Criminoloog: ‘Het vooroordeel is dat meisjes geen criminele feiten plegen’

Volgens onderzoeker Anne-Marie Slotboom gaat de politie bij een melding eerder achter een weglopende jongen aan dan achter een meisje.

Volgens onderzoeker Anne-Marie Slotboom gaat de politie bij een melding eerder achter een weglopende jongen aan dan achter een meisje.

Foto Venema Media/ANP

Interview

Anne-Marie Slotboom | Criminoloog Er is een toename van criminaliteit door meisjes, blijkt uit CBS-cijfers. Toch blijven criminele meisjes vaak buiten beeld. „De pakkans is lager.”

Ze werd geschopt, geslagen en aan haar haren getrokken. De beelden belandden op sociale media. En daardoor kon de politie vorige week zeven minderjarige verdachten van de mishandeling van het 13-jarige slachtoffer aanhouden: drie meisjes van veertien, twee meisjes van vijftien en twee jongens.

De Zoetermeerse burgemeester Michel Bezuijen reageerde verbaasd en geschrokken en sprak tegen het AD van „een nieuw fenomeen met meisjes op jonge leeftijd” die in groepsverband geweld plegen.

Universitair hoofddocent Anne-Marie Slotboom, verbonden aan de afdeling strafrecht en criminologie van Vrije Universiteit, staat echter niet te kijken van de samenstelling van de dadergroep. „We hebben in Nederland moeite om meisjes te zien als jongeren die zich ook aan dit soort serieuze strafbare feiten schuldig maken.”

Deze maandag verschijnen de nieuwste CBS-cijfers over jeugdcriminaliteit en uit die data blijkt al jaren dat ook meisjes de nodige strafbare feiten plegen. De voorlopige cijfers over 2022 tonen een stijging van criminaliteit door meisjes. Van de 17.500 van misdrijven verdachten jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud was vorig jaar een kwart een meisje – 4.510 in totaal. Niet eerder lag het aantal verdachte meisjes procentueel zo hoog. Van hen zouden 520 zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling.

„Die stijging kan erop duiden dat meisjes eindelijk meer in beeld komen als dader”, zegt Slotboom die geldt als ’s lands expert op het vlak van criminaliteit onder meisjes. Ze was nauw betrokken bij het onderzoek van kennisinstituut WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid van dit voorjaar dat een blinde vlek voor criminaliteit door meisjes constateert. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat meisjes minder snel dan jongens in beeld komen als verdachten en dus een kleinere kans hebben om gepakt te worden als ze een misdrijf plegen.

Lees ook: Vmbo’ers zijn vijf keer vaker verdacht, ‘verbreed discussie over etnisch profileren

Hoe komen jullie tot de conclusie dat de pakkans voor meisjes kleiner is?

„Uit ons onderzoek blijkt dat er een grote discrepantie zit tussen het aantal strafbare feiten dat meisjes zeggen te plegen als je ze ondervraagt en het aantal feiten waarvoor ze met justitie in aanraking komen. Dat gat tussen wat ze zeggen te doen en waarvoor ze opgepakt worden, is veel groter dan bij jongens.

„We hebben vervolgens politie, advocaten, officieren van justitie, rechters en de reclassering gesproken om te kijken hoe dat kan en gevraagd: ‘Pakken jullie jongens steviger aan dan meisjes?’ In eerste instantie roept iedereen heel hard dat dit niet het geval is en dat geen onderscheid tussen jongens en meisjes gemaakt wordt. Als je doorvraagt ontstaat een ander beeld en merk je dat er onbewust het vooroordeel bestaat dat meisjes niet snel criminele feiten plegen. Dat uit zich bijvoorbeeld in opmerkingen van de politie bij camerabeelden, dat een jongen een vrouwenkont heeft, terwijl het een meisje blijkt te zijn. Of dat wanneer de politie ter plaatse komt voor een melding die eerder achter een weglopende jongen dan een meisje aangaat.”

Wat voor misdrijven plegen meisjes?

„Uit criminaliteitscijfers blijkt dat meisjes het meest verdacht worden van onder meer vermogensdelicten zoals diefstal en oplichting, mishandeling, openlijke geweldpleging en vernielingen. Wat dat betreft doen ze dingen die jongens ook doen maar in mindere mate. Van drugs- en vuurwapenmisdrijven worden meisjes nauwelijks verdacht. Verder zie je dat meisjes in groepen vaak meer faciliterende en ondersteunende rollen vervullen waardoor ze minder in beeld komen omdat de politie eerder achter de hoofddaders en niet de medeplegers aangaat. Dat zie je ook bij vrouwen in georganiseerde misdaad: op hun rol in de organisatie wordt niet zo gauw doorgerechercheerd.”

Er zijn aanwijzingen dat meisjes voor hetzelfde delict lichtere straffen krijgen

Worden meisjes lichter gestraft?

„Van de jongeren die als verdachte in beeld bij de politie komen, is de afgelopen jaren gemiddeld 22 procent meisje en 78 procent jongen. In de (jeugd)gevangenis is 5 procent meisje en 95 procent jongen. Dat verschil is niet volledig te verklaren doordat meisjes lichtere delicten plegen en minder in herhaling vallen. Er zijn aanwijzingen dat meisjes voor hetzelfde delict lichtere straffen krijgen.

„Het heeft bijvoorbeeld te maken met hun proceshouding: meisjes stellen zich tijdens een strafzaak meewerkender op en bekennen eerder, terwijl jongens hun mond houden. Die houding mag een rechter meewegen. Maar tegelijkertijd weten meisjes ook veel beter hoe ze zich het beste kunnen gedragen: dan gaan ze opeens heel zielig doen en huilen. Dat doet een ander appel op een rechter of officier dan iemand die stoer doet en zwijgt of een grote mond heeft.”

Lees ook: ‘Agressieve jongens en angstige meisjes lijken biologisch op elkaar’, zegt hoogleraar Lucres Nauta

Dat klinkt als ongelijke behandeling. Vindt u dat geoorloofd?

„Puur strafrechtelijk zou de bejegening voor jongens en meisjes die hetzelfde delict plegen hetzelfde moeten zijn, anders zijn jongens slechter af in het strafrecht dan meisjes. Maar die bejegening moet juist anders op het moment dat ze gestraft zijn. Bij meisjes die met het strafrecht in aanraking komen, speelt een andere problematiek: ze hebben vaker te maken met seksueel misbruik, mishandeling en depressie. Die combinatie van factoren zie je niet snel bij jongens. Daarom zou je ze ook een ander soort interventieprogramma moeten opleggen dan aan jongens om te voorkomen dat ze in herhaling vallen: bijvoorbeeld traumaverwerking in plaats van agressieregulatietraining ”

Waarom zou een andere aanpak van criminaliteit bij meisjes prioriteit moeten krijgen?

„Meisjes en vrouwen die serieus met het strafrecht in aanraking komen, gaat het op de lange termijn slecht af in de samenleving. Ze krijgen jong kinderen en hebben vaak geen inkomen. Hun kinderen hebben vaak geen eerlijke kans om goed op te groeien en doen het slechter dan kinderen van vaders die gedetineerd zijn geweest. Dat is een voedingsbodem voor een nieuwe generatie van probleemgevallen.”