Conservatieve Partij verliest zetels in lokale verkiezingen in VK

Britse politiek Volgens de eerste uitslagen van de lokale verkiezingen in Engeland staat de conservatieve regeringspartij een groot zetelverlies te wachten. De verkiezingen zijn de eerste belangrijke graadmeter voor de populariteit van Rishi Sunak als premier.

Britten gingen donderdag naar de stembus om hun lokale vertegenwoordigers te kiezen.
Britten gingen donderdag naar de stembus om hun lokale vertegenwoordigers te kiezen.

Foto Danny Lawson/PA/AP

De Conservatieve Partij van huidig premier Rishi Sunak lijkt vrijwel zeker veel zetels te verliezen bij de tussentijdse lokale verkiezingen in Engeland. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige uitslag die onder andere de BBC meldt. De bekendste opiniepeiler van het Verenigd Koninkrijk voorspelt volgens persbureau Reuters dat de Conservatieven in totaal zo’n duizend zetels zouden kunnen verliezen – een getal dat overeenkomt met het slechtste scenario dat de regeringspartij van tevoren schetste.


Lees ook: Verkiezingen in Engeland zijn een graadmeter voor de populariteit van premier Sunak

De Britten gingen naar de stembus om 230 gemeenteraden en vier burgemeesters te kiezen. In totaal zijn er meer dan achtduizend zetels te verdelen. Op vrijdagmiddag was minder dan de helft van alle uitslagen binnen. Toen stond de Conservatieve partij al op een verlies van meer dan 250 zetels. De arbeiderspartij staat voorlopig op de grootste winst, en ook de liberaal-democratische partij lijkt het goed te doen.

Deze verkiezingen zijn de eerste grote graadmeter voor Sunaks populariteit sinds hij premier werd. En misschien ook de laatste tot aan de nieuwe parlementsverkiezingen, die waarschijnlijk volgend jaar plaatsvinden. Britse kiezers lijken Sunaks partij nu af te rekenen op de politieke schandalen van zijn voorgangers en de verslechterende economische situatie in het land, hoewel het niet ongewoon is dat regeringspartijen verlies lijden in tussentijdse verkiezingen.

In Londen, Schotland en Wales werd donderdag niet gestemd. De lokale verkiezingen in Noord-Ierland vinden over twee weken plaats.