Column | Wie mag er nog Michael Jackson spelen?

Sabeth Snijders Meerdere acteurs hebben recentelijk wroeging getoond over rollen die ver afstonden van hun eigen belevingswereld. Sabeth Snijders vraagt zich af: kan Michael Jackson pas goed geportretteerd worden als artificiële intelligentie zover is?

Sabeth Snijders

Wie zou Michael Jackson wél kunnen spelen, vroeg ik me af toen acteur Joseph Fiennes in een interview liet weten dat het „een foute beslissing” was The King of Pop te spelen in 2016. Fiennes deed mee aan een aflevering van de satirische tv-serie Urban Myths, waarin dubieuze anekdotes over beroemdheden werden nagespeeld.

De trailer, waarin Fiennes mét bizarre neusprothese en extra witte concealer te zien is, wekte indertijd de woede van Jacksons dochter Paris. Nadat zij op Twitter liet weten dat ze ervan moest „overgeven” werd de aflevering niet uitgezonden. Fiennes heeft nu spijt van de klus, waarin hij zowel van whitefacing als van blackfacing kan worden beschuldigd.

Hij treedt in de voetsporen van andere acteurs die recentelijk wroeging toonden over rollen die ver afstonden van hun eigen leef- en belevingswereld. Volgens Tom Hanks zou zijn rol als homoseksueel met aids in Philadelphia vandaag de dag terecht als „onauthentiek” worden ervaren. Eddie Redmayne meldt dat hij beter geen trans vrouw had gespeeld in The Danish Girl. Zijn argument hiervoor snijdt zeker hout: trans personen hadden en hebben minder kansen bij de casting van grote, complexe filmrollen. Pas als er een gelijk speelveld is voor iedereen, kan „iedereen alles spelen” volgens de acteur. Hetzelfde gaat vaak op voor acteurs van kleur.

Maar bij de recente excuses van Fiennes moest ik ook meteen denken aan de geestige sketch ‘Can I Play That’ van Saturday Night Live uit 2019. Hierin doen drie acteurs gespeeld door Idris Elba, Cecily Strong en Beck Bennett mee aan een quiz waar ze moeten antwoorden of ze een bepaald personage nog kunnen spelen of niet. Een blinde persoon? Idris Elba durft het wel aan. „God nam hun zicht en nu neem jij hun werk af?”, verbetert de quizmaster hem. Astronaut? Een no-go voor hem, weet de witte acteur Beck Bennett. Het personage blijkt 5 procent Mexicaans. „Gaat acteren niet over iemand worden die je niet bent?”, vraagt Elba zich wanhopig af. Waarop de quizmaster uitlegt dat acteren nu gaat over „jezelf zijn, maar met een ander kapsel”. Dan volgt een strikvraag in de SNL-quiz: „Wie kan de geest van Michael Jackson spelen?”. Antwoord: Niemand. (Behalve Rami Malek, de enigmatische acteur van wie niemand in Hollywood de nationaliteit kan raden).

Acteren gaat tegenwoordig over jezelf zijn, maar dan met een ander kapsel

De sketch is anno 2023 nauwelijks meer overdrijving: wie komt er nu nog door de Michael Jackson-ballotage? In de aankomende biopic over The King of Pop wordt hij gespeeld door zijn eigen neefje Jaafar Jackson. Die heeft weinig acteerervaring, maar wél de goedkeuring van Jacksons familie.

De aandacht voor castingongelijkheid voor minderheidsgroepen is positief, maar dreigt ook een puristisch achterhoedegevecht te worden nu de filmindustrie in de ban komt van AI. Hollywoodacteurs hebben afgelopen week beslist dat ze zich mogelijk op 1 juli aansluiten bij de stakingen van scenaristen, die onder meer vrezen dat ze overbodig worden door AI. Het zal niet lang meer duren voor er perfecte computer-imitaties van The King op Pop bestaan waar geen acteur of make-up of familielid tegenop kan. Zou het met het oog daarop voor acteurs niet verstandiger zijn te benadrukken dat acteren méér is dan op iemand lijken? Dat het gaat over hoe je een rol interpreteert en invult?

Sabeth Snijders is filmrecensent.