Cordon sanitaire doorbroken: Vlaams Belang gaat voor het eerst meebesturen in Ranst

De politiek isolatie van de uiterst rechtse politieke partij Vlaams Belang (VB) is voorbij. De partij gaat voor het eerst meebesturen in de gemeenteraad van Ranst, een dorp ten oosten van Antwerpen, melden Vlaamse media. Daarmee wordt voor het eerst het cordon sanitaire doorbroken.

In Ranst gaat de lokale partij PIT samenwerken met VB en Vrij Ranst. PIT werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag de grootste partij in de gemeente met 25 zetels. VB won licht en ging van twee naar drie zetels. Daarmee is het de kleinste partij in de nieuw gevormde coalitie. Later vanavond presenteren de drie partijen hun akkoord.

Het cordon sanitaire is een uit 1989 stammende afspraak tussen Vlaamse partijen om niet met Vlaams Belang samen te zullen werken en te besturen. De partij, die toen nog Vlaams Blok heette, zou volgens de andere partijen mensenrechten en de democratie schenden.

Opzeggingen

De deelname van Vlaams Belang in Ranst zorgde direct voor reacties van andere nationale partijen. Zo zegde de Vlaamse christendemocraten (CD&V) de lidmaatschappen van drie partijleden op, die ook op de lijst van PIT Ranst staan. „We zullen nooit aanvaarden dat CD&V-leden samenwerken met het Vlaams Belang. Onze democratische principes zijn belangrijker dan enkele postjes”, schrijft de partij in een verklaring.

Binnen de liberale Open VLD gebeurde hetzelfde. Ook zij zetten enkele partijleden uit de partij omdat zij ook lid zijn van Vrij Ranst. „Onze statuten zijn duidelijk over samenwerking met Vlaams Belang. Wij distantiëren ons van Vrij Ranst. Laat dat duidelijk zijn”, zei partijvoorzitter Eva De Bleeker tegen de Vlaamse omroep VRT.

Meebesturen

Partijvoorzitter van Vlaams Belang Tom van Grieken noemde het doorbreken van het cordon sanitaire een „prachtige dag voor de democratie. Ik ben een zeer gelukkige Vlaams Belang-voorzitter”.

De partij van Van Grieken zal op zeker twee plekken in het land gaan meebesturen: in Ranst en in Ninove. In deze laatstgenoemde plaats haalde het VB-lid Guy D’haeseleer 47,4 procent van de stemmen, net genoeg voor een absolute meerderheid waardoor er geen coalitie nodig is. Wel loopt er nog een onderzoek naar het ronselen van stemmen.


Lees ook

Niemand in België wil met Vlaams Belang, maar met wie dan wel?

Bart De Wever begin juni op een familiedag van zijn partij, de Nieuw-Vlaamse Alliantie.