Cultuurfonds Prijs 2023 voor Female Economy en Adelheid Roosen

De Cultuurfonds Prijs 2023 is toegekend aan Female Economy. Het theatercollectief, onder artistieke leiding van Adelheid Roosen en Ola Mafaalani, bestaat dit jaar 25 jaar.

Volgens Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, tot voor kort Prins Bernard Cultuurfonds Prijs, is Female Economy „een hecht, creatief en uniek theatercollectief dat het woord verbinding écht betekenis geeft, door mensen van overal op onverwachte plekken samen te brengen en als deelnemer of publiek te betrekken bij fantastische voorstellingen”.

De Cultuurfonds Prijs bedraagt honderdduizend euro en is daarmee de grootste prijs voor een organisatie of persoon die belangrijk is voor cultuur en natuur in Nederland. Het geld is bedoeld voor een project dat past bij het werk van de winnaar. De adviescommissie van het Cultuurfonds noemt Female Economy „een cultureel en positief tegengeluid in de huidige polarisatie.”


Lees ook
‘Achter op de scooter bij Adelheid Roosen’

Magisch gevoel

Bij Female Economy initieerde Adelheid Roosen onder meer de baanbrekende en veelgeprezen Wijksafari’s, waarbij bezoekers werden rondgeleid door acteurs in volkswijken en op bezoek gingen bij wijkbewoners die vertelden over hun leven. Er waren onder meer Wijksafari’s in Amsterdam Slotermeer, de Bijlmer, Utrecht Ondiep en rond een azc in Utrecht Overvecht. Het concept werd ook in het buitenland uitgevoerd en met lof ontvangen. „De Wijksafari is liefde”, schreef NRC: „Er ontstaat een magisch gevoel van gemeenschap en verbondenheid: met bewoners, met gidsen en bij de deelnemers onderling.”

Dezelfde filosofie bracht Roosen over met het vernieuwende en succesvolle concept van de WijkJury, waarin ongeoefende theaterbezoekers samen een seizoen lang voorstellingen bezoeken en een favoriet kiezen. Inmiddels zijn er circa vijftien WijkJury’s in Nederland.

Het gezelschap was ook verantwoordelijk voor de theaterhit Gesluierde monologen, die van 2003 tot 2015 in acht landen in theaters, buurthuizen, blijfhuizen én in de Tweede Kamer werd gespeeld. In Niet Meer Zonder Jou (2015), gaat een vrijgevochten dochter (Nazmiye Oral) een taboedoorbrekend gesprek aan met haar traditionele islamitische moeder. Recent maakte het gezelschap het theaterritueel Vrouwen in Bad (2022) en de film Doula’s van de Stad (2021).

Sprekend over de doula’s formuleerde Roosen haar visie op theater in NRC: „Ik noem het de feminiene economie: arbeid die noodzakelijk is voor het functioneren van een samenleving, maar die onzichtbaar blijft omdat het veelal onbetaald is. Terwijl het belangrijk is dat die mensen gezien en gehoord te worden.” En dat doet Roosen in haar werk: die mensen in volle kracht laten schijnen. Voor haar zijn de kunsten een optimale plek om juist hun verhalen te vertellen: „Daar hoef je geen klassiek toneelstuk bij te slepen als metafoor. Alles wat nu aan de hand is, is al drama genoeg.”

In 2012 kregen Female Economy en Roosen al een oeuvreprijs in het theater, de Prosceniumprijs voor hun wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. Van het gezelschap werd gezegd dat het zich „een niet meer weg te denken” plek binnen het Nederlandse theaterbestel had verworven.