D66-kandidaat Yesim Candan solliciteerde eerder bij FVD – en trekt zich na één dag terug

Kandidatenlijst Dinsdag was Yesim Candan nog een van de hoogste nieuwkomers op de conceptlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er was direct ophef, om meerdere reden.

D66-kandidaat Yesim Candan.
D66-kandidaat Yesim Candan. Foto Edwin Janssen/ANP

Eén dag na de bekendmaking van de conceptkandidaten lijst van D66 heeft Yesim Candan zich terug getrokken. Zij stond op plek 11.

Haar besluit, dat ze woensdagmiddag op X (voorheen Twitter) bekend maakte, kwam na vragen van NRC over haar sollicitatie vijf jaar geleden bij Forum voor Democratie. Daar was de top van D66 niet mee bekend.

In januari 2018 voerde Candan verschillende gesprekken met de toenmalige leiding van FVD over haar kandidatuur voor de Amsterdamse gemeenteraad. Dat bevestigen verschillende personen die bij gesprekken over haar kandidatuur aanwezig waren. De sollicitatie leidde er niet toe dat ze een plaats kreeg op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dat jaar. Wel bleef ze contact met partijleider Thierry Baudet houden.

In 2017 wilde Candan nog voor het CDA de Tweede Kamer in, maar ze werd op het laatste moment afgewezen voor de kandidatenlijst. Dat deed haar veel pijn, vertelde ze later in de Volkskrant. „Ik ben kapot. Ik ben de dupe van achterkamertjespolitiek.”

‘Hypocriete partij’

Candan (48), columnist bij RTL Nieuws en Onderzoeker diversiteit & inclusie hij Hogeschool van Amsterdam, was een nieuw gezicht bij D66. Met haar elfde plek was ze een van de drie hoog geplaatste nieuwkomers op de conceptkandidatenlijst van de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Dinsdagochtend ontstond op sociale media enige ophef over Candan, omdat ze als publicist niet erg geporteerd bleek van D66 en voormalig partijleider Sigrid Kaag. Op (toen nog) Twitter noemde ze D66 een jaar geleden een „hypocriete partij”. Kaag was volgens haar „een farce als leider” (april 2022) en „te elitair, niet volks” (mei 2020).

In een column uit september 2021 verdedigde Candan een veel besproken cartoon van tekenaar Ruben Oppenheim in NRC , waarop Kaag was afgebeeld als heks op een bezemsteel die richting de Twin Towers in New York vloog. Die associatie met heks en terrorist viel bij veel D66’ers destijds totaal verkeerd. Candan vond dat onzin. „De kracht van een cartoon, een spotprent, is juist dat die ongenuanceerd is.” In dezelfde column beschrijft ze Kaag en twee andere vrouwelijke ministers uit het kabinet Rutte III ook als „heksen”. Zij hadden volgens Candan gefaald bij de chaotische evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan tijdens de opmars van de Taliban.

Gelukkig hoeven we het niet over alles eens te zijn.

Yesim Candan op X

In een verklaring op X reageerde Candan dinsdagmiddag om 15 uur op de ophef over haar kritische columns over D66. „Gelukkig hebben we in dit land de vrijheid te zeggen wat je wilt en hoeven we het niet over alles eens te zijn.”

Rond die tijd stelde NRC aan de woordvoerder van lijsttrrekker Rob Jetten de vraag of de partijleiding bekend was met Candans sollicitatie bij Forum voor Democratie in 2018. Om half zes liet Candan in een korte verklaring op X weten dat ze zich na een dag terugtrekt als kandidaat-Kamerlid. Ze repte niet over haar FVD-verleden maar zei dat haar kandidatuur bij D66 „zeer veel reacties en vragen” had opgeroepen. „Die hevigheid heeft me niet onberoerd gelaten”. Om zichzelf te beschermen en de partij „ niet onnodig te beschadigen” besloot ze zich per direct terug te trekken.