Crisis bij FC Utrecht: ‘Het team lijdt, dat zie je aan alles’

Reportage

Eredivisie Het ontslag van trainer Michael Silberbauer heeft bij FC Utrecht nog niet voor een ommekeer gezorgd. Ook de vierde wedstrijd van dit seizoen in de Eredivisie, thuis tegen Feyenoord, werd verloren: 1-5. De kritiek richt zich vooral op technisch directeur Jordy Zuidam.

Teleurstelling bij de spelers van FC Utrecht na de thuisnederlaag tegen Feyenoord (1-5).
Teleurstelling bij de spelers van FC Utrecht na de thuisnederlaag tegen Feyenoord (1-5). Foto Olaf Kraak / ANP

De gelatenheid is zichtbaar, even na één uur zondagmiddag in Stadion Galgenwaard. 45 minuten gevoetbald, 2-1 achter tegen Feyenoord. En weinig perspectief op meer in de tweede helft, gezien het povere spel. Maar toch, er zijn hier wel vaker gekke dingen gebeurd. Veel strijd, vol Galgenwaard erachter – waarom zou het dan niet kunnen, het eerste punt dit seizoen?

FC Utrecht heeft net afgetrapt na rust, als een hoge bal richting het centrale verdedigingsduo gaat. Feyenoord zet nauwelijks druk, weinig reden voor paniek bij de thuisploeg. Maar dat is buiten verdedigers Mike van der Hoorn en Modibo Sagnan gerekend, die beiden met hun hoofd richting de bal gaan. Onderlinge afstemming is er niet.

Sagnan trapt kort erop onbeholpen onder de bal door waardoor Feyenoord-spits Santiago Giménez in balbezit komt, rechts voorin. Van der Hoorn verdedigt hem, maar niet fel genoeg. Giménez krijgt ruimte om te schieten, een schotje. Maar het rollertje glipt onder de rechterhand van doelman Vasilios Barkas door: 1-3.

Er is dan 37 seconden gespeeld in de tweede helft. Verdediger Souffian El Karouani kijkt met een cynisch lachje naar ploeggenoot Mats Seuntjes als ze teruglopen. Hij lijkt met een gebaar te willen zeggen: wat kun je hier tegen doen?

„Schaam je kapot”, zwelt aan vanaf de Bunnikside, waar de fanatieke aanhang van FC Utrecht staat. De camera zoomt in op technisch directeur Jordy Zuidam, hoog op de tribune. Die ligt onder vuur na het ontslag van de Deense coach Michael Silberbauer, afgelopen dinsdag.

Turbulente week

Het is crisis in Utrecht. Vier wedstrijden gespeeld, nul punten, één doelpunt gemaakt. De 5-1 nederlaag tegen Feyenoord maakt de turbulente week compleet. De ploeg oogt onmachtig, uit balans, niet fit en mentaal kwetsbaar. Lijn in het spel is moeilijk te ontdekken, al langer een probleem in Utrecht. Al twee duels op rij is er geen kans gecreëerd uit open spel. De goal tegen Feyenoord maakt Ryan Flamingo uit een hoekschop.

„Het team lijdt, dat zie je aan alles. Als we een tegenslag krijgen, valt het uit elkaar”, zegt Mike van der Hoorn. Hij is deze zondag de aanvoerder, vaste captain Nick Viergever is geslachtofferd door Rob Penders, de assistent-trainer die tijdelijk is doorgeschoven naar de positie van hoofdcoach.

Aan de inzet ligt het niet, zegt Penders. „Ik kan ze niks verwijten, het zal met de druk te maken hebben.” Van der Hoorn had last van kramp, „maar ik probeerde gewoon te blijven te staan”, zegt hij. Om maar aan te geven: ze moeten door deze zware periode heen.

De verwachting is dat club in de komende dagen een nieuwe trainer presenteert. Ron Jans geldt als topkandidaat, al is hij net begonnen aan een sabbatical na een succesvolle periode bij FC Twente. Penders zegt dat de club gesprekken voerde met meerdere trainers. Onder de nieuwe coach moet alles „omgedraaid worden”, zegt Van der Hoorn. „De koppies moeten echt goed leeg.” Er is nu ook tijd: de Eredivisie ligt twee weken stil door een interlandperiode.

Na de succesjaren onder Erik ten Hag (2015-2017), mist de club een duidelijke technische koers. Sinds het vertrek van Ten Hag eind 2017 naar Ajax, had Utrecht in zes jaar zeven verschillende trainers: Jean-Paul de Jong, Dick Advocaat, John van den Brom, René Hake, Rick Kruys (interim), Henk Fraser en Michael Silberbauer. Iedere trainer met zijn eigen visie en speelwijze.

Aanval op de topdrie

De ambities in Utrecht zijn groot. Onder de invloedrijke eigenaar Frans van Seumeren, die sinds 2008 al tientallen miljoenen euro’s in de club stopte, sprak de club drie jaar geleden uit de aanval op de traditionele topdrie in te willen zetten. Er is veel mogelijk in de vierde stad van Nederland: er wordt goed betaald, er speelt een beloftenteam in de Eerste Divisie en vanaf dit seizoen heeft Utrecht ook weer een vrouwenteam.

Maar de belangrijkste concurrenten in de subtop, AZ en FC Twente, zijn sportief verder. Financieel is FC Utrecht, lang de nummer vijf van Nederland, ook voorbijgestreefd. Met 28 miljoen euro heeft de club dit seizoen de zesde begroting van de Eredivisie, blijkt uit een recente berekening van weekblad VI, tegen ongeveer 35 miljoen voor AZ en Twente.

„Zuidam neem je rotzooi mee”, klinkt massaal na de vierde tegengoal. De kritiek is dat er weinig lijn zit in zijn aankoopbeleid. Hij haalt met name transfervrije of goedkope buitenkansjes. Maar er wordt niet gericht geïnvesteerd in kwalitatief goede spelers waar de ploeg omheen kan worden gebouwd. Gevolg: de selectie is veel van hetzelfde.

Als verkoper bewijst Zuidam zich wel. Zondag werd nog afscheid genomen van de Griekse topscorer Anastasios Douvikas, die afgelopen week voor 12 miljoen euro vertrok naar de Spaanse club Celta de Vigo. Die inkomsten uit transfers zijn hard nodig om de grote operationele tekorten af te dekken. Gevolg is wel dat de FC Utrecht nu een goalgetter ontbeert.

Spelers kijken verslagen voor zich uit, even na twee uur. Als de ploeg een rondje loopt over het veld om het publiek te bedanken, zijn de tribunes al grotendeels leeggestroomd. Toch klinkt vanaf de Bunnikside een nieuw, bijtend fluitconcert. En laat in de middag roept een verdwaalde supporter op het plein voor het stadion: „Jordy rot op”.