Concertzender komt met een speciale radiozender voor Jazz: ‘We onderschatten de Nederlandse scene’

Sem de Jongh, directeur Concertzender

Sem de Jongh, directeur Concertzender

Foto Concertzender

Interview

Sem de Jongh | Directeur Concertzender Online radionetwerk Concertzender komt met een kanaal geheel gericht op jazz en wereldmuziek. Dit nadat NPO Klassiek afscheid nam van die genres.

Er komt een nieuwe online radiozender die zich geheel richt op jazz en wereldmuziek. De Concertzender, met 13.000 dagelijkse luisteraars, vrijwel volledig draaiend op vrijwilligers en ooit voortgekomen uit de publieke omroep, is nu bezig dat kanaal op te zetten. Ze gaan begin volgend jaar van start. „Spannend, maar we hebben er veel zin in. En het is ook nodig”, zegt directeur Sem de Jongh. Het plan voor een landelijk kanaal voor jazz en wereldmuziek ontstond twee jaar geleden – het ontbreken daarvan is al jaren onderwerp van gesprek in de jazz- en wereldmuziekscene.

Vorig jaar kwam het onderwerp in het nieuws toen de zendermanager van Radio 4, Simone Meijer, de nieuwe naam van die zender bekendmaakte; NPO Klassiek – daarmee onderstrepend dat jazz en wereldmuziek er niet meer bijhoren. In De Volkskrant zei ze: „Ik vind absoluut dat wereldmuziek en jazz thuishoren in het publieke aanbod, maar niet bij ons.” Dat leidde tot protestacties van jazzmuzikanten en -professionals van onder meer de beroepsvereniging Bimpro. Zij pleiten al jaren voor serieuze aandacht bij de publieke omroep voor jazz en wereldmuziek.

Waarom moet er een landelijk kanaal komen voor jazz en wereldmuziek?

Sem de Jongh: „We hebben in Nederland een boeiende en bloeiende jazz-scene, en al heel lang. Er komen mensen uit allerlei landen naar Nederland om hier te studeren omdat het niveau hier ongekend hoog is. Maar de grote namen vertrekken naar Amerika, omdat ze daar op handen worden gedragen en hier nauwelijks bekend zijn. We onderschatten onze eigen scene. Dat geldt ook voor de wereldmuziek.

„De infrastructuur is niet compleet. De conservatoria zijn er, de podia zijn er min of meer, maar je hebt ook media nodig die er aandacht aan besteden, op de radio, en in de krant.”

Waarom moet juist de Concertzender zo’n landelijk kanaal maken?

„Kwaliteit en diepgang. Wij vieren volgend jaar ons 40-jarig jubileum. We zijn indertijd opgericht als reactie op toen nog Hilversum vier. Men vond dat er teveel werd gekletst op radio 4, met spelletjes en quizjes, en bovendien worden vaak delen van muziekwerken gedraaid. Dat is bij ons taboe. Wij brengen ook veel werk van jongere muzikanten.

„De Concertzender was lange tijd onderdeel van de landelijke publieke omroep. Wij moesten uit het bestel toen de NPO begon met Radio 6, indertijd een hele degelijke jazz-zender. Radio 6 werd al snel opgedoekt en jazz kwam onder de naam ‘soul en jazz’ terecht bij Radio 2. En inmiddels is het aandeel ‘jazz’ inmiddels heel erg teruggesnoeid. Vorig jaar verdween er ook het allerlaatste jazzprogramma, Co Live van Co de Kloet. Dat programma hebben wij toen overgenomen.

„Nadat de Concertzender het bestel had verlaten, maakten we een doorstart in Amsterdam, en gingen we vooral werken met vrijwilligers die veel weten van het onderwerp. Het loopt allemaal door elkaar, we hebben bijvoorbeeld jazz professionals zoals Hans Mantel, Co de Kloet, Hans Dulfer; musici of programmamakers die het leuk vinden én die niet meer bij de publieke omroep aan de bak komen. Daarnaast hebben we ook super amateurs die er veel van afweten. Twee jaar geleden concludeerden we al dat jazz en wereldmuziek een eigen smoel moesten krijgen, en dat we daarvoor de zender moesten splitsen in klassiek en jazz/wereld.”

Hangt het samen met demonstraties van jazzmuzikanten dit jaar?

„Toen de discussie dit jaar op gang kwam dacht ik: wij zijn er al mee bezig, we hebben de kennis en de ervaring, én draagvlak bij de community. De publieke omroep laat het afweten, laten wij het dan doen. Het is gelukt de Bimpro community achter ons te scharen, en we hebben een gesprek gehad met de NPO. We willen geen versnippering: we willen heel graag samen met de NPO iets moois neerzetten. In bijvoorbeeld de constructie die eerder bestond, dat de Concertzender een kanaal wordt op de NPO, dat jazz en wereldmuziek brengt. Daar hebben we een plan voor geschreven dat nu bij de NPO ligt. We hopen op samenwerking, maar wij gaan wel alvast beginnen.”

Wat horen we straks op jullie kanaal?

„Ik ben nu bezig de jazz- en wereldmuziekspecialisten te vragen welke top-100 er volgens hen per se in de continue programmering moet. Overdag komt er non-stop muziek, zodat je lekker de hele dag kan luisteren, en vanaf een uur of vijf ’s middags willen we de diepte in: interviews, concertregistraties, podcasts, en specialisten met hun eigen shows.”