Dag van nationale rouw in Kosovo na dood agent bij kloosterbezetting door gewapende groep

Etnische spanningen In het noorden van Kosovo leven zo’n 50.000 etnische Serviërs, die de Kosovaarse autoriteiten niet erkennen. In mei braken er nog rellen uit in de noordelijke stad Zveçan tussen Servische demonstranten en de Kosovaarse politie.
De Kosovaarse politie vangt zondag gewonde personen op na een vuurgevecht bij het klooster van Banjska.
De Kosovaarse politie vangt zondag gewonde personen op na een vuurgevecht bij het klooster van Banjska. Foto Ognen Teofilovski/Reuters

Kosovaarse autoriteiten hebben maandag uitgeroepen tot dag van nationale rouw, nadat een groep gewapende mannen zondag een Servisch-orthodox klooster bezette. Dat melden internationale persbureaus maandag. Bij het geweld, in het noordelijke dorpje Banjska, kwam een Albanees-Kosovaarse politieagent om het leven. Ook drie van de aanvallers kwamen om: zij werden gedood door de politie.

De aanval begon zondagochtend vroeg, toen een groep gewapende mannen het vuur opende op een politiepatrouille in Banjska, dat zo’n 55 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pristina ligt. Daarbij kwam politieagent Afrim Bunjaku om het leven, en raakte een andere agent gewond. Na de aanval drong de groep het klooster van het dorp binnen.

De hele dag gingen de beschietingen heen en weer: de aanvallers verschansten zich in het klooster terwijl de Kosovaarse politie hen vanaf buiten probeerde te overmeesteren. Toen het donker werd verlieten de aanvallers het klooster te voet. Naast de drie mannen die de politie doodde bij de ontsnapping raakten er twee gewond. Het is niet duidelijk of de andere aanvallers weg zijn gekomen, of zich nog ophouden in de omgeving van het dorp. De politie heeft huiszoekingen verricht en laat vooralsnog geen journalisten toe in Banjska.

Rellen

De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan gewapende mannen Kosovo te hebben gestuurd om de autoriteiten te ondermijnen. De Servische president Aleksandar Vučić ontkent dat: hij zegt dat Kurti juist geweld veroorzaakt door te weigeren meer autonomie aan Sevische Kosovaren te geven, en door regelmatig politieacties te organiseren in het noorden van Kosovo.

Kosovo is een voormalige provincie van Servië. In 2008 verklaarde de regio zich eenzijdig onafhankelijk. In Kosovo is de grote meerderheid van de bevolking etnisch Albanees: onder die groep was de roep om afsplitsing van Servië groot. Maar in het noorden van Kosovo leven zo’n 50.000 etnische Serviërs, die de Kosovaarse autoriteiten veelal niet erkennen.

Die verdeling heeft de afgelopen jaren voor veel spanning gezorgd in het Oost-Europese Kosovo, dat zo’n twee miljoen inwoners telt. In mei braken nog rellen uit in de noordelijke plaats Zveçan, nabij de Servische grens, tussen Servische demonstranten en de Kosovaarse politie. Nederland erkent Kosovo als onafhankelijk land, net als ongeveer de helft van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties.

Lees ook: Waar de Serviërs in Noord-Kosovo boos over zijn en vier andere vragen over het oplaaiende geweld