Controversiële docu ‘No Other Land’ is de ‘must-see’ docu van het afgelopen jaar

Zijn eerste herinnering is dat zijn vader werd gearresteerd. De Palestijn Basel Adra (1996) was toen vijf jaar oud. Later nam hij de camera van zijn vader over en werd hij activist en journalist. Sinds zijn kindertijd wordt Masafer Yatta, de conglomeratie van Palestijnse bedoeïenendorpjes op de Westelijke Jordaanoever waar hij vandaan komt, belaagd. Zogenaamd omdat Israël er een militair oefenterrein wil vestigen, maar eigenlijk omdat illegale kolonisten er hun oog op hebben laten vallen. Zijn hele leven ziet hij al militaire voertuigen en tanks aan komen rijden, worden er stukjes land onteigend en huizen vernietigd, en soms weer terugveroverd. Een machteloos kat-en-muisspel. De reeks pesterijen en gewelddaden van het Israëlische leger, de chaos, de herrie, de mensenrechtenschendingen, de stress dat je nooit weet of je een rustige nacht zult hebben en of je huis er morgen nog zal staan, het is ondraaglijk.

Adra maakte samen met een collectief van Palestijnse en Israëlische filmmakers No Other Land, waarvoor ze sinds 2019 de wreedheden van het Israëlische leger in Masafer Yatta documenteerden. Kort voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende belegering van de Gazastrook door Israëlische troepen hielden ze op met filmen. Maar die gebeurtenissen hangen als een schaduw over de film. Niet in de minste plaats omdat de film na z’n wereldpremière, op het filmfestival van Berlijn vorig jaar, inzet werd van een politieke rel.


Lees ook

‘De schande van Berlijn’: ophef in Duitse media en politiek over Israëlkritiek op de Berlinale

Onder anderen filmmakers Ben Russell (links) en Guillaume Cailleau (tweede van links) zorgden tijdens de prijsuitreiking op de Berlinale voor ophef met uitspraken over Israël.

No Other Land won de prijs voor beste documentaire, Adra stond naast de Israëlische journalist (onder meer voor The Guardian) en co-regisseur Yuval Abraham op het podium. Die memoreerde hoe ze daar op dat moment samen konden staan, maar de volgende dag terug zouden reizen naar een land waar ze niet gelijk zijn. Waar de een onder civiel en de ander onder militair recht leeft. De een stemrecht heeft, de ander niet. De Duitse politiek beoordeelde Abrahams Israëlkritische dankwoord als antisemitisch. De film is sindsdien een must-see op internationale filmfestivals. En nog steeds onderwerp van propaganda en controverse. Zo wordt hij bijvoorbeeld niet gedistribueerd in de Verenigde Staten en kon hij in Duitsland pas in de bioscopen uitkomen nadat de directeur van de Berlinale een verklaring had uitgegeven noch de film noch de opmerkingen van de regisseurs als antisemitisch te beschouwen.

No Other Land is niet alleen door de rol die hij speelt in het debat over de oorlog in Gaza de belangrijkste film van het afgelopen jaar. Het is een film die uniek is door de samenwerking tussen Palestijnse en Israëlische filmmakers, en de manier waarop ze in de film zowel hun broederschap als hun wederzijdse dilemma’s bespreken. We kijken hem om te getuigen, om te herdenken. Het is meer nog dan een documentaire een werk van rouw en herinnering. Net als de titel van de film maken zij duidelijk: er is geen ander land, hier moeten we het mee doen, ondanks de conflicterende narratieven die ze hebben meegekregen. No Other Land draagt bij aan de constructie van een gedeeld, collectief geheugen. Hopelijk de eerste stap naar vrede.