Column | Voor film blijft de btw 9% – wat een belediging!

Het zogeheten ‘programakkoord’ van de beoogde regering-Wilders lijkt een stapel ansichtkaarten aan vrienden, buren en kennissen. ‘We denken aan jullie! Groeten uit Den Haag’. Er zit ook een briefkaart bij, zo’n kale, zonder rustieke afbeelding. Dat bericht is voor kunst en cultuur, met de boodschap dat de btw op boeken, kranten, theater, muziek, musea en concerten stijgt van 9 naar 21 procent. Een klap in de snoet van het publiek, van literatuur-lezer tot popfestivalbezoeker. Maar de topfiguren van PVV, VVD, BBB en NSC menen dat geen weldenkend, en dus op hen stemmend, mens zit met zo’n strafkorting voor lastpakken die brutaalweg de macht in het algemeen bevragen, ook die van hunne doorluchtigheden. Die gedachte kan me een depressie bezorgen, maar daar schiet ik niets mee op. Dan beschouw ik de ruim verdubbelde btw liever als een compliment voor de effectiviteit van de denkers, doeners, mooie-dingen-makers en grapjassen die de cultuur dragen.

Maar wacht even, voor bioscopen blijft de btw wél gehandhaafd op 9 procent. Dat is een belediging. Ook film draagt cultuur, de bioscoop is net zo min een pretpark als een boekhandel. Er kan alleen maar achter zitten dat de formatietoppers in hun eenvoud denken: bioscoopbezoek is een gezellig uitje voor de mensen en gevaarloos voor ons. Hebben ze niet door dat superheldenfilms resoluut op hun retour zijn en dat tegenwoordig zelfs James Bond-films subversieve praat verkopen? Haal Poor Things en Barbie in huis en laaf je aan wat subversief feminisme. Of bezoek de bios voor het enerverende toekomstvisioen van The Beast, en laat je waarschuwen voor een wereld onder de knoet van AI. Die lage btw zal op een koopje voeren naar verkapte woke films. Binnenkort naar Emilia Perez, een harde misdaadfilm over een Mexicaanse narcobende, met een transgender-vrouw aan het hoofd.

Jonathan Yeo: King Charles III.
Foto Aaron Chown

Kunstenaars laten zich niet aanlijnen. In het VK nam er eentje de opdracht aan voor het allereerste staatsieportret van de Britse King Charles III, v/h prins. De schilder duwde hem helemaal onder in het rood van zijn uniform, afgezien van ’s konings gezicht, afgezien van zijn handen. Die zijn schoon, denkelijk in onschuld gewassen. Het portret is op allerlei manieren te interpreteren. Ik zie een echo van Shakespeares Macbeth, de tragische koning die rare sprongen maakt omdat hij zijn macht niet aan kan.

Die btw-verhoging is een lamme maatregel. De onachtzamen merken het niet, zij wisten al nooit wat ze misten (veel, maar dat is een ander verhaal). De ‘elite’ (‘elitair’ ben je voor populisten als je geld hebt én van kunst houdt) denkt: dat moet dan maar en gaat toch. Mensen die het minder hebben zullen erop beknibbelen, Erst kommt das Fressen, dichtte Brecht terecht. En de kunstenaars? Die blijven op de werkelijkheid reageren, met ongrijpbare scherpzinnigheid, aanstekelijke treurnis en artistieke gein. Kopjes geven doen ze niet, autoriteiten sparen kunnen ze niet. Gretig bijten ze in de hand die hen voedt.