Correctie ACM na rekenfout energietarief kan huishoudens extra geld opleveren

Gebruikers van stads-, blok- of wijkverwarming krijgen mogelijk een financiële compensatie vanwege een administratieve fout. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekendgemaakt. De toezichthouder stelde vast dat er verkeerde gegevens ingevoerd waren in een rekenbestand, waardoor de gemiddelde kosten voor het onderhoud van een gasgestookte combiketel hoger werden ingeschat. Het jaartarief voor verbruikers wordt nu met terugwerkende kracht gecorrigeerd met maximaal 36 euro.

De correctie die de ACM doorvoert, betekent niet dat alle huishoudens sowieso 36 euro terugkrijgen van hun leveranciers. Omdat zij hun eigen tarieven mogen bepalen, kan het te ontvangen bedrag lager uitvallen. Wel zijn de warmteleveranciers gebonden aan het maximumtarief dat door de ACM is vastgesteld. Daarnaast hebben energiebedrijven de vrijheid om te bepalen hoe zij het bijgestelde tarief doorberekenen aan hun klanten, waardoor het mogelijk enige tijd duurt voordat consumenten hun geld ontvangen. Uiterlijk aan het einde van het jaar moet de terugbetaling op de jaar- en eindafrekening zijn doorgevoerd.

Volgens het ACM is het bijstellen van het tarief noodzakelijk om consumenten te beschermen tegen te hoge kosten en wil de toezichthouder de „transparantie en eerlijkheid in de energiemarkt te waarborgen”. Naar eigen zeggen heeft de ACM inmiddels extra maatregelen genomen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.


Lees ook

Gemiddeld Nederlands huishouden komend jaar 323 euro minder kwijt aan energie dan vorig jaar

Na de Russische invasie van Oekraïne begin 2022 schoten de gasprijzen de lucht in, maar inmiddels zijn ze weer flink gedaald.