Conflict Afrika Museum escaleert verder: paters dagen museum voor de rechter

Afrika Museum De paters die het Afrika Museum in de jaren vijftig oprichtten, verwijten de directie slechte omgang met de collectie. Ze willen zelfstandig verder, mét de hele collectie.

Een van de huisjes in het Afrikaanse dorp van het Afrika Museum die onderdeel zijn van het conflict.
Een van de huisjes in het Afrikaanse dorp van het Afrika Museum die onderdeel zijn van het conflict. Foto Bram Petraeus

De paters die het Afrika Museum in Berg en Dal ooit oprichtten, hebben de museumdirectie gedagvaard. Dat maakten de paters donderdagavond bekend.

Er sluimert al jaren een conflict tussen het Afrika Museum in de heuvels bij Nijmegen en de paters, die eigenaar zijn van het museumterrein. Dat conflict is deze week geëscaleerd toen bekend werd dat de museumdirectie het museum al eind november wil sluiten; de paters van de Congregatie van de Heilige Geest zijn het daarmee oneens. Vervolgens hebben de paters woensdag de museumdirectie gedagvaard.

Het in de jaren vijftig opgerichte Afrika Museum is sinds 2014 onderdeel van het Nationaal Museum Van Wereldculturen (NMVW), samen met het Museum Volkenkunde in Leiden en het Tropenmuseum in Amsterdam. Het NMVW wordt grotendeels gefinancierd door het ministerie van OCW. De Congregatie is een groep van een veertigtal paters, deels missionarissen die in de twintigste eeuw in Afrika werkten.

Enkele jaren geleden ontstond over de koers en het beheer van het museum onvrede tussen de twee partijen. In 2020 zegde de Congregatie daarom de huur op: eind 2024 moet het NMVW het landgoed in Berg en Dal verlaten waar het museum huist.

Met een voortijdige sluiting aanstaande herfst, zoals het NMVW wil, zijn de paters het echter oneens. Volgens de Paters is het NMVW verplicht om het museum „tot het einde van de overeenkomsten te exploiteren”: tot eind 2024 dus. Dat is een van de kwesties waarover de paters nu procederen, maar het conflict is veel breder.

Lees ook over de voorgenomen sluiting: Afrika Museum in Berg en Dal wil sluiten vanwege conflict over toekomst

Missionarissen

Het Afrika Museum werd in 1954 opgericht vanuit een etnografische collectie die missionarissen meebrachten uit met name Tanzania, Angola, Nigeria en Ivoorkust. Sindsdien is de collectie gegroeid tot negenduizend voorwerpen. Op het museumterrein zijn in de jaren tachtig ook Afrikaanse dorpjes nagebouwd.

Onder leiding van het NMVW is het Afrika Museum zijn eigen gezicht kwijtgeraakt, zo verwijt de Congregatie de museumdirectie. Volgens de paters was bij de fusie afgesproken dat het Afrika Museum een „zelfstandige status en onderscheidende profilering” zou houden, maar is het museum nu „verworden tot een tentoonstellingsruimte voor gerecirculeerde tentoonstellingen”, zo staat in een donderdagavond verstuurd persbericht.

NMVW-directeur Marieke van Bommel zei eerder deze week tegenover NRC dat het museum zich niet meer thuisvoelt bij de „stereotiepe” presentatie van de dorpjes en het daarom inhoudelijk onverantwoord vindt om open te blijven. De Congregatie ontkent echter met klem dat er verschil van inzicht is over hoe modern het Afrika Museum zou moeten zijn. Ook de paters willen in het Afrika Museum „actuele thema’s” behandelen, aldus hun vertegenwoordiger Carel Verdonschot.

Volgens de paters gaat het conflict juist over het beheer van de collectie en de gebouwen. Het onderhoud van de dorpjes is „te triest voor woorden”, zegt Verdonschot.

Zelfstandige doorstart

Hoe dan ook wil de Congregatie van de NMVW af. Bij een doorstart als zelfstandig Afrika Museum staat in de weg dat het NMVW en de paters het oneens zijn over het eigendom van de collectie. De paters willen de hele collectie meenemen, maar volgens het NMVW bezit de Congregatie slechts de helft van de negenduizend voorwerpen. De andere helft, waarvan een deel een rijkscollectie is, zou bij een splitsing dus in het NMVW blijven.

De onenigheid komt voort uit de overdracht van de collectie, rond de oprichting van het Afrika Museum in 1954 en rond de fusie. Een rechtsgang moet daarover uitsluitsel geven.

Verrotte balken

Behalve het eigendom van de collectie eisen de paters een vergoeding voor de in hun ogen „gebrekkige zorg” voor collectie en gebouwen. Volgens Verdonschot verkeren de dorpjes in slechte staat. „Rieten daken die niet onderhouden zijn, balken die verrot zijn, noem maar op.” Ook heeft het NMVW volgens hem „ingrijpende verbouwingen” verricht aan de museumzalen en de technische ruimte, zonder toestemming van de Congregatie. Al met al kost herstel „tonnen”, aldus Verdonschot.

Een woordvoerder van het NMVW werpt desgevraagd tegen dat het museum de dorpjes sinds de fusie van 2014 niet mócht aanpakken van de Congregatie. „Zij zijn eigenaar van de grond. We hebben wel iets willen doen met het buitenterrein, maar mochten dat niet.”

Het NMVW is het ook niet eens met de andere verwijten over gebouw- en collectiebeheer. De collectie wordt regelmatig extern geïnspecteerd en volgens de woordvoerder was het oordeel steeds „positief”. Dat er ingrijpende verbouwingen zijn verricht zonder toestemming, ontkent het museum.


Wat gebeurt er straks met het Afrika Museum?