Column | Will Smith moet kille filmzomer redden

Will Smith heeft de zomer gered. Na een kort hiaat – even uit beeld nadat hij Chris Rock op het Oscar-podium een klap had verkocht – keerde hij terug met Bad Boys: Ride or Die, deel vier. Een film met een controversiële ster, een 30 jaar oud concept, en een stuitend afgezaagde titel. Maar een gigantisch succes. De film bracht tot nu toe 215 miljoen dollar op. In Nederland bracht de film in twee weken 2,5 miljoen binnen. Bijna twee keer zoveel als die andere wannabe kaskraker, Furiosa: A Mad Max Saga, in vier weken ophaalde.

Bad Boys wordt nu gezien als een reddingsboei in een tegenvallende filmzomer. Tot twee weken geleden werd er wereldwijd (en met name in Amerika) alarm geslagen. De zomer begint in de filmindustrie in mei met de Dag van de Arbeid. Het is wellicht de belangrijkste periode in het filmjaar voor grote Hollywood-studio’s en bioscopen. Sinds Jaws lanceren studio’s veel van hun titels met de meeste commerciële potentie tussen april en september: superheldenfilms, grote kinderfilms, actiereeksen.

Voor de pandemie leverde dat in Amerika jaarlijks 4 miljard dollar op. Vorig jaar werd dat succes voor het eerst na corona weer behaald. Dit jaar is de voorspelling dat de 3 miljard met moeite gehaald wordt. De teller staat begin juni slechts op een achtste van de ooit vanzelfsprekende 4 miljard dollar.

In Nederland loopt de omzet met 6 procent achter op vorig jaar, zegt Boris van der Ham, voorzitter van bioscoopbranchevereniging NVBF. Die wereldwijd tegenvallende resultaten hebben een duidelijke reden. „Door de staking in Hollywood van vorig jaar zijn veel films uitgesteld. Dat merken we nu pas. Amerikaanse films zijn ruwweg 25 procent van het aanbod, maar vormen 75 procent van de omzet. Maar het valt nog mee als je bedenkt dat we dit jaar tot nu toe niet zo’n film hadden als The Super Mario Bros. Movie.” Die bracht in april en mei ruim 20 miljoen euro op in Nederland.

Het kán nog rechttrekken dit jaar. Er komen grote blockbusters aan: animatie Despicable Me 4, superhelden Deadpool & Wolverine en musical Joker: Folie a Deux, de verfilming van de populaire musical Wicked. Inside Out 2 komt in juli in de Nederlandse bioscopen maar brak afgelopen weekend records op de plekken waar de film wél uitkwam: 295 miljoen dollar recette wereldwijd, het grootste openingsweekend voor een animatiefilm ooit.

Wat opvalt is dat vervolgfilms nu de filmindustrie redden. Will Smith moet op zijn 55ste weer zijn zonnebril opdoen en drugsbazen doodschieten om Hollywood uit het slop te trekken. Originele verhalen zoals The Fall Guy floppen gruwelijk; de film met Ryan Gosling en Emily Blunt maakt tientallen miljoenen verlies.

Vorig jaar waren we even optimistisch. Superheldenfilms flopten, films als Oppenheimer en Barbie domineerden de zomer. Wilde het popcornpubliek innovatie? Nog niet dus. Toch is er ook reden voor optimisme. „Bijzonder is dat de filmtheaters het juist heel sterk deden tot nu toe”, zegt Van der Ham. „Plus 14 procent, met titels als The Zone of Interest en Poor Things, maar ook films als Neem Me Mee en De Terugreis.” Komen we dan tóch los van onze Hollywood-verslaving?

Tristan Theirlynck is filmrecensent.