouwen die docent waren, moeders, vrouwen met heel goede banen. Toen snapte ik pas dat als zij slachtoffers waren van huiselijk geweld, het ook mij kon overkomen.”

Lange tijd geloofde Jones niet dat zij een slachtoffer was van partnergeweld. Pas tijdens een groepstraject in het opvanghuis ging er een lampje branden.Foto Juan Zarama Perini

Jones kijkt naar een lijst met ‘rode vlaggen’ over partnergeweld, waaronder intimidatie, bedreigingen, manipulatie, gebroken beloftes en je isoleren van vrienden en familie. Foto Juan Zarama Perini

Vooral de lijst met ‘rode vlaggen’ was een eye-opener. „Intimidatie, bedreigingen, manipulatie, gebroken beloftes, agressie in het verkeer, micromanagen, je spullen vernielen, je isoleren van vrienden en familie, al je geld uitgeven, je in de schulden steken, je laten smeken om geld of eten”, somt Jones op van het uitgeprinte document dat ze heeft bewaard. „Zoveel voorbeelden, en ik kon de hele lijst afvinken.”

Huiselijk geweld is een groot probleem in Nieuw-Zeeland. Volgens cijfers van de politie werden in 2023 meer dan 177.000 onderzoeken naar huiselijk geweld verricht in het land met een bevolking van vijf miljoen mensen. Dat is een toename van 49 procent sinds 2017. En het is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Volgens Ang Jury, directeur van Women’s Refuge New Zealand, wordt het misbruik slechts in zo’n 30 procent van de gevallen aangegeven.

De oorzaak is veelzijdig. Volgens hoogleraar Janet Fanslow van de Universiteit van Auckland, speelt kolonisatie, racisme en intergenerationeel trauma bij de Maori-bevolking een rol als het gaat om partnergeweld. Ook stelt ze dat de bredere Nieuw-Zeelandse samenleving oogluikend intiem partnergeweld accepteert, zegt ze tegen nieuwszender Whakaata Maori: „Er is nog steeds een stigma over slachtoffers van huiselijk geweld, dat ze het wel verdiend hebben.”

Twee jaar wachten

Eenmaal in een afhankelijke relatie met een gewelddadige partner is het niet eenvoudig om weg te gaan. Het kost de meeste mensen zeven pogingen voordat het lukt om een partner die hen mishandelt voorgoed te verlaten.

De strenge echtscheidingswet maakt dat nog moeilijker, zeggen hulpverleners. In Nieuw-Zeeland geldt een verplichte wachttijd van twee jaar voordat een rechtbank een echtscheiding behandelt. Jarenlang werd daarbij geen uitzondering gemaakt voor slachtoffers van huiselijk geweld. „Dit is een regering die vrouwen haast dwingt om in zo’n gevaarlijke relatie te blijven”, zegt Williams. Ze kent veel vrouwen die door deze strenge wet veel langer afhankelijk bleven van een gewelddadige partner. „Zelfs als ze niet meer fysiek samenwonen, kunnen ze zich psychologisch niet losmaken van hun partner totdat de scheiding officieel is.”


Lees ook

Omdat scheiden niet mag, trouwen jonge Filippijnse vrouwen dan maar liever niet

Filippijnse vrouwen bij een actiedag voor echtscheiding, in een winkelcentrum in Manilla.

In Nederland geldt geen wachttijd voor een echtscheiding, maar Nieuw-Zeeland is niet het enige land met die regel. Om bijvoorbeeld in Oostenrijk te mogen scheiden, moet een stel eerst drie jaar apart wonen. In Duitsland moet een stel nog een jaar lang getrouwd blijven nadat de wens om te scheiden is aangegeven. Ook in Denemarken geldt drie maanden bezinningstijd, en is het voor een stel met kinderen onder de achttien jaar verplicht therapie te volgen.

Maar de meeste landen maken wel uitzonderingen voor gevallen van partnergeweld. Jones was verbijsterd dat dit in Nieuw-Zeeland niet het geval was. Het wakkerde een vuur in haar aan. „Ik kon niet geloven dat we zulke archaïsche wetten hadden”, zegt ze. Ze begon een online petitie die tot een wetswijziging opriep. Meer dan vijfduizend mensen ondertekenden de oproep. Ze kwam in contact met parlementslid Chris Bishop, die haar voorstel in het parlement besprak. „Ook hij kon niet geloven dat dit de wet was en dat niemand het eerder had aangekaart.”

Jones was verbijsterd dat slachtoffers van partnergeweld niet uitgezonderd waren van de Nieuw Zeelandse echtscheidingswet. Ze zette een succesvolle campagne op om dat te veranderen. Foto Juan Zarama Perini

Het duurde nog ruim vier jaar, maar uiteindelijk werd de nieuwe wet in oktober vorig jaar unaniem aangenomen. De wet geeft slachtoffers van huiselijk geweld die een contactverbod hebben afgedwongen de mogelijkheid om van hun partner te scheiden, zonder de verplichte twee jaar wachttijd.

Jones zat op de publieke tribune tijdens de stemming en kreeg een staande ovatie van parlementsleden. „Eindelijk hebben slachtoffers van huiselijk geweld een stem. Want ik ben echt niet de eerste die hier last van had, maar ik denk dat anderen niet de mogelijkheid hadden om zich hierover uit te spreken”, zegt ze. De nieuwe wet is in de volksmond ‘Ashley’s wet’ gaan heten.

Schulden

Voor Jones zelf kwam de wet te laat. Ze heeft ruim drie jaar moeten wachten voordat haar scheiding officieel was. En zelfs daarna was ze nog niet van haar ex af. Hij had op haar naam een schuld van omgerekend zo’n 22.000 euro opgebouwd. „40 procent van mijn loon ging jarenlang direct naar het aflossen van de creditcards en leningen die hij in mijn naam had afgesloten”, zegt Jones.

Toch voeren opluchting en trots nu de boventoon. „Ik heb zoveel reacties gekregen van andere vrouwen die hierdoor zijn geholpen. Ook al had ik er zelf niets meer aan, ik heb doorgezet zodat niemand meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt”, zegt ze. Ook hulpverlener Williams glimt van trots. „Soms voel ik me als een trotse moeder”, zegt ze lachend. „Dit is een enorme overwinning voor de hele samenleving, maar ook voor Ashley zelf. Ze heeft zo’n enorme ontwikkeling meegemaakt, dat is ontroerend om te zien.”

In haar appartement heeft Ashley sinds de wetswijziging in zilveren tekstballonnen de tekst ‘Ashley’s Law’ aan de muur hangen. De schuld heeft ze onlangs afgelost, waardoor ze voorgoed verlost is van haar ex. Maar een herinnering aan haar verleden draagt ze altijd bij zich. Om haar hals hangt een zilveren ketting met daaraan drie ringen: twee van haar oma die onlangs overleed, en een zilveren ring met een ovale diamant. Het is haar verlovingsring. „Ik draag mijn verlovingsring als tastbare herinnering aan wat ik heb meegemaakt. Zonder mijn verleden zou ik niet zijn wie ik nu ben. Het is een symbool van mijn overwinning.”