Criminelen springen in legale ketens: ‘avocado’s worden dekmantel voor cocaïnehandel’

Criminelen liften door afpersing en het overnemen van bedrijven mee op het internationale succes van de avocadohandel. Dit soort vormen van ‘criminele verdringing’ in legale handelsketens komt volgens de politie steeds vaker voor. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Politie en Wetenschap dat donderdag is gepubliceerd.

De sectoren die in het onderzoek zijn uitgelicht zijn die van tropisch hardhout uit de Amazone, Myanmarees teakhout, windenergie en avocado’s. De illegale praktijken in deze ketens nemen verschillende vormen aan: er is sprake van fraude, witwassen, afpersen en in sommige gevallen het geheel overnemen van de gehele keten. Zo worden bossen gekapt of verbrand om grond te verkrijgen om avocado’s op te verbouwen. Ook wordt de avocadoketen gebruikt als dekmantel voor de cocaïnehandel.

Verschillende sectoren

Hoofdonderzoeker Tim Boekhout van Solinge benadrukt in het rapport dat producten die met dit soort illegale inmenging tot stand komen vaak in Nederland terechtkomen. Zo zijn er, ondanks het verbod op de import van het teakhout vauit Myanmar, alternatieve routes door handelaren gevonden om het hout bij Nederlandse bouwers van jachten te krijgen. Met het omzeilen en overtreden van de regelgeving wordt volgens het onderzoek niet alleen oneerlijke concurrentie bevorderd, maar wordt het risico op arbeidsuitbuiting en zware milieucriminaliteit ook groter.

Criminelen springen met name in sectoren met een goed imago, gezien de grote aantrekkingskracht voor investeerders en het daardoor vele geld dat in deze sectoren omgaat. Maar ook kan een (plotselinge) grote of explosieve vraag, een markt die juist niet rendabel is en ondoorzichtigheid in de keten een prikkel zijn voor criminele activiteit in de keten. Zo zijn recycleprocessen van windmolens een dankbare keten voor criminelen, gezien de hoge kosten om op legale wijze van het recycle-afval af te komen.

Meer handhaving

De nieuwe inzichten wat betreft verdringing vragen „op een andere manier te kijken naar georganiseerde misdaad” stellen de onderzoekers, „Bijvoorbeeld door met een brede blik naar dit soort fenomenen te kijken en niet alleen te kijken naar strafbaarheid”. Ook kan het volgens hen bijdragen aan „begrip van de internationale ontwikkelingen die van invloed zijn op de misdaad in Nederland”.

Volgens het rapport roepen bedrijven in de kwetsbare ketens op tot meer handhaving van de wet en overheidsoptreden. Als voorbeeld van een overheid die daar al mee bezig is, worden de carabinieri in Italië genoemd: „De inzet van ‘stoere handhavers’ draagt bij aan normstelling en getuigt van prioritering en erkenning van de problematiek”, stellen de onderzoekers.