Tweehonderd meter lang, twaalf verdiepingen hoog: de Zr.Ms. Karel Doorman is een opvallende verschijning in de Golf van Aden. Het Nederlandse marineschip ploegt door de zee ten noorden van Somalië, als onderdeel van een Europese missie om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen van Houthi-rebellen. Vanaf de brug van het ondersteunings- en bevoorradingsschip geniet commandeur van de EU-missie Aspides George Pastoor (53) van het weidse uitzicht. Een kleiner Italiaans fregat vaart langszij om via een pijpconstructie te worden bijgetankt vanuit de Karel Doorman.
Zo’n 12 procent van de internationale handel, oftewel 920 miljard euro aan goederen, passeert deze wateren. Het is de kortste zeeroute tussen de Middellandse Zee en de Indische Oceaan, en daarmee tussen Europa en Azië. Sinds november vorig jaar zijn er problemen op de vaarroute. Uit protest tegen de Gaza-oorlog en Israëlisch geweld tegen Palestijnse burgers begonnen Jemenitische Houthi-rebellen koopvaardijschepen aan te vallen. In reactie zette de EU de Aspides-missie op, die momenteel bestaat uit de Karel Doorman en drie fregatten uit Italië, Griekenland en Frankrijk. Wekelijks begeleiden die drie oorlogsschepen zo’n tien koopvaarders langs de kust van Jemen. NRC reist op uitnodiging van het Nederlandse ministerie van Defensie een week mee aan boord van de Karel Doorman.
„We vinden het vrije verkeer van schepen erg belangrijk, het is een Europees ideaal”, zegt Pastoor in zijn kantoor-op-zee. „Europa hecht waarde aan het internationaal recht, ook op zee.” Bovendien „lijden de havens in Zuid-Europa enorm onder de afgenomen zeevaart door de aanvallen van de Houthi’s”, zegt de commandeur. De schade loopt in de miljarden, en raakt uiteindelijk heel Europa. „We kunnen niet alles op het conto zetten van Zuid-Europese landen.”
Afweersystemen
Europese koopvaardijschepen die door de smalle zeestraat Bab-al Mandab de Rode Zee op willen, worden begeleid door een fregat. Dat plaatst zichzelf tussen de schepen en de kust van Jemen om de Houthi’s te ontmoedigen raket- of droneaanvallen uit te voeren. Schieten de Houthi’s toch, dan worden de afweersystemen aan het werk gezet. Doorgaans gaat dat goed, één keer werd een schip onder begeleiding toch geraakt.
Niet elk Europees koopvaardijschip wordt beschermd – schepen moeten een reëel risico lopen om aangevallen te worden. Eind 2023 hadden Houthi’s het vooral gemunt op schepen met een band met Israël. In februari voerden de VS en het VK luchtaanvallen uit op Houthi-doelen. Sindsdien moeten ook schepen die gelieerd zijn aan die landen het ontgelden. Dagelijks verspreiden de Houthi’s audioberichten met de boodschap dat ze alleen Israëlische schepen zullen aanvallen, maar die afbakening vatten ze breed op. Zo vielen de rebellen ook een schip aan omdat de vrouw van de desbetreffende reder Israëlisch bleek te zijn.
Toen de Aspides-missie in februari begon, was de scheepvaart door de Rode Zee met 65 procent afgenomen. Inmiddels is zo’n vijftig procent van de schepen weer bereid om deze route te nemen. De rest vaart om Afrika heen via de Kaap de Goede Hoop, wat zo’n zeven dagen extra kost. „We willen dat er gemiddeld zeventig schepen per dag door de Rode Zee komen, net zoals voor de Houthi-aanvallen”, zegt Pastoor. Met drie fregatten is dat doel momenteel niet haalbaar. De commandeur schat in dat hij er daarvoor minstens tien nodig heeft.
Nederland en de EU hebben veel ervaring in de Rode Zee en de Golf van Aden: sinds 2008 opereren hier Europese schepen om de Somalische piraterij te bestrijden. Pastoor is ook commandant van een fregat geweest dat deelnam aan zo’n missie. De Houthi’s zijn volgens Pastoor van „een heel ander kaliber”. De piraten gebruiken AK-47-geweren, de Houthi’s raketten, luchtdrones en zeedrones. Zij krijgen het gros van hun wapens uit Iran.
De Aspides-staf concludeerde, onder meer uit onderzoek naar raketbrokstukken, dat de Houthi’s de wapens aanpassen om ze effectiever tegen schepen te kunnen inzetten. De wapens worden volgens de Pastoor sneller, nauwkeuriger en in verschillende combinaties ingezet. „De ene dag schieten ze alleen raketten af, de volgende dag gebruiken ze alle drie die wapensoorten tegen één schip”. Pastoor vindt die onvoorspelbaarheid „zeer zorgwekkend”. Ook met de luchtverdediging op de fregatten „blijft dit een riskante operatie”. Als de Houthi’s aanvallen, hebben de schepen vaak maar „een paar minuten” om te reageren.
Politieke boodschap
Pastoor voert niet alleen het militaire bevel over de missie. Hij is ook de bewaker van de politieke boodschap: „Aspides is een puur defensieve Europese autonome missie”, benadrukt hij. „We vallen geen Houthi-doelwitten aan, in de hoop dat zij ons niet aanvallen.” Hij waakt ervoor dat Aspides door de Houthi’s geassocieerd wordt met de Amerikaanse en Britse militaire acties in Jemen. Tot nu toe werkt dat; Aspides-schepen blijven vooralsnog buiten schot. De Houthi’s hebben zelfs een keer een Frans fregat gewaarschuwd dat zij het koopvaardijschip dat het fregat aan het escorteren was onder vuur wilden nemen. „Of de Fransen aan de kant konden gaan. Dat hebben ze natuurlijk niet gedaan, maar het toont dat de Houthi’s ons niet willen raken.”
Of de Houthi’s Aspides blijven ontzien, durft Pastoor niet te zeggen. Uiteindelijk zijn Nederland en de VS „elkaars vertrouwde bondgenoten”. Dat de Houthi’s de banden tussen de VS en Nederland in de toekomst als reden zullen gebruiken om Aspides-schepen aan te vallen, valt niet uit te sluiten. „In het hoofd van de Houthi’s kruipen blijft lastig”, zegt Pastoor. „We hebben ook niet zien aankomen dat ze koopvaardijschepen zouden beschieten.”
Wat zeker is, is dat de populariteit van de Houthi’s onder de Jemenitische bevolking en in de Arabische wereld alleen maar is toegenomen sinds zij hun aanvallen zijn begonnen, nu zij zich kunnen presenteren als voorvechter van de Palestijnse zaak. In februari 2025 moet besloten worden of de Aspides-missie wordt verlengd. Of dat nodig zal zijn, is nog niet duidelijk. Pastoor: „Wij doen hier alleen aan symptoombestrijding. De oplossing voor dit conflict ligt niet op zee, maar bij de diplomaten.”
Lees ook
dit artikel over de Houthi-aanvallen uit december 2023