Cultuurcentrum Het HEM sluit zijn deuren in Zaandam, op zoek naar locatie in Amsterdam

Cultuurcentrum Het HEM in Zaandam gaat aan het eind van deze zomer dicht. Dat heeft de organisatie donderdag zelf gemeld. Het bestuur van het cultuurcentrum is in gesprek met de gemeente Amsterdam om in die stad een andere locatie te vinden.

In Het HEM zijn kunstinstallaties te zien, er worden films gedraaid en er is een muziekprogramma. Het bestuur is ervan overtuigd dat „een locatie in Amsterdam de kans en potentie biedt voor Het HEM om te dienen als broedplaats voor kunst en (nacht)cultuur in de hoofdstad”, schrijft de organisatie.

Het vertrek uit Zaandam is ten dele te wijten aan de moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Verder zorgen de vertraging van de ontwikkeling van het omliggende gebied en de „omvangrijke renovatiewerkzaamheden” aan het pand voor problemen. Op de site van Het HEM wordt vermeld dat de locatie in Zaandam tot aan het najaar gesloten is voor renovaties en dat alle programmering op andere plekken plaatsvindt.

Het HEM werd in 2019 in Zaandam geopend. In het voorjaar van 2020 kwam het cultuurcentrum met het uitbreken van de coronacrisis meteen in de problemen: negentien van de 22 personeelsleden moesten worden ontslagen. Directeur Kim Tuin zei destijds tegen Het Parool dat ook voor de crisis al duidelijk was geworden dat er een „breder financieringspalet” gevonden moest worden voor Het HEM. „Als daar aan het einde van dit jaar geen zicht op is, moet ik me afvragen of Het HEM wel levensvatbaar is.”