„Een kleine Duitser die de modetempel wilde veroveren.” Acteur Daniel Brühl probeert de essentie te vinden van de persoon die hij speelt in Becoming Karl Lagerfeld, een Franse dramaserie over ontwerper Karl Lagerfeld (1933-2019). De serie, gebaseerd op het boek Kaiser Karl van Raphaëlle Bacqué, vertelt niet zijn volledige levensverhaal: de serie toont hem in de jaren zeventig, een periode waarin hij als hoofdontwerper voor modehuis Chloé werkt en verder naam probeert te maken.
De 45-jarige Brühl (Good Bye, Lenin en Inglourious Basterds) vertelt tijdens een gesprek via een videoverbinding met een groepje journalisten dat hij eerst hard moest lachen toen hij over de rol hoorde, het leek hem „absurd” om te doen. Maar hij vond dus de essentie: de Duitse jongen die Parijs en de wereld aan zijn voeten krijgt (Brühl is zelf ook Duits). „Het is natuurlijk een fascinerende man met een fascinerend leven. Het had helemaal verkeerd kunnen gaan, maar het was ook een geweldige kans om dit te doen. En hoe ouder ik word, hoe meer ik zoek naar uitdagingen en dingen die buiten mijn comfortzone liggen.”
Dat het een Franse productie is, speelde ook mee. „Het is heerlijk om het in het Frans te doen. Ik had het waarschijnlijk niet gedaan als het een Engelstalige serie was. Hij zat in Parijs en hij hield van de Franse cultuur. Ik zei: als de Fransen het maken, dan doe ik het.”
Het seizoen gaat over de tijd voordat Lagerfeld voor Chanel werkt, de plek waar hij een aanstelling voor het leven zou krijgen. We zien in zes afleveringen hoe een getalenteerde ontwerper uitgroeit tot een van de bekendste modefiguren op aarde. Een belangrijk deel gaat over de rivaliteit met voormalig goede vriend en concurrent Yves Saint Laurent (gespeeld door Arnaud Valois) en Lagerfelds relatie met dandy Jacques de Bascher (Théodore Pellerin).
Pantser
Lagerfeld werd later een wandelend merk op zich, met een stevig pantser om zich heen. Zijn look werd beroemd: strakke zwarte kleren, zonnebril, vingerloze handschoenen, paardenstaart. Maar de serie gaat over een tijd waarin hij nog zoekende is. Hoe maakte je een menselijk personage van hem, vraagt NRC aan Brühl. „Ik had een gigantische puzzel voor me liggen”, zegt hij. „Er zijn veel tegenstrijdigheden omdat Lagerfeld zo veel versies van zijn eigen levensverhaal heeft verzonnen. De voorbereiding ging stap voor stap. Ik las vier biografieën en sprak met iemand die hem goed kende in die tijd. Ik heb veel interviews uit die tijd bekeken om zijn lichaamstaal en stem goed over te nemen.”
„Daarna probeerde ik achter de façade te kijken en me Lagerfeld voor te stellen als een romantische Duitse ziel. Ik hoorde over zijn onzekerheid en kwetsbaarheid die niet overeenkwamen met de scherpe, afstandelijke persoonlijkheid die hij later werd. Later kon niemand hem nog aanvallen leek het, in elke talkshow die ik van hem zag, vocht hij altijd terug.”
„Ik heb hem eens kort ontmoet. Hij maakte toen een foto van mij. Je zag dat pantser: de handschoenen, de zonnebril, zijn haar. Maar toen hij zijn zonnebril naar beneden haalde en naar de foto keek die hij had gemaakt, zag ik een seconde tederheid en verlegenheid.”
Eenzaamheid
In de tweede aflevering is te zien hoe Lagerfeld een samenwerking met de befaamde actrice en zangeres Marlene Dietrich probeert aan te gaan. De oude Dietrich voelt een zekere verwantschap met haar opvallende landgenoot. Lagerfeld hoopt dat zij in een van zijn ontwerpen wil poseren voor het blad Vogue en gaat bij haar thuis op bezoek. Tegen haar is hij eventjes eerlijk. Lagerfeld is dan al 40 jaar oud, maar tegen de buitenwereld zegt hij 35 te zijn. Hij draagt een korset om er slanker uit te zien. „Ik verstop mezelf elke dag, madame”, zegt hij. „Ze zouden me links laten liggen als ze de echte ‘ik’ zouden zien.”
Dat verstoppen creëerde afstandelijkheid. Brühl: „Hij was bang om de controle te verliezen. Aan de ene kant had hij de behoefte om gerespecteerd en geliefd te zijn. Aan de andere kant had je een zeer eenzame man, er zat een extreme eenzaamheid in hem. Dat soort contrasten zijn interessant.”
Jacques de Bascher was de enige man met wie Lagerfeld een langdurige relatie mee had. Volgens hem was er echter nooit fysiek contact. In de serie zien we hoe De Bascher wel een seksuele relatie aangaat met Yves Saint Laurent. Dat zal pijn gedaan hebben, ook al probeerde Lagerfeld die pijn niet te tonen.
Wat zou de ontwerper zelf van de serie denken? „Hij zou er waarschijnlijk een paar sarcastische opmerkingen over maken”, gokt Brühl. „Het is natuurlijk mijn interpretatie, ik ga niet doen alsof hij precies was zoals in de serie. Ik weet niet of hij zijn goedkeuring zou geven, omdat hij ook veel privé wilde houden. Ik denk dat we het met respect en empathie hebben gedaan. Maar met die intimiteit zou hij moeite hebben.”
Lagerfeld was ook controversieel. Hij kon hard en vals zijn, vaak ook over vrouwen. „Dikke moekes die met een zak chips voor de tv zitten, zijn de mensen die zeggen dat dunne modellen lelijk zijn”, zei hij bijvoorbeeld eens. In de serie heeft hij ook een opmerking over de rol van vrouwen: „Mode heeft niks met vrouwen te maken. Anders zouden er niet zo veel gays in deze industrie zitten.”
Volgens Brühl is de gemene kant van Lagerfeld minder in de jongere jaren aanwezig en daarom ook minder in de serie te zien. „Hij heeft arrogante, cynische en provocerende dingen gezegd. Vaak worden zulke uitspraken gedaan vanuit eigen angsten. Ik wilde weten wat er gebeurde in de aanloop naar de vorming van die persoon.”
Lees ook
Lees ook: Karl Lagerfeld – veelzijdig modeman met scherpe tong
In de tweede helft van de serie krijgt de kijker al meer van zijn duistere kant te zien. „Je ziet hoe manipulatief hij kon zijn. Er is een kans dat er een tweede seizoen gemaakt kan worden, al hangt dat nog van veel zaken af. Het zou interessant zijn om ook de volgende hoofdstukken van zijn leven te tonen, de verharding die toen ontstond.”
Becoming Karl Lagerfeld is nu te zien op Disney+, 6 afleveringen van ca. 45 min.