Cruiseschepen mogen op zaterdag blijven aanmeren in de hoofdstad van Alaska

Cruiseschepen blijven op zaterdagen welkom in Juneau, de hoofdstad van Alaska. In een referendum stemde zestig procent van de kiezers tegen een voorstel om grote cruiseschepen op die weekenddag te weren. Dat heeft het stembureau van Juneau dinsdag bekendgemaakt.

Bewoners hadden handtekeningen opgehaald om te mogen stemmen over een cruisevrije zaterdag. Ook wilden zij een verbod voor schepen met meer dan 250 passagiers op 4 juli, de nationale feestdag. Tegelijk met de stemming op 1 oktober werd de zittende burgemeester herkozen. Het opkomstpercentage lag op 38,7 procent.

Juneau, een plaats met 31.000 inwoners, werd vorig jaar bezocht door 1,7 miljoen cruisetoeristen. Een groot deel van hen wil de (smeltende) Mendenhall-gletsjer bezoeken die niet ver buiten de hoofdstad ligt.

Veel bewoners vonden de drukte in het centrum en de natuur van Juneau te groot, en wilden één dag per week ‘onder elkaar’ zijn. Zij hebben last van het geluid van helikopters die toeristen over het ijslandschap vliegen en de grote aantallen mensen die de stad bezoeken. Een buslijn richting de gletsjer zou door toeristen geregeld geen plaats meer hebben voor forenzen.

Afhankelijk van toerisme

De financiële afhankelijkheid van de cruisemaatschappijen is groot in Juneau. Niet alleen door de directe uitgaven van toeristen (vorig jaar droeg de cruise-industrie 375 miljoen dollar bij aan Juneaus economie), maar ook omdat de cruisemaatschappijen grootafnemers zijn van Alaskaanse vis. Enkele cruisemaatschappijen verplichten zichzelf in al hun horecagelegenheden op boten en hotels in Alaska gevangen vis en zeevruchten te serveren. Zo nemen Holland America en Princess samen jaarlijks meer dan 100.000 kilo af, meldt website Alaska Business.

Omdat veel inwoners van Juneau afhankelijk zijn van het toerisme voor hun inkomen, was het referendum een beladen gespreksonderwerp in de gemeenschap, vertelde bewoonster Jo Boehme eerder aan NRC. Zij hoopt dat het referendum, hoewel verloren, „het bewustzijn heeft vergroot” over dit onderwerp.


Lees ook

Stemt Juneau in Alaska voor een cruisevrije dag? Ondernemers en bewoners zijn verdeeld

Cruiseschepen in Juneau, aangeprezen als „de nummer één toeristenbestemming van Alaska”. Foto’s Becky Bohrer/AP

Tegenstanders van een cruisevrije zaterdag hadden zich verenigd in Protect Juneaus Future, dat campagne voerde met spotjes en banners. Zij werden daarbij financieel gesteund door cruisemaatschappijen, meldde de lokale krant Juneau Empire .

De cruisemaatschappijen waren tegen een cruisevrije zaterdag omdat zij meer zien in een „dialoog” met de lokale gemeenschap, liet brancheorganisatie Cruise Lines International Association weten. Zij wezen voorafgaand aan het referendum op de maatregelen die ze in overleg met lokale bestuurders al hadden genomen. Zo is het aantal cruiseschepen dat in Juneau mag aanleggen gemaximeerd op vijf per dag. Ook is de intentie vastgelegd om vanaf 2026 niet meer dan zestienduizend toeristen per dag naar Juneau te brengen, op zaterdag twaalfduizend.

Eén van de initiatiefnemers van het referendum, Karla Hart, is teleurgesteld over het verlies, zei zij tegen website Alaska’s News Source. „De maatregelen die de cruisebedrijven vrijwillig nemen, zijn niet effectief genoeg om de problemen van inwoners te verhelpen”, vindt Hart. Zij zegt dat het centrum van Juneau een plek is geworden „waar je alleen heen gaat als je er iets te zoeken hebt, daarna wil je je zo snel mogelijk weg”. Juneau Empire concludeert dat bij deze verkiezingen door de bewoners is gekozen „voor de status quo”.