CZ als eerste zorgverzekeraar ooit onder verscherpt toezicht van zorgautoriteit: ‘Inschattingsfout gemaakt’

Zorgverzekeraar CZ komt onder verscherpt toezicht te staan omdat het niet genoeg heeft gedaan om de lange wachttijden in de ziekenhuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg tegen te gaan. Daarmee voldoet CZ niet aan de zorgplicht, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag in een persbericht. Het is de eerste keer dat een Nederlandse zorgverzekeraar onder verscherpt toezicht komt te staan.

De NZa concludeerde een jaar geleden dat CZ en één „andere zorgverzekeraar” – Menzis – de zorgplicht niet naleefden en gaf de verzekeraars een half jaar om de situatie te verbeteren. De grootste verbeterpunten die de toezichthouder aan CZ meegaf waren het in beeld krijgen van de knelpunten in het zorgaanbod, de acties die het bedrijf daarop onderneemt en het evalueren en bijstellen van deze acties.

Menzis heeft dat naar tevredenheid van de NZa gedaan, maar de toezichthouder vindt dat CZ niet genoeg vooruitgang heeft geboekt. Over de concrete tekortkomingen van CZ mag de de zorgautoriteit „om juridische redenen” niets zeggen.

CZ is ‘chagrijnig’ over nieuws

CZ laat NRC dinsdagmiddag weten „chagrijnig” te zijn over het nieuws, „en dat is niet naar de NZa maar naar onszelf”. Volgens de zorgverzekeraar, na Achmea de grootste van Nederland, is de opdracht van de NZa „niet breed genoeg” opgevat. „We hebben een inschattingsfout gemaakt”, zegt een woordvoerder.

De voornaamste reden dat de NZa is overgegaan tot deze zware maatregelen is volgens CZ dat de „feedbackloop” rondom initiatieven om de toegankelijkheid tot zorg te verbeteren niet goed is georganiseerd. Dat wijst erop dat het derde verbeterpunt van de NZa, namelijk het evalueren en bijstellen van initiatieven om de wachttijden te verminderen, onvoldoende is doorgevoerd.

Als concreet voorbeeld haalt CZ wachtlijstbemiddeling aan. Dat houdt in dat mensen die lang op een wachtlijst van een zorginstelling staan worden gekoppeld aan zorginstellingen waarbij ze sneller terechtkunnen. Dat deed CZ al, maar na de eerste berisping van de NZa is CZ ook begonnen met het nabellen van cliënten: heeft de bemiddeling geleid tot de gewenste resultaten? „Daar kwam veel interessante informatie uit”, zegt een woordvoerder van CZ. „Maar vervolgens moet je die informatie wel op gestructureerde wijze gebruiken om je processen te verbeteren.”

‘We zijn niet ver genoeg’

„We zijn daarin gewoon nog niet ver genoeg”, vervolgt ze. De verzekeraar gaat daarom een vervolgtraject in en moet aangeven hoe de toegang tot de zorg alsnog gewaarborgd gaat worden. Het komende jaar zal de NZa op verschillende momenten controleren of CZ wel echt de benodigde verbeteringen doorvoert.

Als dit traject niet tot voldoende verbetering leidt, kan de NZa nog een last onder dwangsom opleggen. Dan moet CZ op last van een soort boete alsnog verbeteringen doorvoeren, maar de NZa hoopt dat het zo ver niet komt. „Met verscherpt toezicht houd je er zicht op of de toegang tot zorg beter wordt. Dat is dus een beter middel.”