Deze week was het Kijkduin waar boze burgers zich meldden omdat ze zich overvallen voelden door de komst van honderd asielzoekers die tot half januari gehuisvest zullen zijn in het Atlantic Hotel. Lokaal protest, zou je zeggen, maar in mum van tijd was het landelijk nieuws. De camera’s doken erop. PVV-leider Geert Wilders vertoonde zich er om de Kijkduiners een hart onder de riem te steken.
Tijdens een in allerijl belegde inloopavond vertoonde hij zich door camera’s omgeven op de promenade, gebruikte de watermetafoor waarmee hij betoogde dat Kijkduin met deze 100 mannen uit Syrië en Afghanistan „overspoeld” werd. De plaatselijke PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis, begreep niet hoe dit nu had kunnen gebeuren: „Den Haag heeft net gestemd op partijen die tegen meer opvang van asielzoekers zijn. En nu krijgt Kijkduin plotseling nieuwe buren.”
Inderdaad was het weer eens een moment om aan Lieve buren te denken, een korte, innemende tv-documentaire van Maral Noshad Sharifi uit 2016, nog altijd te zien op NPO. Noshad Sharifi kwam in 1993 als kleuter aan in Nederland, gevlucht met haar moeder uit Iran.
In december 2015, in een jaar dat het aantal vluchtelingen heel hoog lag, was er woedend protest geweest in Geldermalsen, waar een centrum voor 1.500 asielzoekers gevestigd zou worden. Tijdens een raadsvergadering braken hevige rellen uit, waarbij de politie bekogeld werd met vuurwerk en stenen. Veertien mannen, allen uit Geldermalsen, werden gearresteerd. Het plan voor het centrum werd schielijk ingetrokken.
In de film rijdt journalist Noshad Sharifi (vroeger NRC, nu de Volkskrant) met haar moeder, broertje en een camera naar Moerkapelle, het dorp waar ze opgroeide, en waar de buurvrouw, Bianca, haar moeder liet landen en met alles hielp.
Jaren later moet de moeder van Noshad Sharifi nog steeds huilen als ze terugdenkt aan de eerste tijd in Moerkapelle. Ze had zich voorgesteld dat ze alleen in het donker over straat kon, ze vreesde dat de buren hun vuilniszakken voor haar deur zouden gooien. In asielzoekerscentra werd rondverteld hoe grof Nederlanders hun buren soms ontvingen. Maar op de dag dat ze in Moerkapelle aankwamen, stond Bianca voor hun deur te wachten om ze welkom te heten. ‘Geef iedere vluchteling een Bianca’ luidde de kop van een artikel dat Noshad Sharifi er eerder over schreef.
Ze filmt ook in Geldermalsen, waar we kennismaken met inwoner Claudia, die niets van migranten moet hebben, die ook bij de uit de hand gelopen raadsvergadering was geweest. Claudia windt zich bijvoorbeeld hevig op over het chagrijnige gezicht waarmee Fatima, afkomstig uit een Syrisch buurgezin, door de straat loopt. Maar ze laat zich toch overhalen achter haar geharnaste stellingname vandaan te komen om bij Fatima en haar gezin op bezoek te gaan. Gevolg: ontwapening, voortschrijdend inzicht, uitzicht op verzoening.
Zonder opsmuk en open laat Lieve buren zien hoe individueel contact de kloof tussen groepen kan verminderen. En hoe het belangrijk het is dat tv-camera’s niet alleen het volle licht zetten op protest, maar juist ook op de mensen die proberen tegenstellingen te overbruggen. Mensen die, zoals Claudia, over hun schaduw heen durven springen.