Daihatsu staakt productie na gesjoemel met airbags

De productie in alle Japanse fabrieken van autobouwer Daihatsu is stilgelegd tot zeker januari, als gevolg van een uitgebreid schandaal omtrent crashtests. Dat meldde het bedrijf, onderdeel van het Toyota-concern, tijdens de Kerstdagen.

Afgelopen week werd uit extern onderzoek duidelijk dat Daihatsu al sinds 1989 zou hebben gesjoemeld met veiligheidstests. Daihatsu had dat onderzoek ingesteld nadat in april al aanwijzingen van gesjoemel naar buiten kwamen.

Na de bekendmaking van de resultaten vielen de Japanse autoriteiten vorige week binnen in het hoofdkantoor in Osaka. Toyota maakte bekend voorlopig geen Daihatsu’s meer te verkopen (in Europa worden al sinds 2011 geen Daihatsu’s meer verkocht).

Tijdens de feestdagen heeft Toyota nu ook besloten voorlopig te stoppen met de productie in Japan. De verschillende Daihatsu-fabrieken in dat land maken jaarlijks zo’n één miljoen auto’s. In het thuisland zijn de kleine wagentjes erg populair, net als in landen als Indonesië.

De productiestop, die naar verwachting heel januari zal duren, heeft mogelijk ook gevolgen voor andere merken. Zo levert Daihatsu doorgaans ook veel onderdelen aan Mazda en Subaru, meldde financieel persbureau Bloomberg.

‘Ongebruikelijkheden’

Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat tijdens crashtests andere airbags werden gebruikt dan de airbags die later in de auto’s werden geïnstalleerd. Het is mogelijk dat sommige modellen „niet in overeenstemming zijn” met de wetgeving, aldus Toyota in een verklaring. In totaal zouden er 174 „ongebruikelijkheden” zijn geconstateerd bij 64 verschillende modellen.

Bij de presentatie van het externe onderzoek, dat werd uitgevoerd door TÜV Rheinland Japan, gaf hoofdonderzoeker Makoto Kaiama enig inzicht in een mogelijke oorzaak achter het schandaal. Volgens Kaiama stonden „de leidinggevenden bij productielocaties onder zo’n enorme druk om goede resultaten te leveren dat er geen ruimte was om problemen door te geven aan superieuren”. Kaiama noemde het problematisch dat het hogere management nooit signalen had gekregen van deze problemen en de fraude.


Lees ook
Ex-Audi-topman maakt met magere bekentenis definitief einde aan Volkswagen-spin

Rupert Stadler in de rechtszaal in München dinsdag.

Toyota liet afgelopen week weten dat het de hele organisatie bij Daihatsu onder de loep zal gaan nemen. Het industrieconcern, samen met Volkswagen de grootste autoproducent ter wereld, nam Daihatsu in 2016 over.

Het is voor Toyota alweer de tweede keer in relatief korte tijd dat het vanwege een fraudeschandaal in opspraak raakt. In 2022 werd bekend dat Hino Motors, de truckdivisie van Toyota, had gesjoemeld met emissiedata. Die fraude ging terug tot en met 2003.