Column | Wat Wilders wil kan niet of pas na een Nexit

Laatste column dit jaar helaas, tijd voor de lezerspost! Hi Folkert. Kun jij nog publiceren wat je wilt, of zit er nog een redacteur boven je? … ze gaan niet zachtzinnig om met hen die te dichtbij komen. Voor je het weet, heeft het OM opeens iets over je, of staat zomaar de politie met een psychiater in je slaapkamer en nemen ze je kinderen mee. Als wij persberichten sturen, druk je die dan af? Je kunt wereldprimeur na wereldprimeur krijgen. De Pulitzer prijs is voor jou. Dan ben je onsterfelijk en ook onschendbaar.

Oké, die leg ik nog even opzij. Goede Folkert. Kun je een lijst maken van programmapunten van W. die de rechtsstaat specifiek aantasten? Nou vooruit. Eerst even contact zoeken met de échte expert(s), want die lijstjes moeten te vinden zijn. Daar gaat-ie:

Asielstop. Kan niet zonder het opzeggen van internationale verdragen en direct bindende EU-verordeningen. Ondanks die EU-regels toch ‘stoppen’ met asiel is strijdig met art. 91 (en verder) van de Grondwet. Verdragen hebben immers verbindende kracht.

Illegalen uitzetten na denaturalisatie. In strijd met art. 8 van het Verdrag tot beperking der staatloosheid van 1961 dat denaturalisatie aan strenge voorwaarden bindt. Bijvoorbeeld pas als de persoon „zich dusdanig heeft gedragen, dat daardoor aan de wezenlijke belangen van de Staat ernstig afbreuk wordt gedaan”. Niet onmogelijk dus, maar wel met een hoge bewijsdrempel.

Inperking arbeids- en studiemigranten. Strijdig met het Verdrag van Maastricht van 1992 dat vrij verkeer van werknemers garandeert binnen de Unielanden en met Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Heronderhandelen of uittreden uit de EU dus.

Pushbacks tegen migranten aan de grens. Strijdig met het in vele wetten en verdragen vastgelegde verbod van ‘refoulement’ – het direct terugsturen van mensen naar de plek waar ze ernstig gevaar lopen. Of dat gevaar bestaat moet eerst onderzocht worden.

Continue grensbewaking. In het Verdrag van Schengen (1985) afgeschaft maar sinds 2011 tijdelijk te hervatten, onder voorwaarden. Denk aan demonstraties, evenementen of bij regionale instabiliteit. Dat kan maximaal drie keer zes maanden.

Geen islamitische scholen, korans en moskeeën. Strijdig met artikelen 1, 6, 7 en 23 van de Grondwet. Het gelijkheidsbeginsel, de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van onderwijs.

Minder islam door minder niet-westerse migratie. Strijdig met art. 6 Grondwet.

Verbod dubbele nationaliteit. Er zijn nogal wat (tweede) nationaliteiten waar je niet af kan omdat het herkomstland dat verbiedt. Art. 17 van het Europees Verdrag inzake nationaliteit uit 1997 zegt dat burgers met meervoudige nationaliteit gelijk moeten worden behandeld. Een verbod is strijdig met art. 1 Grondwet, het discriminatieverbod.

Geen hoofddoekjes in overheidsgebouwen. Zó gesteld in strijd met art. 1 en art. 6 Grondwet. Kledingvoorschriften voor ambtenaren mogen, mits strikte neutraliteit is vereist en het voor alle religies geldt.

Geen EU-bemoeienis met arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Die vloeit voort uit dwingend EU-recht en vraagt dus om een Nexit, uittreding kan volgens art. 50 VEU.

Preventief opsluiten jihad-sympathisanten. Strijdig met art. 15, 16 en 17 Grondwet, het recht op een eerlijk proces, op toegang tot de rechter en op zekerheid over wat strafbaar is voordat een straf (detentie) volgt.

Volwassenenstrafrecht vanaf 14 jaar. Strijdig met artikel 40 van Verdrag inzake de rechten van het kind uit 1989 dat iedereen onder de 18 als kind aanmerkt.

Pulsvisserij toelaten. In 2019 verboden door het Europees Parlement en getoetst door de Europese rechter in 2021. Visserij is Europees geregeld. Vraagt om een Nexit.

Verbod op ritueel slachten. Strijdig met de godsdienstvrijheid (art. 6 Grondwet) en vaak getoetst door de Raad van State. Het mag.

Verplichte politieke neutraliteit van leraren. Strijdig met artikel 1, 3 en 23 van de Grondwet. Non-discriminatie, gelijke benoembaarheid in overheidsdienst en vrijheid van onderwijs.

‘Onze miljarden’ terug en een lagere EU-bijdrage. Afdracht is een EU-verdragsverplichting. Over de hoogte gaan de Europese Raad, de Raad van Ministers, de Commissie en het Europarlement. Niet Den Haag. Nexit!

Bevoegdheden terug uit Brussel, vetorechten herstellen, ‘opt-outs’. Dat kan door heronderhandelen over geldende verdragen. Andere lidstaten moeten dat wel toestaan. Opt-outs kunnen alleen als voorwaarde vóór het afsluiten, meestal niet erna. Komt neer op een Nexit of gedeeltelijke uittreding.

Folkert Jensma is juridisch redacteur. Hij schrijft om de week op maandag op deze plek.



Leeslijst