Dada Masilo: magnetisch danseres, feministisch choreografe

Van de nobele vergiffenis voor ‘verkeerde mannen’ in de klassieke balletsprookjes moest ze niets hebben. Bij choreografe Dada Masilo kon de wankelmoedige Siegfried uit Het Zwanenmeer een knal voor zijn kop krijgen om zijn verbroken belofte van trouw, en de aristocratische verleider Albrecht werd zonder pardon vermoord nadat hij het eenvoudige boerenmeisje Giselle had bedrogen. In Carmen laat Masilo de jaloerse Don José sterven, niet de vrijgevochten Carmen.

Sprookjes zijn bedrog, maatschappelijke problemen en onrechtvaardigheid des te reëler. Daar hield de Zuid-Afrikaanse zich liever mee bezig, waarbij die balletklassiekers fungeerden als dankbare vehikels om haar feministische inborst en visie op de problemen van de Zuid-Afrikaanse samenleving (sociale onrechtvaardigheid en ongelijkheid, [seksueel] geweld tegen vrouwen, aids) over te brengen naar een breed publiek. Vlak voor zij zondag op 39-jarige leeftijd overleed na een kort ziekbed, werkte zij aan een autobiografische solo over het verlies van dierbaren.

Onderscheiding

Door haar plotselinge overlijden heeft ze maar kort kunnen genieten van de onderscheiding die haar misschien wel het meest dierbaar was „omdat het van thuis komt”: begin december kreeg Masilo haar eigen ster tussen die van vele andere gerespecteerde Zuid-Afrikaanse kunstenaars op de muur van het Soweto Theater. Met meerderen van hen, onder wie kunstenaar William Kentridge, zangeres Ann Masina en choreograaf Gregory Maqoma, werkte ze samen.

Voordien werd zij al veelvuldig geëerd, onder andere met de Next Generation Prijs van het Prins Claus Fonds in 2018 en in september nog de prestigieuze Premio Positano Léonide Massine for the Art of Dance. Hoewel ze nog geen veertig was, was Masilo al enige decennia actief in de danswereld. Als 11-jarige danste zij al voor koningin Beatrix tijdens een staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Na haar opleiding in Johannesburg studeerde zij vanaf 2004 enige jaren in Brussel bij P.A.R.T.S., de door Anne Teresa De Keersmaeker opgerichte choreografie-opleiding. Nadien volgde zij haar eigen weg.

Haar choreografische stijl was een hybride van moderne westerse technieken, ballet en Afrikaanse dansen. Een ingewikkelde combinatie vond ze het zelf en eigenlijk hield ze niet van choreograferen, vertelde ze ooit een journalist. Van dansen des te meer en op het toneel was de kleine, kale, frêle maar ontzettend krachtige Masilo een ware magneet, gepassioneerd, ontroerend, expressief.

„Haar dood is zo tragisch. Ze heeft podia van Johannesburg tot New York, van Parijs tot Amsterdam gesierd met haar pure kwaliteit en talent”, aldus een zeer aangeslagen landgenote en collega Robyn Orlin. Een andere internationaal bekende Zuid-Afrikaanse choreograaf, Gregory Maqoma, roemt de bijdrage van Masilo aan de hedendaagse dans. „Dada’s nalatenschap is haar brutale vertelstijl en transformatieve kunstenaarschap. Ze was een onwankelbaar belangenbehartiger voor sociale rechtvaardigheid.”